Jericho: verschil tussen versies

283 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 37:
De stad werd door Jozua ingenomen, nadat de muren waren ingestort. Met haar te verwoesten begon de verovering van Kanaän (Joz. 6). Het gebied werd aan de stam van Benjamin toegewezen.
 
'''Tell es-soeltan.''' Van de oudste nederzetting is een ruïneheuvel ("tell") overgebleven, genaamd ''Tell es-soeltan'' (of ''Tell es-Sulṭān''). De heuvel beslaat een oppervlakte van ongeveer 4 hectare en is 21,5 meter hoog<ref name=":1" />. De omtrek van die oude stad was ongeveer 600<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen'' (Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938), blz. 8. ''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'' (onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia) noemt 900 meter.</ref> meter. De gehele stad met zijn geduchte muren was niet groter dan ruim twee hectaren, zodat men met de ruimte moest woe­keren. Een plechtige omgang rond de stad zou ongeveer een half uur duren. De straatjes van de stad waren zeer nauw<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen'' (Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938), blz. 21. </ref>. In de heuvel met puin van het oude Jericho zijn in 1952 n.C. zijn de oudste bouwstenen ter wereld gevonden. Het zijn leemblokken. Het zijn de eerste door mensen gemaakte stenen die tot nog toe (anno 2015) zijn ontdekt<ref>Wim Hulsman, [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/de_oudste_baksteen_komt_uit_jericho_1_989449 De oudste baksteen komt uit Jericho], artikel op RefDag.nl, 7 mei 2016.</ref>.
[[Bestand:Tell es-sultan.jpg|geen|miniatuur|981x981px|Tell es-soeltan]]
[[Bestand:Jericho ruïne met man.png|geen|miniatuur|982x982px|Oude foto van de ruïne van Jericho. De ruïneheuvel, ''teil es-soeltan'' genaamd, ligt in een vruchtbare omgeving. Daar lag het oude Jericho uit de tijd van Jozua. Hier zijn opgravingen gehouden, die de oude muren, waarvan Jozua 6 spreekt, aan het licht hebben gebracht. De huizen van Kanaänieten en later, na de herbouw, van Israëlieten, liggen binnen die muren. De foto brengt een gedeelte van de opgravingen in beeld. Zij vertoont de Israëlitische huizen, gezien van uit het zui­den. De kamers zijn klein, de muren van de huizen grotendeels verwoest.<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Tekst van het bijschrift op blz. 19 is onder wijziging verwerkt op 2 dec. 2020.</ref> ]]