Jacob van Nuys Klinkenberg: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|443x443px '''Jacob van Nuys Klinkenberg''' (1744-1817) was predikant, apologeet en hoogleraar te Amsterdam. Hi...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 8:
De Revolutie beroofde hem echter enige tijd van beide betrekkingen. In 1796 was hij namelijk de eerste onder zijn ambtgenoten, die de destijds gevorderde eed, als in strijd met zijn geweten, weigerde. In 1804 werd hij in zijn ambt hersteld.
 
Hij was een vertegenwoordiger van de Coccejaanse richting en had als zodanig als populair bijbeluitleggerBijbeluitlegger naam. Kanselredenaar was hij niet. Daar vanDaarvan was hij zó overtuigd, dat hij zijn leerlingen vermaande meer het voorbeeld van anderen dan dat van hem te volgen.
 
Bij uiterste wilsbeschikking bepaalde hij uitdrukkelijk de vernietiging van al zijn leerredenen.
Regel 21:
* ''Bijbelverklaring'', in 27 delen, tot het 3e deel bewerkt met zijn ambtgenoot G.J. Nahuis, en voor het overige door hem alleen voltooid. Het werk omvat meer dan 16 duizend pagina's. Ieder Bijbelboek wordt uitgebreid ingeleid, gevolgd door een vers-voor-vers commentaar. Het werk omvat meer dan 16 duizend pagina's en is één van de meest uitgebreide commentaren op de Bijbel die in de 18de eeuw verschenen is.
 
Gedurende zijn ambteloos leven schreef hij een ''Zondagsblad''.
 
== Bron ==
F. W. Grosheide, J.H. Landwehr, C. Lindeboom, J.C. Rullmann, ''Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche volk''. Kampen: J.H. Kok, 1925-1931. Zes delen. Tekst van het lemma 'Klinkenberg (Jacob van Nuys)' is onder wijziging verwerkt op 24 nov. 2018.