Evangelische Omroep (EO): verschil tussen versies

1.290 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Evangelische Omroep''' (EO) is een zelfstandige Nederlandse publieke omroep met een evangeliserende missie. De EO was enige jaren de grootste publieke omroep in ons land. Website: [http://www.eo.nl/ www.EO.nl]
 
"De EO onderscheidt zich duidelijk van alle andere verenigingen binnen de Publieke Omroep. De medewerkers hebben het verlangen om vanuit een persoonlijke relatie met Jezus Christus het Goede Nieuws van Gods Koninkrijk vorm te geven en door te geven. Vanuit dit verlangen wil de EO zoveel mogelijk mensen bereiken en bouwen aan de samenleving," verklaart de omroep<ref>Aldus de EO over haar missie. zie [http://www.eo.nl/overdeeo/homepage/page/Missie_Evangelische_Omroep/articles/article.esp?article=9355956 Missie Evangelische Omroep] (2009)</ref>. Binnen het publieke bestel moet de EO zorgen voor een breed scala van programma's. Als mediabedrijf wil de EO in de samenleving zichtbaar zijn via televisie, radio, internet, bladen en evenementen.
Regel 22:
In 1984 krijgt de EO, na een omvangrijke ledenwerfcampagne, op grond van de benodigde 300.000 leden de B-status en in 1992 met 500.000 leden de A-status, de hoogste status.
 
In de jaren 90 werd de omroep een vereniging. In 1993 gaat de EO in een actualiteitenrubriek samenwerken met de niet-christelijke omroep TROS. Het is de eerste samenwerking met een andere omroep.
 
In 1994 telt de omroep ruim 499 duizend leden<ref>Bron: [https://nl.wikipedia.org/wiki/Omroepstatus Omroepstatus], nl.wikipedia.nl</ref>.
 
In 1996 verschijnt het vrouwenblad ''Eva.''
Regel 42 ⟶ 44:
Op 28 december 2013 was de laatste uitzending van het debatprogramma ''Deze week''.
 
In 2014 telt de EO bijna 441.000 leden<ref>https://www.cvdm.nl/nieuws/ledenaantal/</ref> en is daarmee wat omvang betreft de derdevierde publieke omroep in Nederland.
 
== Werk ==
Regel 68 ⟶ 70:
Velen uit de achterban maken zich zorgen over de koers van de omroep en vrezen dat de EO afglijdt zoals de NCRV vroeger.
 
In 2016 benoemde de omroep een vrijzinnige predikant en homoactivist, die programma's gaat maken voor de EO. Enkele weken later maakte een groep prominente EO-leden in een brief aan het bestuur kenbaar dat zij grote moeite hebben met de koers van de EO. Sinds de vrijzinnige IKON (Interkerkelijke Omroep Nederland, opgeheven op 1 jan. 2016) is opgegaan in de EO is de omroep in hun ogen op een hellend vlak terecht gekomen<ref>Isabel Baneke en Gerrit-Jan KleinJan, [https://www.trouw.nl/cultuur/kritische-eo-leden-voeren-anti-vrijzinnige-oppositie~a0ad3cdf/ EO te vrijzinnig voor behoudende deel achterban], Trouw.nl, 23 sept. 2016.</ref>. Ook twintig voorgangers van Baptistengemeenten stuurden een open brief aan de EO, waarin zij hun zorgen uiten over de koers van de christelijke omroep. In 2016 richten verontruste EO-leden het platform ''EO Duidelijk'' op.
 
In 2018 werd de Ledenraad gevraagd in te stemmen met twee uitspraken: (1) dat geen enkel EO-programma in strijd mag zijn met de grondslag en (2) dat alle medewerkers met een vast contract de grondslag van de EO moeten onderschrijven. Beide uitspraken staan als verplichting in de EO-statuten. Op advies van de directeur werd het verzoek echter met drie kwart meerderheid verworpen, waarmee men te kennen gaf zich op deze punten niet aan de statuten gebonden te achten.<ref>EO Duidelijk, [https://www.facebook.com/EODuidelijk/posts/2285842708305208 Facebook-bericht], 3 sept. 2018.</ref>
 
In 2019 stapte Marten Visser, theoloog en directeur van de evangelisatorische organisatie GlobalRize uit de ledenraad van de EO, wegens de koersverandering van de EO richting vrijzinnigheid. Kort daarna werd dezelfde stap gedaan door voormalig hoofd van de afdeling Nazorg, Kees van Velzen, omdat volgens hem de omroep de Bijbel als fundament loslaat.
"''De EO is op de knieën geboren en kan alleen maar op de knieën overleven.''" (L.P. Dorenbos, EO-directeur van 1974 - 1987)<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evangelische_Omroep#voetnoot_2 <nowiki>[2]</nowiki>]</sup>
 
Regel 77 ⟶ 83:
 
== Meer informatie ==
Website: [http://www.eo.nl/ www.EO.nl]
* Nico de Fijter, [http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2838130.ece/EO_zit_klem_tussen_missie_en_achterban__.html EO zit klem tussen missie en achterban], krantenartikel opTrouw.nl, 15 aug. 2009
 
* Artikelen in het ''Reformatorisch Dagblad'' over de EO. dossier Evangelische Omroep: http://www.refdag.nl/dossier/3244/Evangelische+Omroep.html
Emerson Vermaat, ''De Evangelische Omroep.'' O''ntstaansgeschiedenis''. Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V., 2007. Omvang: 144 pagina's.
* Klacht over de verandering van de EO: http://www.bijbelgetrouw.nl/index.php?itemid=1253
 
* Johan Th. Bos, 'Ik hoop dat de EO zich bekeert'. Uitdaging, april 2009. Interview met oud EO-presentator Feike ter Velde.
* Nico de Fijter, [http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2838130.ece/EO_zit_klem_tussen_missie_en_achterban__.html EO zit klem tussen missie en achterban], krantenartikel opTrouw.nl, 15 aug. 2009
 
* Artikelen in het ''Reformatorisch Dagblad'' over de EO. dossier Evangelische Omroep: http://www.refdag.nl/dossier/3244/Evangelische+Omroep.html
 
* Klacht over de verandering van de EO: http://www.bijbelgetrouw.nl/index.php?itemid=1253
 
* Johan Th. Bos, 'Ik hoop dat de EO zich bekeert'. Uitdaging, april 2009. Interview met oud EO-presentator Feike ter Velde.
== Bronnen ==
* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, [http://www.minocw.nl/documenten/Geschiedenis%20van%20het%20omroepbestel.pdf Geschiedenis van het omroepbestel]. Kort historisch overzicht, 3 blz.