Jozua (boek): verschil tussen versies

2.647 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 46:
'''Joz. 1-5.''' Het binnentrekken in het beloofde land. Gods opdracht aan Jozua en aan het volk, de verspieders in [[Jericho]], de doortocht door de [[Jordaan]] en de besnijdenis en reiniging van het volk van smetten van Egypte.
 
Joz. 1  God beveelt Jozua Israël naar Kanaän te geleiden. De verzekering dat de Heer het hele land Kanaän voor het volk Israël heeft bestemd. Jozua geeft bevel tot de overtocht.
 
Joz. 2  Verspieders vanworden hetuitgezonden landen Kanaänkrijgen ente Jericho. contact met [[Rachab]] die hen verstopt en doet ontkomen.
 
Joz. 3  DoortochtDe doortocht door de Jordaan met de ark van het verbond voorop.
 
Joz. 4  De twaalfTwaalf gedenkstenen opgericht.worden uit de Jordaan meegenomen en als gedenkteken van dit Oprichtingwonderlijke dergebeuren stenengeplaatst te Gilgal.
 
Joz. 5  Vrees bij de volken. Besnijdenis te Gilgal<ref>De besnijdenis had in de woestijn niet plaats gevonden. </ref>. Viering van het [[Pascha]] in Kanaän<ref>Dit is de derde keer dat de viering van het pascha wordt vermeld. </ref>. Verschijning aan Jozua.
 
'''Joz. 6-12.''' De verovering van het beloofde land, Jericho, Ai, strijd tegen de vorsten van het zuiden en de vorsten van het noorden.
 
Joz. 6  VerwoestingDe val van Jericho door een wonder van God. De stad wordt verbrand; Rachab enblijft met haar familie gespaard. Jericho vervloekt.
 
Joz. 7  Israël voor Ai geslagen, doordat van het door God verbannene van Jericho was meegenomen door Achan. Als straf wordt hij gestenigd en zijn lichaam verbrand. Ook zijn familie en bezittingen ondergaan hetzelfde lot.
Joz. 7  Israël voor Ai geslagen. Achans misdaad en straf.
 
Joz. 8  Inneming en verwoesting van Ai. Het altaar wordt gebouwd op de berg Ebal.
 
Joz. 9  De list der Gibeonieten. Ze worden niet gedood, maar als houthakkers en waterputters te werk gesteld.
 
Joz. 10 Slag bij Gibeon, waar God de zon doet stilstaan. Inneming van verschillende steden in het Zuidenzuidelijke deel van Kanaän.
 
Joz. 11 Overwinning in het Noordennoordelijk deel van Kanaän en een overzicht van de krijgsverrichtingen.
 
Joz. 12 DeLijst van namen van overwonnen koningen.
 
'''Joz. 13-22.''' De verdeling van het beloofde land onder de stammen, twee en een halve stam , Ruben, Gad en de halve stam Manasse trekken na de verovering naar het gebied ten oosten van de Jordaan. Let op de speciale toewijzing van land aan Kaleb (Jozua 14:6-14.) Ook Jozua zelf mocht een erfenis kiezen. (Jozua 19:50.)
[[Bestand:Israël stammen-Access Foundation.jpg|miniatuur|500x500px|''De verdeling van Kanaän onder de twaalf stammen van Israël.'']]
Joz. 13  Namen van nog niet veroverde streken en de verdeling van het Overjordaanse land.
Joz. 13  Nog te veroveren land. Erfdeel der stammen
 
Joz. 14  Het erfdeel van Kaleb.
Regel 80:
Joz. 15  Het erfdeel van Juda. Kaleb. Achsa's erfdeel. De steden van Juda.
 
Joz. 16  Het erfdeel van Efraïm.
 
Joz. 17  Het erfdeel van Manasse.
 
Joz. 18  Verdeling van het onverdeelde land. Het erfdeel van Benjamin.
 
