Islamitische Staat van Irak en Syrie (ISIS)

Uit Christipedia
(Doorverwezen vanaf IS)
Gebied beheerst door Islamistische Staat, oktober 2015.

Islamitische Staat in Irak en Syrie (ISIS), ook kortweg Islamitische Staat (IS), is een soennitische, radicaal-Islamitische strijdgroep die een grote delen van Irak en Syrië veroverde en beheerste en zichzelf een Islamitische Staat noemt. Ze staan te boek als de meest genadeloze jihadisten aldaar. De terreurgroep riep eind juni 2014 een streng islamitische staat uit in delen van Syrië en Irak. ISIS voerde er een schrikbewind, met martelingen, slavernij, verkrachtingen en massa-executies. In 2017 ging het kalifaat van IS ten onder.

Namen. Vanaf 2014 noemt de strijdgroep zich Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS), of Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). Al-Sham is een Arabisch woord voor Syrië, de Levant duidt de hele regio langs de Middellandse Zee aan.

Oorsprong. ISIS is voortgekomen uit de afdeling van Al-Qaida in Irak. De Iraakse regering wordt (anno 2014) gedomineerd door sjiieten. Door het autoritaire optreden van de Sjiitische premier voelden soennitische stammen in het westen van Irak, in de provincie al-Anbar, zich buitengesloten. Daar kon ISIS stevig voet aan de grond krijgen. Al-Anbar grenst aan het oosten van Syrië. Daar wonen dezelfde stammen. Vanuit Irak breidde ISIS haar terrrein uit naar Syrië, dat verwikkeld is in een burgeroorlog waarin Jihadistische groeperingen een grote rol spelen. 

Doel. ISIS voert een strijd (Jihad) om de godsdienst van Allah te vestigen. Zij streeft naar een islamitisch emiraat waarin de sharia van kracht is. Met een budget van 2 miljard dollar zijn zij de rijkste strijdgroep ter wereld (stand 2014).

Zij publiceerden in 2014 een groots plan: binnen de komende vijf jaar moet de Islamitische Staat heel het Midden-Oosten, centraal Azië, India, Turkije, de bovenste helft van Afrika, Spanje, Griekenland, de Balkan en Oostenrijk omsluiten. 

Op 3 januari 2014 riep de Islamitische Staat de onafhankelijkheid uit. Op 29 juni van dat jaar werd de staat tot een Kalifaat verklaard. Sindsdien noemt ISIS zichzelf kortweg Islamitische Staat (IS).

In hun strijd om hun doel te bereiken zijn de jihadisten van IS beducht om door een vrouw gedood te worden, omdat ze in dat geval in de hel belanden.

Gebied. De staat omvat delen van Irak en Syrië (stand juni 2014).

Op de vlucht

"Christenen in de Iraakse stad Mosul zijn op de vlucht geslagen voor de islamitische terreurbeweging ISIS. De extremistische moslims hadden de christenen een ultimatum gesteld dat vandaag verloopt. Het ultimatum hield in dat ze zich konden bekeren tot de islam of de helft van hun inkomen moesten afstaan als betaling voor bescherming door ISIS. Voor christenen die daar niet aan wilden meewerken zou de dood volgen.

Tientallen christelijke families zijn de stad ontvlucht richting het autonome Koerdistan. Ze zeggen dat ISIS-leden geld en juwelen van hen hebben afgepakt bij het verlaten van Mosul. Huizen waar christenen wonen zouden zijn gemarkeerd met de letter N. Dat staat voor Nassarah, een term voor christenen die wordt gebruikt in de koran.

In Mosul woonden tijdens het bewind van Saddam Hussein nog tienduizenden christenen. Ze zijn inmiddels bijna allemaal gevlucht."

Bron: NOS.nl, nieuwsbericht van 19 juli 2014

Ontvoerd

Amar woont in Bagdad als de terreurgroep IS de stad binnenvalt. Op een gewone werkdag dringen er opeens gewapende mannen naar binnen. “Eerst wilden ze alleen de manager meenemen. Toen ze ontdekten dat ik christen was, namen ze ook mij mee. Op dat moment was ik heel bang voor mijn leven. Toch wist ik diep van binnen: ik ben een kind van God. Hij weet wat het beste voor mij is.”

