De Hadj is de islamitische bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabië en één van de vijf zuilen van de islam. Elke volwassen moslim die daartoe in staat is, moet ten minste een keer in zijn leven de bedevaart gemaakt hebben. De pelgrimage vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender. In 2012 bijvoorbeeld begon zij op 25 oktober. Miljoenen moslims trekken dan naar Mekka en bezoeken daar bijzondere plekken waar Mohammed, de grondlegger van de islam, is geweest. De meeste moslims gaan vier weken op hadj. 

De hadj omvat vijf dagen van rituelen. Ze zijn bedoeld om de zielen te reinigen en een besef van gelijkheid en broederschap onder moslims in te boezemen.

Eerst overnachten de pelgrims in een tentenkamp in de stad Mina, waarna ze vroeg in de ochtend vertrekken naar de berg Arafat bij Mekka. Op deze berg heeft Mohammed volgens de islam zijn laatste preek gehouden. De bijeenkomst op Arafat is de eerste van een reeks plechtigheden die samen de hadj vormen. 

De dag die de bedevaartgangers doorbrengen op de berg Arafat buiten Mekka is de belangrijkste dag van de hadj. Wie dat verzuimt, diens bedevaart is ongeldig. Men moet daar van zonsopgang tot zonsondergang voortdurend smeekbeden richten aan Allah. Saudi-Arabische overheidspersonen bepalen welke moslims waar staan. De verdeling is naar continent. De moslims uit de Arabische landen staan meestal het dichtst bij de berg.

Nadat men op de berg is geweest, gaat men terug naar de vlakte in de buurt van zijn tent. Op de vlakte overnacht men in de buitenlucht. Daarna keren de moslims terug naar Mekka, waar ze zevenmaal om de Ka'aba heen lopen, een kubusvormig gebouw in de Grote Moskee. Ook moeten de moslims symbolisch Satan stenigen door steentjes tegen een muur te gooien.

De Hadj wordt afgesloten met het driedaagse Offerfeest (Eid Al-Adha), waarbij schapen, runderen of andere dieren worden geslacht. Het feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan Ibrahim (= Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Het feest benadrukt de bereidheid van de moslims om alles op te offeren voor Allah. De Koran noemt geen naam van de zoon, maar de meeste moslims nemen aan - in tegenstelling met de bijbelse geschiedenis - dat Ibrahim zijn zoon Ismaïl (= Ismaël) offerde. (Zie Offerfeest (Islam) voor het hoofdartikel.)

Tijdens deze drie laatste dagen van de Hadj scheren de mannelijke pelgrims hun hoofd en leggen de witte kleding af die ze gedurende de hadj hebben gedragen. Vrouwelijke deelnemers snijden een stukje van hun haar af ten teken van geestelijke wedergeboorte en vernieuwing.

Veel moslims combineren de reis naar Mekka met een reis naar Medina, een stad die een paar honderd kilometer verder ligt. Daar stierf Mohammed.

Meer informatie

Artikel Hadj op Wikipedia.nl

Bronnen

Vijf vragen over de Hadj. Kerknieuws.nl, 24 okt. 2012.

Muslims celebrate Eid al-Adha as pilgrims conduct Hajj, nieuwsbericht op Aljazeera.com, 21 aug. 2018