Hoofdbedekking: verschil tussen versies

1.443 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
[[Bestand:Студентки регентского отделения факультета церковных искусств.jpg|miniatuur|372x372px|Vrouwen tijdens een paaskerkdienst in de Russische stad St. Petersburg]]'''Hoofdbedekking''' is het bedekken van het hoofd of datgene waarmee het hoofd bedekt wordt (hoofddeksel). Het hoofddeksel is ‘een macht’ (1 Cor. 11:10), d.i. een teken of symbool van onder gezag te staan<ref>Vgl. de voetnoot bij 1 Cor. 11:10 in de [[TELOS-vertaling]] van het Nieuwe Testament. </ref>. De apostel Paulus beveelt vrouwen in 1 Cor. 11:2-16 hun hoofd te bedekken wanneer zij bidden of profeteren, terwijl mannen daarentegen ongedekt moeten blijven.
[[Bestand:Jewish girl in art Jerusalem.JPG|koppeling=https://christipedia.miraheze.org/wiki/Bestand:Jewish%20girl%20in%20art%20Jerusalem.JPG|miniatuur|372x372px|Joods meisjeJoodse vrouw bij de [[klaagmuur]] in Jeruzalem]]
<blockquote>''1Co 11:1 Weest mijn navolgers, zoals ook ik van Christus. 1Co 11:2 En ik prijs u, dat u in alles aan mij denkt en de inzettingen vasthoudt, zoals ik ze u heb overgeleverd. 1Co 11:3 Maar ik wil dat u weet, dat Christus het hoofd is van iedere man, en de man het hoofd van de vrouw, en God het hoofd van Christus. 1Co 11:4 <u>Iedere man die bidt of profeteert met iets op zijn hoofd, onteert zijn hoofd; 1Co 11:5 en iedere vrouw die bidt of profeteert met ongedekt hoofd, onteert haar hoofd</u>; want het is een en hetzelfde alsof zij geschoren was. 1Co 11:6 Want als <u>een vrouw niet gedekt</u> is, laat zij zich ook maar het haar laten afknippen; maar als het voor een vrouw een schande is zich het haar te laten afknippen of zich te laten scheren, <u>laat zij zich dan dekken</u>. 1Co 11:7 Want de man behoort <u>zijn hoofd niet te dekken</u>, daar hij het beeld en de heerlijkheid van God is; maar de vrouw is de heerlijkheid van de man. 1Co 11:8 Want de man is niet uit de vrouw, maar de vrouw uit de man; 1Co 11:9 want de man is ook niet geschapen om de vrouw, maar de vrouw om de man. 1Co 11:10 Daarom behoort de vrouw <u>een macht op haar hoofd</u> te hebben terwille van de engelen. 1Co 11:11 Evenwel is noch de vrouw zonder de man, noch de man zonder de vrouw, in de Heer. 1Co 11:12 Want zoals de vrouw uit de man is, zo is ook de man door de vrouw; maar alle dingen zijn uit God. 1Co 11:13 Oordeelt bij uzelf: is het gepast dat <u>een vrouw ongedekt tot God bidt</u>?<br>1Co 11:14 Leert ook de natuur zelf u niet, dat als een man lang haar draagt het een oneer voor hem is? 1Co 11:15 Maar als een vrouw lang haar draagt, is het een eer voor haar, omdat haar het lange haar tot een sluier gegeven is. 1Co 11:16 Maar als iemand meent te moeten twisten wij hebben zo’n gewoonte niet, en evenmin de gemeenten van God.'' (Telos)</blockquote>
 
Regel 26:
[[Bestand:Kerkdienst hhk doornspijk.jpg|geen|miniatuur|500x500px|Hoofdbedekking in de eredienst van een [[Hersteld Hervormde Kerk|Hersteld Hervormde kerk]] (2020)]]
[[Bestand:Vergadering van Gelovigen samenkomst 1982 .jpg|geen|miniatuur|502x502px|Samenkomst van een [[Vergadering van Gelovigen]] (1982)]]
De ''Hoofdbedekkingsbeweging'' (Head Covering Movement) is een campagne die het gebruik van hoofdbedekking in de christelijke eredienst wil herstellen. [[Bestand:Women in Jerusalem.JPG|thumb|402x402px|Joodse vrouwen in Jeruzalem.]]'''Islam en Jodendom.''' De Jood bidt heden ten dage nog met het hoofd bedekt, ten teken van eerbied en onderworpenheid.
 
