Dirk Arie van den Bosch: verschil tussen versies

29 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 23:
Op 10 juni 1941 verbood de Duitse bezetter het werk van Elim. Het door Van den Bosch geopende zendingshuis in de De Ruyterstraat werd in beslag genomen en leeggeroofd.
[[Bestand:Dirk Arie van den Bosch - overlijdensbericht.jpg|miniatuur|559x559px|Overlijdensadvertentie in het Leids Dagblad, 27 maart 1942.]]
Na een verblijf in het `Oranjehotel´ te Scheveningen (11 december 1940 - 28 oktober/december 1941) kwam Van den Bosch terecht in het concentratiekamp teAmersfoort in Oud-Leusden, ten zuiden van Amersfoort. Daar hield hij 's zondags clandestien bijbelinleidingen en kerkdiensten voor 100 à 150 personen. Hij bleek een grote morele steun te zijn voor de gevangenen. Sinds januari 1942 vormde hij er een „noodgemeente". Sommige van zijn preken zijn later uitgegeven onder de titel ''Zie het Lam Gods''.
 
Door de slechte leefomstandigheden liep hij dysenterie en een kaakontsteking op en hieraan overleed hij uiteindelijk op 20 maart 1942 in de ziekenzaal van het concentratiekamp; hij was 57 jaar oud. In alle stilte had de begrafenis plaats in Amersfoort. De overlijdensadvertentie zei dat hij "''den Kruisbanier tot in Gods handen dragen''" mocht (zie afbeelding). Zijn lichaam werd in alle stilte ter aarde besteld op de Gemeentelijke Begraafplaats Rusthof te Amersfoort, vak/rij/nummer: 9IX, grafnummer 297.
 
Twee maanden eerder, op 19 januari 1942, was Johannes Rottenberg gearresteerd en afgevoerd naar het concentratiekamp Amersfoort. Op 16 juni van dat jaar bezweek ook hij, in het Duitse Mauthausen, onder de mishandelingen hem aangedaan.
 
Na de oorlog werd Van den Bosch op 7 mei 1946 postuum het Verzetskruis toegekend. Op 15 juli 1946 overleed zijn vrouw in Den Haag; zij bereikte de leeftijd van 63 jaar. Hun dochter Annie overleed in 1998.
[[Bestand:Kerkraam Duinzichtkerk - Dirk Arie van den Bosch - 666.jpg|links|miniatuur|396x396px|De Duinzichtkerk heeft een prachtig gebrandschilderd raam ter ere van Van den Bosch. Op het raam is hij afgebeeld als wijzend op het getal 666.]]
In Den Haag is tot zijn nagedachtenis een gedenksteen aangebracht in de Grote of Sint-Jacobskerk en in de gemeenten Hazerswoude, Rijswijk (Zuid-Holland) en Zwijndrecht zijn straten naar hem vernoemd. In de protestantse Duinzichtkerk te Den Haag is een gebrandschilderd raam aangebracht ter ere van de predikant (zie foto).