Europese Unie/Parlement en verkiezing: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Bestuur van de EU == De EU kent als belangrijke bestuursorganen # de Europese Commissie; # de Raad van ministers (of 'Raad van de Europese Unie' of 'Europese Raa...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '' '''Europees''' ''' Parlement''' '' (EP) is een van de belangrijke bestuursorganen van de Europese Unie. Het bestaat uit 785 zetels (begin 2009), die bezet worden door de vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie. Het vaste aantal afgevaardigden per lidstaat is gebaseerd op het aantal inwoners. Nederland heeft 27 zetels in het EP. Na de verkiezing voor het EP in 2009 werd het totaal aantal zetels verlaagd tot 736 zetels, met 25 zetels voor Nederland. In 2014 kreeg Nederland 26 zetels. 
== Bestuur van de EU ==
De EU kent als belangrijke bestuursorganen
# de Europese Commissie;
# de Raad van ministers (of 'Raad van de Europese Unie' of 'Europese Raad' of 'Raad');
# het Europees Parlement.
De regeringsleiders van de lidstaten ontmoeten elkaar regelmatig op een driemaandelijkse vergaderingen van '''de Europese Raad''' (niet te verwarren met de ''Raad van ministers''). Zij zetten de hoofdlijnen van het beleid uit.
 
De voorzitter van de Europese Raad is de Europese '''president'''. Als eerste president werd in 2009 de Belgische christen-democratische politicus Herman van Rompuy gekozen. Hij zit de vergaderingen van de Europese Raad voor en vertegenwoordigt de EU in internationale topontmoetingen.
 
De '''Europese Commissie''', met uit iedere lidstaat één persoon, maakt voorstellen voor wetgeving. Daarna volgt een procedure, die per onderwerp kan verschillen, waarbij het Parlement en de Raad, met daarin van elk van de 27 regeringen een minister, een besluit nemen over de voorgelegde plannen.
 
De leden van de commissie heten ''euro-commissarissen''. Voor de commissie werken 32.000 mensen (2009). Het hoofdkantoor van de commissie is gevestigd in Brussel. Op het hoofdkantoor werken ongeveer 2700 ambtenaren (2009). Nederland is (2009) in de Europese Commissie vertegenwoordigd met Neelie Kroes, lid van de VVD. Zij heeft de belangrijke portefeuille Concurrentie en krijgt alom lof voor de manier waarop zij haar werk doet.
 
De '''Raad van ministers '''is de belangrijkste besluitvormingsinstantie binnen de EU.
 
Het '''''Europees''' '''Parlement''' ''(EP) bestaat uit 785 zetels (begin 2009), die bezet worden door de vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie. Het vaste aantal afgevaardigden per lidstaat is gebaseerd op het aantal inwoners. Nederland heeft 27 zetels in het EP. Na de verkiezing voor het EP in 2009 werd het totaal aantal zetels verlaagd tot 736 zetels, met 25 zetels voor Nederland. In 2014 kreeg Nederland 26 zetels. 
 
In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale '''partijen''', maar Europese partijen. Een parlementariër mag geen lid zijn van het parlement in de staat die hij vertegenwoordigd.
Regel 70 ⟶ 55:
In het Europese parlement is een parlementsgroep voor de betrekking met Israël, één voor de betrekking met Iran, één voor de betrekking met Japan, enz. In 2009 werd Bas Belder, lid van de Staatkundig Gereformeerde Partij en welgezind jegens Israël, voorzitter van de '''Israëldelegatie''' van het Europese parlement.
 
== Bronnen ==
'''Geraadpleegde bronnen over de Europese politiek:'''
 
* Artikel [http://www.kiesraad.nl/nl/Verkiezingen/Verkiezingen-Overzicht/Europees_Parlement.html Europees parlement] op Kiesraad.nl .
* Artikel [http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh8lnhrrl0fq Verkiezingen en zetelverdeling Europees Parlement 1979-2009 (Nederland)] op Europa-nu.nl . 
* Artikel [http://www.europeesparlement.nl/view/nl/europees_parlement/Fracties/Hoe_werken_de_fracties.html;jsessionid=E8886C0B436AFA1A5B7F2A6FC7CA63E8 Hoe werken de fracties] op EuropeesParlement.nl
 
== Voetnoot ==