Hazor: verschil tussen versies

2.449 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Hazor''' was een Kanaänitische stad stad in een bergachtige streek in Noord-Kanaän. De Hebreeuwse naam is, overgeschreven, ''Chatzor,'' d.i. "Omheining"<ref>A...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Hazor''' of ''Hasor'' of ''Chasor'' is de naam van verschillende plaatsen genoemd in de Bijbel. De bekendste was een Kanaänitische stad stad in een bergachtige streek in Noord-Kanaän.
 
== VoetnootNaam ==
De Hebreeuwse naam is, overgeschreven, ''Chatzor,'' d.i. "Omheining"<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 46.</ref>.
De Hebreeuwse naam is חצור, overgeschreven ''Chatzor,'' d.i. "Omheining"<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 46.</ref> of "Hof, hoeve"<ref>Ed. Riehm, C.H. van Rhijn (red.), ''Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften'' (Utrecht: Kemink & Zoon, 1885-1886) s.v. Hazor. </ref> of "Kasteel"<ref name=":0">''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce. </ref>. De plaatsnaam komt 19x voor in het Oude Testament. Het strongnummer is H2674
 
== Verwijzingen ==
De naam verwijst in de Bijbel naar vier verschillende plaatsen<ref name=":0" />:
 
# een koninklijke stad in het noorden van Kanaän, bij lot toegewezen aan de stam [[Naftali]];
# een van de steden van Juda in het uiterste zuiden (Joz. 15:23);
# een stad ten noorden van Jeruzalem waar de Benjaminieten woonden na hun terugkeer uit de Babylonische ballingschap; waarschijnlijk het moderne Khirbet Hazzur<ref>J.J. Bimson, ''Encyclopedie van Bijbelse plaatsen'' (Kampen: Kok, 2007), s.v. Hasor. </ref>.
# een gebied in Arabië;
 
== Kanaänitische stad Hazor ==
Hazor was een Kanaänitische stad stad in een bergachtige streek in Noord-Kanaän.
 
'''Ligging.''' Hazor was gelegen ten noorden van het meer van Galilea, ten zuidwesten van het Hoelemeer, ter plaatse waar de weg, die Sidon met Bet-Sean verbindt, gesneden wordt door die, welke van Damascus dwars door Galilea naar Megiddo en van­ daar over de kustvlakte van Saron en Filistéa voerde.
Regel 12 ⟶ 24:
 
'''Ondergang.''' Na de veldtochten van Jozua in het midden en zuiden van Kanaän vormde Jabin, de koning van Hazor, een coalitie om Israël te beoorlogen (Joz. 11:1v). Het is de enige Kanaänitische stad die de Israëlieten met vuur vernietigden.
[[Bestand:Jozua noordelijke veldtocht - Access Foundation 37.jpg|geen|miniatuur|1204x1204px1268x1268px|Ligging van Hazor]]
Tel Hazor is (anno 2012) één van de prominentste archeologische vindplaatsen in het land van Israël. Opgravingen hebben tekenen van de verwoesting door Israël aan het licht gebracht.
[[Bestand:Hazor Säulenhaus.jpg|geen|miniatuur|949x949px|Overblijfsel van een magazijn in Hazor (foto 2018)]]
 
== BronHazor in Arabië ==
In Jer. 49:28v. lezen wij van de „koninkrijken van Hazor," waarbij de profeet Jeremia kennelijk geen stad, maar de vaste woonplaatsen hebbende Arabische stammen (Arabische semi-nomaden) ten oosten van het koninkrijk Juda op het oog had. Zij woonden gerust, zonder deuren of grendels (Jer. 49:31). De Babylonische koning Nebukadnezer versloeg deze koninkrijken en de inwoners werd verstrooid in alle windrichtingen (Jer. 49:32).<blockquote>''Jer 49:33  Hazor zal tot een verblijf[plaats] van jakhalzen worden, een woestenij tot in eeuwigheid. Daar zal niemand wonen, en geen mensenkind erin verblijven.'' (HSV)</blockquote>
 
== Bronnen ==
[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/2351-archeologie-lijkt-alweer-bijbelse-verslag-te-steunen Archeologie lijkt alweer Bijbelse verslag te steunen], IsraelToday.nl, 26 juli 2012.
 
De Hebreeuwse naam is, overgeschreven, ''Chatzor,'' d.i. "Omheining"<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. BlzTekst van blz. 46 is onder wijziging verwerkt op 29 dec.</ref>. 2020
== Voetnoot ==
 
''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce.
 
== Voetnoten ==