Joz. 19  De erfdelen van Simeon, Zebulon, Issaschar, Aser, Nafthali en Dan. Erfdeel van Jozua.<ref>De verdere verdeling van het land aan Kaleb, Jozua en de verschillende stammen, beschreven in de hoofdstukken 14 tot 19, had ongeveer zes jaren na de doortocht van de Jordaan plaats. Aldus H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...? Deel 3: een korte inhoud van alle Bijbelboeken met alfabetische lijst van namen''. (Oostburg: uitgeverij W.J. Pieters, z.j.). </ref>
 
Joz. 20  De zes vrijsteden.
 
Joz. 21  De steden der Levieten.
 
Joz. 22  Jozua ontslaat de twee en een halve stammen. Deze bouwen een altaar aan de oever van de Jordaan<ref>Ten oosten of ten westen van de Jordaan, dat is onduidelijk en daarover bestaat dan ook verschil van mening onder de uitleggers. </ref> en dit wordt tenslotte goed gevonden door de andere stammen, die in Kanaän blijven om er te wonen.
Joz. 22  Jozua ontslaat de twee en een halve stammen
 
'''Joz. 23-24.''' Afscheid van Jozua de leider, zijn laatste toespraak en de dood van Jozua en de hogepriester Eleazar.
 
Joz. 23  Afscheidsrede van Jozua tot de hoofden van het volk. Hij vermaant het volk tot onderhouding der wet
 
Joz. 24  Afscheidsrede van Jozua tot het volk te Sichem, waarin hij zichzelf tot voorbeeld kan stellen in het dienen van Jahweh. Jozua vernieuwt het verbond met Israël te Sichem. Jozua's dood. Ook de hogepriester Eleazar sterft.
 
== Samenvatting en commentaar ==
Regel 105:
== Opgravingen ==
Aanvankelijk richtte de bijbelcritici zich tegen tal van geschiedenisfeiten uit het boek Jozua, waarmee zij de betrouwbaarheid van het boek in hoge mate in twijfel trokken. Maar opgravingen van de laatste 50 jaar hebben ertoe bijgedragen dat de betrouwbaarheid van het boek tegenwoordig veel hoger wordt aangeslagen. Vooral de opgravingen rondom Jericho bevestigen de historiciteit van het boek in hoge mate. Onderzoek wijst uit dat tal van beschrijvingen zeer nauwkeurig aansluiten bij de jongste bodemvondsten. Interessant, maar het geloof in het deel van Gods Woord dat wij kennen als Jozua is niet gegrond op resultaten van de wetenschap, al dragen die wel bij aan een beter begrip van de tijd van Jozua.
 
== Typologie ==
Jozua is een type van de Heer Jezus als leidsman (Joz. 1, Hebr. 4:8). De ark in de Jordaan (Joz. 3) is een schaduwbeeld van de Heer Jezus die in de doodsrivier kwam, toen Hij aan het kruis zijn leven gaf. (Rom. 6:3-8; Hebr. 9:4, 5; 1 Petr. 3 : 20). Zoals de woestijnreis van de Israëlieten de gelovigen in onze bedeling eraan herinneren wil dat zij vreemdelingen op aarde zijn en zich op weg bevinden naar het hemels Kanaän, zo wordt in Jozua de strijd (Joz. 6v.) geschilderd, die de gelovigen hebben te strijden tegen de boosheden in de hemelse gewesten. [[Rachab]] (Joz. 2) wordt onder de geloofshelden genoemd.
 
== Zie ook ==
Regel 118 ⟶ 121:
H.C. Voorhoeve, ''De strijd des geloofs. Beschouwing over het boek Jozua''. 's Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 1926.
{{Bijbelboeken}}
== BronBronnen ==
De indeling en het overzicht heeft gebruikgemaakt van pericopen (opschriften) ontleend aan de Statenvertaling, editie van Jongbloed, Heerenveen, 1995.
 
H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...? Deel 3: een korte inhoud van alle Bijbelboeken met alfabetische lijst van namen''. (Oostburg: uitgeverij W.J. Pieters, z.j.), blz. 21-23. Tekst hiervan is onder wijziging verwerking op 14 maart 2021.