Eritrea: verschil tussen versies

1.307 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Eritrea''', officieel geheten ''De Staat Eritrea'', is een land in Noordoost-Afrika dat meer dan 6 miljoen inwoners telt (2012). De hoofdstad is Asmara. Het la...')
 
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 20:
 
Geschat wordt dat tussen de 1500 en de 3000<ref>Stichting De Ondergrondse Kerk noemde in aug. 2011 een geschat aantal van 3000 christenen. </ref> christenen in gevangenissen verblijven, veelal onder erbarmelijke omstandigheden. Sommigen  van hen zijn opgesloten in metalen zeecontainers en ondergrondse cellen, om hen te dwingen hun geloof af te zweren. De regering ontkent dat er sprake is van geloofsvervolging in Eritrea. Het land staat op nummer 11 (jaar 2012) van de ranglijst Christenvervolging van Open Doors (jaar 2011: 12e plaats). 
De Eritrese Helen Berhane beschreef haar lijden in de gevangenis:
"Ik weet nog hoe ik op de vloer lag. Mijn spieren begonnen onwillekeurig te verkrampen. De bewaker stond tegen zijn bureau geleund en keek op mij neer. “Helen, je moet stoppen met geloven.” Alles deed pijn na de heftige martelingen. Maar niets in mij dacht aan opgeven. Ik antwoordde de bewaker: “Suleiman, u kunt met me doen wat u wilt, maar ik blijf in God geloven en blijf Hem trouw, ook al vermoordt u me daarvoor.” Hij greep zijn knuppel en begon me weer te slaan, centimeter voor centimeter, van mijn hoofd tot mijn voeten. Ik heb nog nooit zo’n pijn gevoeld. Elke klap liet een brandend gevoel achter. Ik klampte mij vast aan de woorden van Jesaja 53:7. ''Hij'', Jezus, ''werd mishandeld ... en deed Zijn mond niet open''. Ik putte er kracht uit.
In de tijd van mijn gevangenschap herinnerde ik mij een uitspraak van Richard Wurmbrand. Hij schreef dat christenen net zo min als nachtegalen het zingen kan worden belet. Zelfs in gevangenschap. Twee jaar lang zat ik in de gevangenis en ik zong!"<ref>Bron: e-mailbericht van Stichting De Ondergrondse Kerk, 28 mei 2019.</ref>
<Youtube width="768" height="432">LQy_T9Ly3uI</youtube><BR>
''Video: Vervolging in Eritrea (2008). Duur: 8 min. 18 sec. Engels gesproken. Bron: Youtube.com; Auteur: Voice of the Persecuted Church. Geüpload door onlyone2299 op 31 mrt 2008. ''
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
Eritrea leeftstaat op gespannen voet met Ethiopië. De landen vochten in de 20e eeuw diverse bloedige conflicten uit. De laatste grote oorlog was van 1998 tot en met 2000. Er vielen toen naar schatting 80.000 doden. Eritrea snijdt Ethiopië af van de Rode Zee. 
 
== Geschiedenis ==
Regel 74 ⟶ 80:
2009: de organisatie Human Rights Watch (HWR) stelt de mensenrechtensituatie in Eritrea aan de kaak. Volgens HRW wordt op grote schaal gemarteld, worden duizenden onder slechte omstandigheden opgesloten en wordt op grote schaal dwangarbeid toegepast. 
 
In 2009 laat Eritrea 600 christenen vrij. Een groot aantal gevangenen dreigde te sterven in de cel en dat zou de Eritrese overheid in een kwaad daglicht stellen<supref>Nieuwsartikel [http://www.christipediacip.nl/Artikelenartikel/E15923/Christen-overlijdt-in-gevangenkamp-Eritrea#voetnoot_2 <nowiki>[2]</nowiki>Christen overlijdt in gevangenkamp Eritrea], op CIP.nl, 10 mei 2010. </supref>. 
 
2010: Open Doors schat dat meer dan 2.200 Eritrese christenen gevangen zitten (mei 2010).