De overvallers duwen Amar en zijn manager in een auto. “Ik begon te bidden en zei: ‘Heere, ik weet dat dit mijn laatste uren kunnen zijn. Ik bid dat U bij mijn vrouw en kinderen bent en voor hen zorgt. Zij zijn immers Uw kinderen.” De Irakees is er, ondanks het gevaar, zeker van dat God hem niet zal verlaten. En dat gebeurt inderdaad niet! Onderweg breekt er een gevecht uit waarbij de overvallers worden gedood. “We waren weer vrij!”

Deze gebeurtenis heeft grote impact op Amars geloofsleven. “Ik heb nu zelf ervaren dat Gods hand machtig is. Zijn beloften zijn eeuwig. Hij zegt: ‘Ik zal u niet begeven en Ik zal u niet verlaten’. Hij heeft Zichzelf aan mij bewezen.”

Sinds zijn wonderlijke bevrijding bidt Amar dagelijks voor strijders van IS. “Sommigen geloven mij niet. Maar elke keer als ik bid, bid ik voor hen. Ze zijn ver van de God die wij kennen door Jezus Christus. Ik bid dat God, Die het hart van Paulus veranderde, alle mensen verandert die Christus en Zijn gemeente vervolgen. Ik bid dat ook zij een ontmoeting hebben met de ware God.”

Bron: Stichting De Ondergrondse Kerk, nieuwsbericht van 26 mei 2016.

Hoofdsteden. De hoofdstad van IS is de Syrische stad Rakka. Daarnaast is het Iraakse Mosoel een belangrijke stad, die op 10 juni 2014 in handen van ISIS viel. Mosoel, de na Bagdad grootste stad van Irak, ligt pal naast de plaats van de oude stad Ninevé in de Iraakse provincie Ninevé.

Kalief. De hoogste leider van ISIS is Aboe Bakr al-Baghdadi. Hij werd eens gevangen genomen door Amerikaanse militairen en bracht vier jaren in de gevangenis door. In 2009 werd hij vrijgelaten. Hij verschijnt nauwelijks in het openbaar en er zijn weinig beelden van hem. De tot kalief benoemde Al-Baghdadi noemt zich 'kalief Ibrahim'. Blijkens zijn benoeming tot kalief wordt hij beschouwd als opvolger van Mohammed. Hij wordt ook genoemd ‘emir van de gelovigen in de Islamitische Staat’.

De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller, die in Syrië in de periode 2013-2015 achttien maanden lang gegijzeld werd door IS, werd geregeld gedwongen seks te hebben met de kalief[1]. Op 6 februari 2015 meldde IS dat ze bij een Jordaans bombardement om het leven was gekomen. 

In de Islamitische Staat geldt de Islamitische wet, de Sharia. Gevangenen worden onthoofd tijdens een openbare terechtstelling, waarbij ook kinderen aanwezig zijn. IS-strijders verkrachten kleine meisjes en onthoofden tegenstanders. 

Opleiding. Aspirant-strijders moeten eerst oefenen op kippen en andere dieren voordat ze mensen het hoofd leren afsnijden. Rekruten wordt beloofd dat ze geslachtsverkeer mogen hebben met alle gevangengenomen vrouwen die geen moslima zijn. En als ze in de strijd sterven, worden ze door 72 maagden opgewacht in de hemel. Hun dood maakt dat tientallen naaste familieleden niet naar de hel gaan. Dat krijgen de rekruten in krijgen ze in de trainingskampen te horen. Buitenlandse strijders die weinig nut hebben voor IS, geen Arabisch spreken, niet goed kunnen vechten en ook geen bruikbare vaardigheden hebben, worden uitgekozen voor zelfmoordbrigades[2]

Herkomst van de strijders. Ongeveer 10 procent van het IS-leger bestaat uit Europeanen (schatting sept. 2014), meer dan 3000 in getal, omgekomen en teruggekeerde strijders meegerekend[3]. De meeste Europese IS-strijders komen uit Frankrijk (700), het land met de grootste moslimbevolking in Europa. Er zijn er ook afkomstig uit Groot-Brittannië (400), België (350) en Nederland (140). Na het uitroepen van het Kalifaat, eind juni 2014, is het aantal Europese jihadstrijders fors gestegen

