Hamas: verschil tussen versies

303 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 64:
 
In de strijd tegen [[Israël (staat)|Israël]] gebruikt Hamas vrouwen en kinderen als 'menselijk schild'. Scholen en ziekenhuis worden gebruikt voor militaire  faciliteiten.  
[[Bestand:Hamas strijd poster.gif|geen|miniatuur|736x736px]]
 
Dit wordt bevestigd door een toespraak van een parlementslid van Hamas, zie [http://www.youtube.com/v/g0wJXf2nt4Y filmpje] en ook [http://www.liveleak.com/mp.swf?config=http://www.liveleak.com/flash_config.php?token=45c_1231682078%26embed=1 filmpje]
Regel 69 ⟶ 70:
Hamas zoekt Israeliërs te '''ontvoeren''', om met dezen vele gevangen Palestijnen in Israël vrij te krijgen, zie [https://www.youtube.com/v/uOho37Riits filmpje].
 
Hamas telde van 1987 (oprichtingsjaar) tot 2011 in totaal 1848 "martelaren", 1365 gedode Israëliers, 6411 gewonde Israëliers, 1117 terreuraanslagen, 87 zelfmoordmissies bom, 11093 raket- en mortierschoten<supref>The Elder of Ziyon, [http://wwwelderofziyon.christipediablogspot.nlcom/Artikelen2011/H12/hamas-celebrates-24th-anniversary-brags.html Hamas#voetnoot_2 <nowiki>[2]</nowiki>celebrates 24th anniversary, brags it has killed 1365 Israelis], op ElderOfZiyon.blogspot.com, 14 dec. 2011.</supref>. 
 
Volgens Mosab Hassan Yousef, een christen geworden zoon van sheik Hassan Yousef (een van de oprichters van Hamas) zullen Israel en Hamas nooit kunnen samengaan, zomin als water en vuur kunnen samengaan. Hun ideologische verschillen zijn daarvoor te groot. Zie [http://endtimes.punt.nl/index.php?id=498234&r=1&tbl_archief=& interview]. 
 
== Hamas en zijn rivalen ==
Hamas heeft een conflict met de andere Palestijnse partij '''[http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Al-Fatah [Al-Fatah]]'''. Ze strijden beiden om de macht over de Palestijnen. In tegenstelling tot het seculiere Fatah weigert de Hamasbeweging Israël te erkennen en streeft naar vernietiging van de staat Israël. Fatah, dat de scepter zwaait op de Westoever, vindt dat Hamas z'n machtsbasis in de Gazastrook moet opgeven, maar daar wil Hamas niet aan.  
 
Fatah was eens gericht op aanvallen tegen Israël. In de jaren '60 werd Fatah een deel van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). In 1993 zworen Fatah en de PLO geweld af en erkenden het bestaansrecht van Israël. Fatah wordt daarom gezien als gematigd, terwijl Hamas  wordt beschouwd als een terreurorganisatie door de VS, Groot-Brittannië en de EU (stand 2011). Fatah daarentegen heeft de steun van westerse landen, waaronder de VS. 
Regel 80 ⟶ 81:
Fatah en Hamas raakten van elkaar vervreemd nadat Fatah in 2006 zijn meerderheid in het Palestijnse parlement verloor. In mei 2011 kwamen de rivaliserende partijen bij elkaar om een brug te slaan. Beiden streven naar een Palestijnse staat. 
 
Het soennitische Hamas heeft te maken met nog '''extremere groepjes jihadisten''' die door het sjiitische Iran worden gesteund. Hamas wil niet door die kleinere groepen voorbijgestreefd worden. Hamas heeft niet meer het monopolie op het gebruik van geweld vanuit de Gazastrook tegen Israël. De 'Arabische Lente' heeft staatsstructuren ondermijnd, met als gevolg dat terroristen (anno 2012) vrijwel ongestoord opduiken in de grensstreek van Israël en de Gazastrook met de Egyptische Sinaï<supref>[http://www.christipedianu.nl/Artikelenbuitenland/H2963146/hamas-kan-mogelijk-geen-bestand-regelen.html 'Hamas#voetnoot_4 <nowiki>[4]</nowiki>kan mogelijk geen bestand regelen'], nieuwsbericht op Nu.nl, 20 nov. 2012 </supref>.
 
== Hamas en het Westen ==
Hamas voert niet alleen een strijd tegen Israel, maar ziet zichzelf als onderdeel van een '''heilige oorlog voor de wereldwijde heerschappij van de Islam,''', zie het volgende  filmpje met uitspraken van Hamas-figuren. 
 
<Youtube width="540" height="400">xPhNcgdJWAA</youtube><BR>
''Video: 'Hamas in their own voices'. Bron: Memri TV. Geplaatst op Youtube.com op 8 jan. 2009. ''