'''Islam en Jodendom.''' De Jood bidt heden ten dage nog met het hoofd bedekt, ten teken van eerbied en onderworpenheid.
 
Hoofdbedekking vinden wij bij joodse en islamitische vrouwen. Een ''getrouwde'' jodin hoort in het judaïsme haar hoofdhaar te bedekken, omdat het alleen voor haar man bestemd is. Een ongehuwde vrouw is daartoe niet verplicht. Gebruikelijke haarbedekking is onder meer de hoofddoek ('tichel') en .... de pruik ('sheitel').
Regel 36 ⟶ 38:
De oude volkeren namen over het algemeen een verschil aan tussen de houding der mannen en die der vrouwen bij hun wijze van optreden in het openbaar.
 
[[Bestand:Veiled head woman Rhodes.jpg|links|miniatuur|350x350px|Gesluierde Griekse vrouw, 2e eeuw v.C.]]
Toen Paulus de brief aan de Korinthiërs schreef was het "misschien ... de gewoonte dat vrouwen hun hoofd bedekten."<ref name=":0">''Groot Nieuws voor U toegelicht; het nieuwe testament in de omgangstaal met inleidingen en toelichtingen.'' (Amsterdam, Boxtel: Nederlands Bijbelgenootschap, Katholieke Bijbelstichting, 1977) blz. 466.</ref> Een ander commentaar stelt echter: "In deze periode zou geen vrouw met onbedekt hoofd in het openbaar verschijnen."<ref name=":1">David en Pat Alexander (red.), ''Handboek bij de Bijbel'' (Den Haag: J.N. Voorhoeve, 1976) blz. 593. Oorspronkelijke titel: ''The Lion Handbook to the Bible.'' Berkhamsted, Herts, England: 1973. </ref> Joodse vrouwen mochten niet zonder hoofdbedekking in het openbaar verschijnen<ref name=":0" />.
 
 
Toen Paulus de brief aan de Korinthiërs schreef was het "misschien ... de gewoonte dat vrouwen hun hoofd bedekten."<ref name=":0">''Groot Nieuws voor U toegelicht; het nieuwe testament in de omgangstaal met inleidingen en toelichtingen.'' (Amsterdam, Boxtel: Nederlands Bijbelgenootschap, Katholieke Bijbelstichting, 1977) blz. 466.</ref> Een ander commentaar stelt echter: "In deze periode zou geen vrouw met onbedekt hoofd in het openbaar verschijnen."<ref name=":1">David en Pat Alexander (red.), ''Handboek bij de Bijbel'' (Den Haag: J.N. Voorhoeve, 1976) blz. 593. Oorspronkelijke titel: ''The Lion Handbook to the Bible.'' Berkhamsted, Herts, England: 1973. </ref> "In Griekenland ver­toonde zich een fatsoenlijke vrouw in het openbaar niet zonder een sluier"<ref>Aldus de 19de-eeuwse theoloog Eduard Reuss, aangehaald in F. Godet, ''Kommentaar op Paulus eersten brief aan de Corinthiërs.'' Utrecht: Kemink & Zoon, 1904. Blz. 502.</ref>. Joodse vrouwen mochten niet zonder hoofdbedekking in het openbaar verschijnen<ref name=":0" />.
 
De [[sluier]] verzekerde de draagster van achting en veiligheid op straat en in het veld<ref name=":1" />.<blockquote>''Hoo 1:7  U, Die ik innig liefheb, maak mij bekend waar U de kudde weidt, waar U die op de middag laat rusten. Want waarom zou ik zijn als <u>een gesluierde</u> bij de kudden van Uw metgezellen? (HSV)''</blockquote>
'''Begrafenisplechtigheid.''' De Griekse filosoof [[Plutarchus]] bericht<ref>''Moralia, boek IV, Romeinse kwesties.'' </ref>, dat bij de begrafenisplechtigheid van de ouders, de zonen met gedekt hoofd verschenen, de dochters met ontbloot hoofd en loshangende haren. Deze schrijver voegt daaraan toe bij wijze van verklaring: "Bij rouw behoort het buitengewone," dat wil zeggen, dat wat bij deze gelegenheid gebeurt, het tegenovergestelde is van wat gewoonlijk geschiedt. Wat in gewone tijden onbetamelijk zou zijn, wordt voor dat ogenblik betamelijk.
 
