Doodstraf: verschil tussen versies

658 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 42:
'''Apostel Paulus.''' De Apostel [[Paulus (apostel)|Paulus]] erkende ongetwijfeld de macht van de regering om de doodstraf in gepaste gevallen uit te voeren (Romeinen 13:1-5).
 
'''Christelijk standpunt'''. God staat de doodstraf toe. Maar tegelijkertijd eist God niet altijd dat de doodstraf wordt uitgevoerd wanneer deze op zijn plaats is. Wat moet een Christenchristen dan over de doodstraf denken? Op de eerste plaats moeten we niet vergeten dat God de doodstraf in Zijn Woord heeft ingesteld; daarom zou het vooringenomen zijn als we zouden denken dat wij een hogere standaard dan Hem zouden kunnen instellen of dat wij zachtmoediger zouden kunnen zijn dan Hij is. God hanteert de hoogste standaarden van alle wezens omdat Hij perfect is. Deze standaard is niet alleen op ons maar ook op Hem ZelfHemzelf van toepassing. Daarom zijn Zijn liefde en Zijn, genade, oneindig. Maar we zien ook dat Zijn toorn eveneens oneindig is,heiligheid en datrechtvaardigheid alzijn deze zaken perfectvolmaakt in balans worden gehouden.
 
Op de tweede plaats moeten we herkennen dat God de overheid de macht heeft gegeven om te bepalen of de doodstraf toegepast moet worden (Genesis 9:6; Romeinen 13:1-7). Het is onbijbels om te beweren dat God in alle gevallen tegen de doodstraf zou zijn. Het is in de regel niet onrechtvaardig als de overheid iemand ter dood brengt die zijn naaste heeft vermoord. <blockquote>''Ge 9:6 Vergiet iemand het bloed van de mens, door de mens zal diens bloed vergoten worden; want naar het beeld van God heeft Hij de mens gemaakt. (HSV)''</blockquote>Christenen moeten zich nooit verheugen wanneer de doodstraf wordt toegepast, maar tegelijkertijd moeten Christenenchristenen het recht van een regering niet bestrijden om de plegers van de meest kwaadaardige straffen te executeren.<blockquote>''Eze 18:23 Zou Ik werkelijk behagen scheppen in de dood van de goddeloze? spreekt de Heere HEERE. Is het niet, wanneer hij zich bekeert van zijn wegen, dat hij zal leven? (HSV)''</blockquote>
 
== Wereld ==
Regel 57:
(Overijsselsche Courant, 14 mei 1844)<ref>Oorspronkelijk internetadres van de digitale versie: http://resources2.kb.nl/010120000/pdf/DDD_010120054.pdf. Dit bleek op 4 nov. 2017 niet meer juist te zijn.</ref>
[[Nederland]] schafte de doodstraf af in 1870.
 
[[België]] heeft de doodstraf in 1996 uit het strafrecht verwijderd en was daarmee het laatste land in continentaal West-Europa.
 
Regel 65 ⟶ 67:
== Meer informatie ==
Internationale gegevens, zie artikel [http://www.nu.nl/algemeen/1937345/verreweg-meeste-executies-in-china.html Verreweg meeste executies in China], Nu.nl 24 maart 2009.
 
Dennis Prager, [https://www.youtube.com/watch?v=8dnVZibrV6g Is the Death Penalty Ever Moral?] Youtube.com: PragerU, 7 aug. 2017. Speelduur: 5 minuten. Pleidooi voor de doodstraf voor moordenaars.
 
== Bronnen ==