Homohuwelijk: verschil tussen versies

113 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''homohuwelijk''' is een zogenaamd huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Nederland maakte het eerst een homohuwelijk wettelijk mogelijk.
 
'''Herdefinitie.''' Bij de invoering van het begrip 'homohuwelijk' is het '''begrip''' 'huwelijk' veranderd. In 1961 en 2000 definieerde Van Dale's woordenboek het huwelijk als "de wettelijk geregelde, formeel bekrachtigde levensgemeenschap tussen een man en een vrouw, naar de zin van de instelling voor het leven aangegaan...". In Van Dale's online woordenboek staat intussen (2011): "bij wet geregelde verbintenis tussen twee personen." Merk op dat de uitdrukking "tussen een man en een vrouw" vervangen is door "tussen twee personen". Wanneer twee mannen met elkaar trouwen, geven twee 'bruidegommen' elkaar het 'ja'-woord. Elk van de beide mannen wordt 'bruidegom' genoemd. Bij lesische stellen, zijn het twee 'bruiden'.
 
Wanneer twee mannen met elkaar trouwen, geven twee 'bruidegommen' elkaar het 'ja'-woord. Elk van de beide mannen wordt 'bruidegom' genoemd. Bij lesbische stellen, zijn het twee 'bruiden'.
In juni 2012 was het homohuwelijk al wettelijk '''mogelijk''' in Nederland, België, Canada, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Portugal, Zuid-Afrika en Argentinië. Ook in delen van Mexico en de Verenigde Staten konden homo's trouwen. In mei 2013 werd in Frankrijk, onder zware protesten vanuit de bevolking, het homohuwelijk ingevoerd. Het was daarmee het 14<sup>e</sup> land waar mannen met mannen en vrouwen met vrouwen  kunnen 'huwen'.
 
'''Wettelijk mogelijk'''. In juni 2012 was het homohuwelijk al wettelijk '''mogelijk''' in Nederland, België, Canada, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Portugal, Zuid-Afrika en Argentinië. Ook in delen van Mexico en de Verenigde Staten konden homo's trouwen. In mei 2013 werd in Frankrijk, onder zware protesten vanuit de bevolking, het homohuwelijk ingevoerd. Het was daarmee het 14<sup>e</sup> land waar mannen met mannen en vrouwen met vrouwen  kunnen 'huwen'.
In '''Nederland''' worden relaties tussen homo's sinds 1998 erkend. In 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk in: de wettelijke mogelijkheid voor homo's om in het huwelijk treden. In april van dat jaar werden de eerste  homohuwelijken gesloten. In dezelfde maand 'trouwde' voor het eerst in Nederland een homoseksuele predikant met zijn vriend.
 
In '''Nederland'''. In Nederland worden relaties tussen homo's sinds 1998 erkend. In 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk in: de wettelijke mogelijkheid voor homo's om in het huwelijk treden. In april van dat jaar werden de eerste  homohuwelijken gesloten. In dezelfde maand 'trouwde' voor het eerst in Nederland een homoseksuele predikant met zijn vriend.
{| class="wikitable"
|'''Eerste homohuwelijken over enkele weken'''
 
De eerste wettelijke homohuwelijken zullen op 1 april door burgemeester Cohen van Amsterdam worden gesloten. Vier paren geven elkaar dan het jawoord om in de echt te worden verbonden. Deze week rondde de Eerste Kamer de laatste wetten af die het huwelijk voor homo’s nog in de weg stonden. Politici van de Christen Unie en het CDA stemden tegen, maar konden niet verhinderen dat een tweederde meerderheid in de Kamer akkoord ging. Het homohuwelijk is hiermee nu opgenomen in het burgerlijk wetboek.
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', 6 maart 2001.
Regel 15 ⟶ 17:
In de eerste zes maanden na de invoering van het homohuwelijk in Nederland zijn 1900 homo-paren getrouwd: 1050 mannenparen en 850 vrouwenparen. Bijna 16 procent van deze gehuwde homo's is al eens getrouwd geweest met iemand van het andere geslacht. Dat is het geval bij een op de vijf vrouwen, en een op de tien mannen<ref>Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2001. Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 12 dec. 2001. </ref>. Van 2005 - 2009 trouwden jaarlijks gemiddeld 690 lesbische stellen en  werden gemiddeld 610 homohuwelijken tussen mannen gesloten.
 
'''Westen.''' In Westerse landen ijveren homo-activisten voor de gelijkberechtiging van homo's. Mogen hetero's trouwen, dan ook homo's. Anderen willen vasthouden aan het traditionele huwelijk als een verbintenis van man en vrouw en wijzen het homohuwelijk af.  
{| class="wikitable"
|'''Labor Australie handhaaft verbod homohuwelijk'''
Regel 28 ⟶ 30:
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht 14 juni 2011
|}
Orthodoxe '''christenenChristenheid.''' Orthodoxe christenen wijzen het homohuwelijk op bijbelse gronden af. Seksuele gemeenschap is voorbehouden aan een gehuwde man en vrouw. "''Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn.''" (Gen. 2:24 HSV). [[Homoseksualiteit|Homoseks]] is ontucht.
 
Vrijzinnige richtingen echter aanvaarden het homohuwelijk. In 1986 werd het eerste kerkelijke homohuwelijk gesloten en wel binnen een remonstrantse gemeenschap. In Nederland zijn anno 2011 vier kerkgenootschappen waar het huwelijk tussen een man en een vrouw geheel gelijk is gesteld aan het 'homohuwelijk'. Dat zijn de [[Doopsgezinden|Algemene Doopsgezinde Sociëteit]], het Apostolisch Genootschap, de Remonstrantse Broederschap en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB. In de Oud-Katholieke Kerk en de Christengemeenschap kunnen homoparen hun 'huwelijk' laten zegenen. Ook in sommige plaatselijke kerken binnen de [[Protestantse Kerk in Nederland (PKN)|Protestantse Kerk in Nederland]] kunnen dergelijke homoverbintenissen worden gezegend, maar in andere PKN-kerken kan dat niet<ref>Nieuwsartikel, [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2927825/2011/09/26/Kerken-komen-met-homogids-Coming-Out-Churches.dhtml Kerken komen met homogids Coming Out Churches], op Trouw.nl, 26 sept. 2011</ref>.
 
'''Jodendom'''. In het orthodoxe '''jodendom''' wordt het homohuwelijk afgewezen. In het liberale jodendom is het erkend en zijn er zelfs huwelijksceremonies ontwikkeld.
 
'''Recht van trouwambtenaar.''' In 2001 is bij de wettelijk invoering van het homohuwelijk in Nederland aan trouwambtenaren van de burgerlijke stand de mogelijkheid verleend te '''weigeren''' als zij door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk. Het is aan de gemeente om voor een vervangende trouwambtenaar te zorgen. Niettemin werd tien jaar later door de gemeente Den Haag een weigerambtenaar ontslagen:
{| class="wikitable"
|'''Den Haag ontslaat weigerambtenaar'''