Dirk Arie van den Bosch: verschil tussen versies

89 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Dirk Arie van den Bosch''' (1884 - 1942) was een bekende Haagse predikant, die door de Nazi's werd gearresteerd en in kamp Amersfoort overleed. Hij was een populaire kanselprediker en de eerste hervormde predikant die slachtoffer werd van de naziterreur.
[[Bestand:Dirk Arie van den Bosch (1884-1942).jpg|miniatuur|364x364px]]
Dirk Arie van den Bosch werd op 23 oktober 1884 in Hazerswoude, een dorp in de provincie Zuid-Holland, geboren. Zijn vader was Cornelis van den Bosch, veehouder, en zijn moeder Antje Oppelaar. Hij bezocht het gymnasium te Leiden en studeerde vanaf 1905 theologie aan de Rijksuniversiteit aldaar, om in 1910 kandidaat te worden in Noord-Holland. Op 4 september van dat jaar werd hij bevestigd in het ambt van predikant in zijn eerste gemeente te Nieuw-Vennep. Hij aanvaardde zijn ambt met een toespraak 1 Cor. 19:16b. In 1914 vertrok hij naar Stedum, welke standplaats hij in 1916 met de residentie (Den Haag) verwisselde, waar hij op 13 februari intrede deed als opvolger van W. A. Zeydner. Hij trouwde met Catriena Cornelia Maria Fortgens.
 
Van den Bosch was een aanhanger van de confessionele richting, die gekant was tegen de invloed van vrijzinnigheid in de Hervormde Kerk.
 
Hij was een populaire Hervormd predikant in Den Haag. Reeds in zijn eerste gemeenten vielen zijn uitzonderlijke kanselgaven op. Zijn woordkeus was trefzeker en zijn taal beeldrijk. Hij vertolkte het evangelie met een op de toehoorder gericht appèl. Zijn preken trokken talloze mensen, vooral uit het eenvoudige volk en daaronder vele buitenkerkelijken. Vanwege zijn predikerstalent en invloed werd hij wel „de Haagse Spurgeon" genoemd.
Regel 26:
 
Twee maanden eerder, op 19 januari 1942, was Johannes Rottenberg gearresteerd en afgevoerd naar het concentratiekamp Amersfoort. Op 16 juni van dat jaar bezweek ook hij, in het Duitse kamp Mauthausen, onder de mishandelingen hem aangedaan.
 
Na de oorlog werd Van den Bosch op 7 mei 1946 postuum het Verzetskruis toegekend. Op 15 juli 1946 overleed zijn vrouw.
[[Bestand:Kerkraam Duinzichtkerk - Dirk Arie van den Bosch - 666.jpg|links|miniatuur|396x396px|De Duinzichtkerk heeft een prachtig gebrandschilderd raam ter ere van Van den Bosch. Op het raam is hij afgebeeld als wijzend op het getal 666.]]
Na de oorlog werd Van den Bosch op 7 mei 1946 postuum het Verzetskruis toegekend. In Den Haag is tot zijn nagedachtenis een gedenksteen aangebracht in de Grote of Sint-Jacobskerk en in de gemeenten Hazerswoude, Rijswijk (Zuid-Holland) en Zwijndrecht zijn straten naar hem vernoemd. In de protestantse Duinzichtkerk te Den Haag is een gebrandschilderd raam aangebracht ter ere van de predikant (zie foto).
[[Bestand:Dirk Arie van den Bosch - dankbetuiging.jpg|miniatuur|Dankbetuiging in het Leidsdch Dagblad, 2 mei 1942. De woorden van Filipp. 1:12-14 zijn: ''En ik wil, dat gij weet, broeders, dat hetgeen aan mij [is] [geschied], meer tot bevordering van het Evangelie gekomen is; Alzo dat mijn banden in Christus openbaar geworden zijn in het ganse rechthuis, en aan alle anderen; En [dat] het meerder [deel] der broederen in den Heere, door mijn banden vertrouwen gekregen hebbende, overvloediger het Woord onbevreesd durven spreken.''|264x264px]]
Klaas de Jong schreef een boek over het getal 666, ''Inzicht in 666 en Mysterie Babylon,'' waarvan het eerste hoofdstuk gewijd is aan de uitleg van Van den Bosch. Op 3 mei 2015 werd aan een kleinzoon van de predikant een exemplaar van het boek overhandigd in de Duinzichtkerk<ref>[http://toetssteen-boeken.nl/herdenking-ds-van-den-bosch-duinzichtkerk/ Herdenking ds Van den Bosch Duinzichtkerk], 3 april 2015, op Toetssteen-boeken.nl</ref>. Auteur en uitgever Klaas De Jong haalde in zijn toespraak de opmerking van Van den Bosch uit diens opmerkte aan, dat er helaas meer aandacht was voor 666 en Hitler dan voor Jezus. Daarom besloot De Jong elk hoofdstuk van zijn boek te eindigen met de overwinning van Jezus, de Leeuw van Juda en het Lam<ref name=":0" />.