Minderheden. ISIS voert een schrikbewind. Sjiieten, christenen, doch ook andersdenkende soennieten moeten het ontgelden. De aanhangers van ISIS haten de Sjiieten meer dan de joden en de christenen. Nadat ISIS de stad Mosoel onder controle had, stonden christenen uit de stad voor de keuze: vluchten, zich bekeren tot de islam, een geldbedrag betalen of de doodstraf. Huizen van christenen worden (juli 2014) gemarkeerd met de tekst ‘eigendom van de Islamitische Staat’. Veel christenen hebben Mosoel verlaten en zijn naar het noorden van het land gevlucht (stand juli 2014). 

De moederorganisatie Al-Kaida heeft intussen afstand genomen van ISIS (stand juni 2014). Zij vindt ISIS te extreem en te gewelddadig. De strijdgroepen zijn concurrenten geworden. De sjiieten in Irak en het Sjiitisch Iran gruwelen van ISIS. In Syrië is er tegenstand van de zijde van de Syrische regering en van het Vrije Syrische Leger, dat evenals ISIS het regiem van Assad bestrijdt. De Arabische Liga veroordeelde ISIS in 2014. De Arabische Liga, een bond van 22 Arabische staten, besloot in september 2014 alles in het werk te stellen om de extremistische Islamitische Staat te bestrijden. De Liga zegde ook steun toe aan internationale initiatieven om IS te verslaan. 

In Israël heeft ISIS sympathisanten onder de moslimbevolking van het land. In het noorden van Israël predikte een imam begin september 2014 in een moskee: 'ISIS is op de juiste weg'. In een andere moskee in de omgeving verklaarde een moskeeganger openlijk: 'De Islamitische Staat is de enige die een islamitische staat tot stand kan brengen, en het is goed dat ze mensen straffen. Ik hoop dat ze Israël bereiken.' Een andere imam verklaarde: "Als het beeld duidelijk wordt, zal iedereen begrijpen dat de Islamitische Staat de enige oplossing is voor iedereen. Joden behoren ook de Staat te steunen en zich te bekeren tot de islam". In Jezus' geboorteplaats Nazareth werd een groot bord met het ISIS-symbool en een bedreiging tegen 'ongelovigen die de Islam niet accepteren' afgebroken door de politie, maar teruggeplaatst met weinig of geen publieke verontwaardiging. Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn islamitische gelovigen gefotografeerd die met ISIS-vlaggen rondwandelen[4]. Een in Jeruzalem gevestigde jihadistische beweging beloofde trouw aan ISIS. 

Israël steunt (anno 2014) de internationale aanpak van de terreurgroep. 

In Nederland traden in juli 2014 ISIS-sympathisanten op tijdens een demonstratie in Den Haag tegen het offensief van Israël in de Gaza-strook. Daarbij werden ISIS-vlaggen vertoond en werd 'Dood aan de Joden!' geroepen. 

Onder leiding van de Verenigde Staten worden sinds augustus 2014 IS-doelen in Irak aangevallen en sinds september ook stellingen in Syrië. De kans op een aanslag schijnt door de Westerse luchtaanvallen op IS toegenomen (stand sept. 2014).

ISIS en Assyrië

Het Assyrische rijk in de 7e eeuw v.Chr.'

Assur en Ninevé waren de twee opeenvolgende hoofdsteden van het Assyrische rijk. Het huidige gebied van het Islamitische staat komt deels overeen met het Assyrische rijk in een zekere periode van zijn geschiedenis. 

De eindtijdse Assyriër, volgens velen dezelfde als de Koning van het Noorden (Dan. 11), speelt in de eindtijd een rol als vijand van Israël. De vraag rees dan ook of de Islamitische Staat stand houdt en iets te maken zal hebben met de Assyrier, de koning van het Noorden, die in de tijd van het einde de koning van Israël (= de Antichrist) en de koning van het zuiden (Egypte) zal aanvallen. Het antwoord op de vraag moet (dec. 2017) ontkennend zijn, daar het kalifaat van IS in 2017 ten onder ging.

