Europese Unie: verschil tussen versies

1.527 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Europese Unie''' (EU) is de grootste gemeenschap van landen in het werelddeel [[Europa]] en is ontstaan in 1958. De unie telt 28 aangesloten landen (in 2014) met in totaal bijna 504 miljoen inwoners (stand 2012).
 
Kenmerken van deze vereniging van Europese naties<ref name=":0">Jaap de Hoop Scheffer, Nederlands politicus en voormalig secretaris-generaal van de NAVO (2004-2009), noemde, in een podcast van 25 nov. 2023, in de BNR-podcast-serie Boekestijn en de Wijk, de EU een financieel- economische reus, een politieke puber en een militaire kabouter. </ref>:
Kenmerken van deze vereniging van Europese naties:
* een financieel-economische reus met één munt
* een politieke dwerg, een puber, die innerlijk verdeeld is over veel zaken en (nog) geen leidende rol speelt op het wereldtoneel  
* een militaire peuter
'''Mentaliteit.''' Europa is na de twee wereldoorlogen gewend geraakt aan interne vrede en stabiliteit. ''"Wij zijn in 1989, toen de muur viel, in een strandstoel gaan zitten, we hebben ons een glas witte wijn laten inschenken en vervolgens dachten we: de Amerikanen zorgen voor onze veiligheid, de Russen voor onze energie en de Chinezen maken alles wat wij niet kunnen of willen maken tegen een behoorlijke prijs en tegelijkertijd exporteren wij onze audi's en volkswagens naar China. Dat was de mentaliteit''"<ref name=":0" /> (Jaap de Hoop Scheffer, 25 november 2023)
 
'''Hoofdtaken''' voor de Europese unie zijn:
 
Regel 96 ⟶ 99:
 
2019. De EU geeft bijna € 5,5 miljoen subsidiegeld uit aan niet-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van de Palestijnse cultuur en het behoud van de Palestijnse identiteit in de oude stad van Jeruzalem en de omliggende gebieden<ref>https://brabosh.com/2020/08/22/pqpct-vot/</ref>.
 
2022. In februari valt Rusland buurland Oekraïne binnen. De EU kiest de kant van de belaagde soevereine staat. Het conflict heeft tot gevolg dat de eenheid van de [[Europese Unie]] steviger wordt: (meer) gezamenlijk buitenlands beleid, meer geld voor de (verwaarloosde) krijgsmacht, offensieve toepassing van economische en militaire machtsinstrumenten (sancties tegen Rusland, wapenleveranties aan Oerkraïne).<ref>Boekestijn en De Wijk, [https://www.bnr.nl/podcast/boekestijn-en-de-wijk/10496731/oekraine-update-dinsdag-dag-286 Oekraïne-update dinsdag, dag 286], op BNR.nl, podcast van 6 dec. 2022</ref>
 
== Meer informatie ==