Dirk Arie van den Bosch: verschil tussen versies

54 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 19:
Op 4 sept. 1940 vierde Van den Bosch zijn 30-jarig ambtsjubileum. Dezelfde krant berichtte over de jubilaris<ref>''De Telegraaf,'' 26 augustus 1940.</ref>:
Ds. v. d. Bosch is in breede kringen een vooraanstaand figuur. Zoo maakt hij o.a. deel uit van het hoofdbestuur van de Ned. Chr. Radio Vereeniging, waarvan hij vice-voorzitter is en van het hoofdbestuur van de Utrechtsche Zendingsvereeniging. In zijn woonplaats is hij voorzitter van het Chr. Mil. Tehuis en van den Een-uur-loon-bond, wiens activiteit den bouw van de Julianakerk verzekerde. In de residentie is wijk II aan de zorgen van ds. v. d. Bosch, die in „Rehoboth" zijn wijkgebouw heeft, toevertrouwd. Van de wijkvereeniging „Draagt elkanders lasten" is hij eere-voorzitter. Ds. v. d. Bosch is een zeer populair prediker, die elken Zondag groote scharen om zijn kansel vereenigt.
[[Bestand:Dirk Arie van den Bosch (3).jpg|miniatuur]]
Op verzoek van de uitgever Gebroeders Zomer en Keuning’s te Wageningen schreef hij een boekje, dat in november 1940 uitkwam onder de titel ''666, Het getal eens menschen.'' Als een der eerste predikanten in de bezettingstijd werd Van den Bosch op 11 december 1940 onder het mom van een voorlopig verhoor gevangen gezet, eerst te Scheveningen. Volgens de SS had Van den Bosch met zijn boek Hitler beledigd. Hij werd verhoord over de bovengenoemde passage, over zijn houding tegenover de koningin, de joden, het nationaal-socialisme en de Duitsers. Hierop volgde het bevel tot inhechtenisneming van de kant van de Gestapo te Berlijn „wegens zijn fanatieke vijandige houding jegens de Duitsers". Het boek werd verboden. In het boek legde de schrijver juist uit dat dat het niet Bijbels was om de naam Hitler (of Mohammed, Napoleon enz.) te herleiden uit de naam van het beest 666. Hoewel de bezetter niet hard kon maken dat hij de wet zou hebben overtreden, achtten zij zijn woorden en invloed gevaarlijk. Al voor 1940 had de SS deze predikant op het oog vanwege zijn kritiek op de nazi’s en hun Jodenhaat<ref name=":0">[http://toetssteen-boeken.nl/herdenking-ds-d-a-van-den-bosch/ Herdenking ds D A van den Bosch], 4 mei 2015, Toetssteen-boeken.nl</ref>. De pogingen van verschillende zijden gedaan om hem vrij te krijgen, waren vergeefs.