Geschiedenis

2003. De Amerikanen vallen Irak binnen om de soennitische dictator Saddam Hussein te verdrijven.

De Westerse veroveraars geven veel macht aan de rivaliserende sjiieten. Dit wekt wrevel bij de soennieten. Opstandelingen van Al Qaida in Irak krijgen daarom veel steun van de bevolking en weten grote delen van Irak onder controle te krijgen. Uit Al Qaida in Irak is IS voortgekomen. 

2006. Al Qaida in Irak noemt zich voor het eerst 'Islamitische Staat in Irak' en gaat bruter geweld tegen burgers gebruiken. De steun van de plaatselijke bevolking neemt daardoor af. Met hulp van gematigde Iraakse soennieten weten de Amerikanen de terroristen grotendeels te verdrijven.

2010. De Irakees Abu Bakr al-Baghdadi komt aan het hoofd te staan van ISIS.

2011. In Syrië, een buurland van Irak, breekt een burgeroorlog uit. De grotendeels ondergronds gedreven Iraakse extremisten mengen zich in de strijd.

2013. De Iraakse strijders veroveren onder andere de Oost-Syrische stad Raqqa. 

2014. In dit jaar vertrekt het Amerikaanse leger uit Irak. - In januari valt Fallujah, een soennitisch bolwerk 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, in handen van ISIS. Op 10 juni valt Mosoel, de op een na grootste stad in Irak, in handen van ISIS. ISIS gebruikt zoveel geweld tegen andere moslims, dat al-Qaida breekt met ISIS. Op 29 juni roept Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, het kalifaat uit, dat dan delen van Irak en Syrië omvat. Vanaf dan heet hij kalief Ibrahim. Hij verklaart dat alle moslims hem moeten volgen als wereldlijk leider van de Islam. ISIS noemt zich voortaan 'Islamitische Staat'. Als hoofdstad geldt Raqqa.  

2015. Rusland komt het bewind van Assad in Syrië te hulp en begint IS in Syrië te bestoken. IS pleegt aanslagen op een Russisch passagiersvliegtuig en in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, dat deelneemt aan de strijd tegen IS. Bij deze aanslagen komen honderden mensen om. IS beschouwt Rusland en Frankrijk als 'kruisvaders'-staten. 

2016. 7 mei: In gebieden terugveroverd op ISIS zijn tot nu toe meer dan vijftig massagraven gevonden. In april werden drie graven bij voetbalvelden in het centrum van de stad Ramadi gevonden. Daarin zouden zo'n veertig lichamen liggen. In de massagraven liggen lijken van stamleden, Iraakse militairen, vrouwen en jezidi's[5]

2017. Het kalifaat van IS gaat, na hardnekkige tegenstand te hebben geboden, ten onder in de strijd.

2019. In oktober blaast IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich op met een bomvest wanneer hij wordt aangevallen door Amerikaanse soldaten. Hij heeft zich schuilgehouden in een woning in het noord-westen van Syrië.

Meer informatie

Kaart van en nieuws over de strijd tegen ISIS, https://isis.liveuamap.com/

Filmverslag van een Assyrische christin, wier dochter door IS werd afgenomen, nadat haar dorp was ingenomen: 'Als IS je dochter afpakt'. SDOK, vimeo.com, jan. 2017. Duur: 5 minuten 31 sec.

Bron

Rens Oving, Hoe kon IS uitgroeien tot een grote terreurmachine? In: Metro, 16 nov. 2015. 

Voetnoten

  1. Amerikaanse was seksslaaf van IS-leider al-Bagdadi, nieuwsbericht op NOS.nl, 14 aug. 2015
  2. Oud-IS-strijder vertelt rauw verhaal, nieuwsbericht op NOS.nl, 21 sept. 2014.
  3. Dat zegt de Europese anti-terreurcoördinator De Kerchove in een interview met de BBC. Zie 3000 Europeane strijden voor ISIS, nieuwsbericht op NOS.nl, 26 sept. 2
  4. Artikel 'Populariteit van Islamitische Staat neemt toe in Israël', IsraelToday.nl, 12 sept. 2014
  5. Meer dan vijftig massagraven van IS ontdekt in Irak, nieuwsbericht op NOS.nl, 7 mei 2016.