Homohuwelijk: verschil tussen versies

691 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 35:
 
Vrijzinnige richtingen echter aanvaarden het homohuwelijk. In 1986 werd het eerste kerkelijke homohuwelijk gesloten en wel binnen een remonstrantse gemeenschap. In Nederland zijn anno 2011 vier kerkgenootschappen waar het huwelijk tussen een man en een vrouw geheel gelijk is gesteld aan het 'homohuwelijk'. Dat zijn de [[Doopsgezinden|Algemene Doopsgezinde Sociëteit]], het Apostolisch Genootschap, de Remonstrantse Broederschap en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB. In de Oud-Katholieke Kerk en de Christengemeenschap kunnen homoparen hun 'huwelijk' laten zegenen. Ook in sommige plaatselijke kerken binnen de [[Protestantse Kerk in Nederland (PKN)|Protestantse Kerk in Nederland]] kunnen dergelijke homoverbintenissen worden gezegend, maar in andere PKN-kerken kan dat niet<ref>Nieuwsartikel, [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2927825/2011/09/26/Kerken-komen-met-homogids-Coming-Out-Churches.dhtml Kerken komen met homogids Coming Out Churches], op Trouw.nl, 26 sept. 2011</ref>.
"Door het jaar heen hebben we als ouderlingen in onze PKN- kerk veel tijd besteed aan de vraag of we als kerk huwelijken van mensen met een andere seksuele geaardheid wel of niet gaan inzegenen. Zelf hebben we heel sterk gepleit om de anders geaarden lief te hebben, te omarmen, te waarderen en hen de vriendschap en zorg te geven die ze nodig hebben en tevens de seksuele regels van onze liefdevolle God hoog te houden. Helaas is er met een ruime meerderheid besloten om deze huwelijken toch te zegenen. Daar we zelf hiervoor geen verantwoording kunnen dragen hebben we met pijn in ons hart ons ouderlingschap neergelegd."
 
(Geciteerd in: Nieuwsbrief ''Bijbel & Onderwijs'', januari 2020).
'''Jodendom'''. In het orthodoxe jodendom wordt het homohuwelijk afgewezen. In het liberale jodendom is het erkend en zijn er zelfs huwelijksceremonies ontwikkeld.