Hemelvaartsdag: verschil tussen versies

481 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Hemelvaartsdag''' is een feestelijke gedenkdag in de christenheid, waarop men stilstaat bij de hemelvaart van de opgestane Heiland. De viering van Hemelvaa...')
 
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Hemelvaartsdag''' is een feestelijke gedenkdag in de christenheid, waarop men stilstaat bij de hemelvaart van de opgestane [[Heiland]]. De viering van Hemelvaartsdag is geen bijbels voorschrift. De feestdag is in de 5e eeuw ontstaan. 
 
Hemelvaartsdag valt op de veertigste dag na het christelijke [[PaasPasen (chr.)|Paasfeest]], waarop de opstanding van de Heer wordt herdacht. Volgens de Schrift geschiedde de hemelvaart veertig dagen na de opstanding van de Heer (Hand. 1:3). Hemelvaartsdag valt bijna overal tien dagen voor [[Pinksteren (chr.)|Pinksteren]].
 
Er is geen vaste datum voor Hemelvaartsdag, wel een bepaalde '''periode '''waarin de dag valt. Daar het christelijke paasfeest altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente valt, en Hemelvaartsdag veertig dagen na Pasen volgt, valt Hemelvaartsdag altijd in de periode 30 april – 3 juni.
Regel 21:
 
Na de middeleeuwen werden Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren steeds meer als losse feestdagen gehouden.
 
== Varia ==
"Ik stapte een paar jaar geleden op een Hemelvaartsdag blij uit bed en had zin om naar de kerk te gaan. Ik legde uit aan mijn zoontje waarom ik zo blij was. Maar hij begon te huilen. ‘Wat is er?’ ‘Het is helemaal geen feestdag. Jezus is er niet meer. Hij is weggegaan. We kunnen Hem niet meer zien.’" — Elsbeth Visser-Vogel<ref>Elsbeth Visser-Vogel, [https://dewaarheidsvriend.nl/column/de-vlag-uit De vlag uit]. DeWaarheidsvriend.nl</ref>
 
== Bron ==
Wim Hulsman, ''Hemelvaartsdag'', in: Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2011.
 
== Voetnoot ==