'''Bij het bidden.''' Joodse mannen en vrouwen bedekten hun hoofd tijdens het bidden. Er bestond tussen de Grieken en de Romeinen met betrekking tot de handelingen van de gods­dienstoefening een merkwaardig onderscheid. Griekse mannen en vrouwen baden met onbedekt hoofd. Romeinse mannen en vrouwen bedekten dan wel hun hoofd.<ref name=":1" />. De klassieken verklaren deze gewoonten, die juist tegenover elkaar staan, op verschillende wijzen. De Romeinse ritus drukte waarschijnlijk de gedachte uit van de schroomvallige eerbied, die men bij de dienst der godheid moet hebben, terwijl de Griekse ritus getuigde van het gevoel van vrijheid, waarmede de mens zich voor de goden van de Olympus moet plaatsen.
 
'''Hogepriester.''' De hogepriester van Israël offerde, het hoofd gedekt door de hogepriesterlijke muts.
 
[[Bestand:Girl_with_a_Pearl_Earring.jpg|rechts|miniatuur|350x350px|Schilderij door Johannes Vermeer, 17e eeuw]]
Zo ziet men door alle dingen, welk nauw verband het gevoelen van de ouden legde tussen de houding van de aanbidder, wat het edelste deel van zijn lichaam, het hoofd betrof, en zijn redelijke en maatschappelijke stand. Hier ging het niet alleen om een zaak van decorum: de wijze van het gedrag op dit punt beantwoordde aan een diep godsdienstig gevoel.
 
Zo ziet men door alle dingen, welk nauw verband het gevoelen van de ouden legde tussen de houding van de aanbidder, wat het edelste deel van zijn lichaam, het hoofd betrof, en zijn redelijke en maatschappelijke stand. Hier ging het niet alleen om een zaak van decorum: de wijze van het gedrag op dit punt beantwoordde aan een diep godsdienstig gevoel.
 
== Zie ook ==
[[1 Korinthiërs 11]]
 
== Meer informatie ==
Dr. M. Klaassen en Sara-Maria Smit, ''De hoed en de rand. Over hoofdbedekking (en nog veel meer ...).'' Kampen: uitgeverij Brevier, 2021. Pagina's: 124. Bestaat uit veertig vragen en antwoorden, waaronder uitlegkundige vragen en praktische vragen.
Het Pinterestbord '[https://nl.pinterest.com/christipedia/hoofdbedekking/ Hoofdbedekking]' (Christipedia) bevat tal van voorbeelden van (vrouwelijke) hoofdbedekking.
 
H. Brons, ''Je hoed als signaal. De hoofdbedekking van de vrouw tijdens de eredienst.'' Houten: uitg. Den Hertog, 2020. Pagina's: ''77'' pag. Is een uitgewerkte preek over 1 Kor. 11. Beantwoordt ook eigentijdse vragen.
[http://www.headcoveringmovement.com/ Head Covering Movement] - website van de Hoofdbedekkingbeweging.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=D3PTsWaV40k Die Kopftuchfrage! Stellungnahme zu einem heißen Eisen]. Von Dr. Lothar Gassmann. Youtube.com: Lothar Gassman, 8 mei 2023. Duur: 5 min. 17 sec. Voordracht in het Duits.
[https://www.youtube.com/user/covermovement/videos Video's] van de Hoofdbedekkingbeweging op Youtube.com.
 
Lea Dinonno, [https://www.youtube.com/watch?v=rAt29JtwvuY Why I wear a headcovering]. Youtube.com: Philia Minsitries - The King is Coming, 22 mei 2018.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=H1BMO1965O8 Why I Cover My Head // plus Headcovering Tutorial]. Youtube.com: Tiny Notes From Home, 29 okt. 2019. Waarom, waar en wanneer Lindsay Kirkland haar hoofd bedekt. Ook laat ze drie makkelijke manieren zien om een hoofddoek op te doen.
 
Het Pinterestbord '[https://nl.pinterest.com/christipedia/hoofdbedekking/ Hoofdbedekking]' (Christipedia) bevat tal van voorbeelden van (vrouwelijke) hoofdbedekking.
 
[http://www.headcoveringmovement.com/ Head Covering Movement] - website van de HoofdbedekkingbewegingHoofdbedekkingsbeweging.
 
[https://www.youtube.com/user/covermovement/videos Video's] van de HoofdbedekkingbewegingHoofdbedekkingsbeweging op Youtube.com.
 
=== Engelse boeken ===