Hades: verschil tussen versies

613 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 26:
 
Een verklaring is dat niet alle gelovigen zullen sterven, maar levend veranderd zullen worden bij de komst van de Heer Jezus.
 
== Plaats van de hades ==
De hades is beneden, terwijl de hemel boven is, ten opzichte van de mens op aarde. <blockquote>''Mt 11:23 En u, Kapernaum, zult u soms tot de hemel <u>verhoogd</u> worden? Tot de hades zult u worden <u>neergestoten</u>! Want als in Sodom de krachten waren gebeurd die in u zijn gebeurd, het zou tot op heden zijn gebleven. (TELOS)''</blockquote>
 
== De hades en de dood ==
Regel 31 ⟶ 34:
 
<blockquote>''Opb 6:8 En ik zag en zie, een bleekgroen paard, en hij die erop zat, zijn naam was de <u>dood</u> en de <u>hades</u> volgde hem; en <u>hun</u> werd macht gegeven over het vierde deel van de aarde om te doden met het zwaard en met honger en met de dood en door de wilde dieren van de aarde. (TELOS)''</blockquote>
 
Doden 'met de dood' betekent met een zeer besmettelijke, dodelijke ziekte, vergelijkbaar met de Zwarte Dood in de middeleeuwen, zie [[Openbaring 6]].
 
Wanneer na het vrederijk het laatste oordeel is aangebroken, zullen de dood (Gr. thanatos) en de hades hun doden geven.
Regel 40 ⟶ 45:
<blockquote>''Opb 20:14 En de <u>dood</u> en de <u>hades</u> werden geworpen in de poel van vuur. Dit is de tweede dood: de poel van vuur. (TELOS)'' </blockquote>
 
Deze teksten wekken de indruk dat de dood en de hades twee samenhangende, maar niet-identieke zaken, machten zijn.
 
== Hades bij de Grieken en Romeinen ==
Regel 46 ⟶ 51:
 
Bij de Romeinen en de Grieken wordt met ''Hades'' wordt ook wel de onderwereld bedoeld. Deze onderwereld had drie afdelingen:
* de ''Tartaros'': het gruwelijkste gedeelte. Hier kwamen de schimmen of geesten van de doden die slecht geleefd hadden en nu kwellingen moesten doorstaan.
* detde ''Elysion'': een lieflijker gedeelte, waar iedereen die een goed leven geleid had van vrijheid en vrede kon genieten.
* de ''Asphodel'' (of de velden van Asphodel): een plek zonder hoop of vrees. Hier kwamen allen die een doorsnee-leven hadden geleid, noch goed, noch slecht. Ieder mocht als vleermuis voor de rest van de eeuwigheid rondvliegen en rondlopen. De plaats was vernoemd naar een eetbare plant die erg neutraal van smaak is.
== Gelovigen in de hades? ==
De gelovigen in Christus komen in het Paradijs. Of zij daarmee in de hades komen, daarover is verschil van mening onder Bijbelgetrouwe uitleggers.
Regel 58 ⟶ 63:
<blockquote>''Hnd 2:27  want U zult mijn ziel <u>niet aan de hades overlaten</u> en uw Heilige geen ontbinding te zien geven.  Hnd 2:31  heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Christus, dat Hij <u>niet aan de hades is overgelaten</u> en zijn vlees geen ontbinding heeft gezien. (Telos)''</blockquote>
 
<blockquote>''Opb 1:18  en de levende; en <u>Ik ben dood geweest</u>, en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid, en <u>Ik heb de sleutels van</u> de dood en <u>de hades</u>. (Telos)''</blockquote>Na zijn opstanding is de Heer Jezus in of nabij een gevangenis, wellicht een deel van het dodenrijk, geweest en heeft er gepredikt.
 
<blockquote>''1Pe 3:18  Want ook Christus heeft eenmaal voor de zonden geleden, de Rechtvaardige voor de onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen; Hij die wel gedood is in het vlees, maar levend gemaakt in de Geest. 1Pe 3:19  in Welke Hij ook heengegaan is en gepredikt heeft tot de geesten <u>in gevangenschap</u>,  1Pe 3:20  die destijds ongehoorzaam waren toen de lankmoedigheid van God bleef afwachten in de dagen van Noach, terwijl de ark gereedgemaakt werd waarin weinigen, dat is acht zielen, gered werden door water.'' (Telos)</blockquote>'''<nowiki/>'''De tweede opvatting lijkt waarschijnlijker dan de eerste.
'''<nowiki/>'''
 
== Zie ook ==