Juda (koninkrijk): verschil tussen versies

1.550 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Juda '''is, na de scheuring van het rijk Israël in het jaar 936 v.Chr., de naam van het zuidelijke rijk of Tweestammenrijk, het rijk van de twee stammen [[Juda en Benjamin. De hoofdstad van het zuidelijke koninkrijk Juda was hoofdstad. De naam “Juda” komt van het stamgebied van de nakomelingen van Juda, één van de twaalf zonen van Jacob. De naam “Juda” betekent “lofprijs”, “hij voor wie de HEER geprezen wordt” (Gen. 29:34stam)|Juda]] ofen “die wordt geprezen” (Gen[[Benjamin]]. 49:8). Van “Juda” is de naam ''jood ''afgeleid, Jer. 32:12; 34:9, 44 :  vgl. 2 Kon. 25:25, e. a.
 
'''Naam.''' De naam “Juda” komt van het stamgebied van de nakomelingen van [[Juda (zoon van Jakob)|Juda]], één van de twaalf zonen van Jakob. De naam “Juda” betekent “lofprijs”, “hij voor wie de HEER geprezen wordt” (Gen. 29:34) of “die wordt geprezen” (Gen. 49:8). Van “Juda” is de naam ''jood ''afgeleid, Jer. 32:12; 34:9, 44 :  vgl. 2 Kon. 25:25, e. a.
 
Na de uiterst nadelige scheuring van het Israëlitische rijk na Salomo's dood, werden de twee stammen Juda en Benjamin, ''het rijk van Juda'', naar deze grote en machtige stam genoemd. Na de scheuring zette zich het koningschap van Davids huis in Juda vast, dat nu als zelfstandig koninkrijk optreedt, in vereniging met dende stam Benjamin, 1 Kron. 12:16, 29, 1 Kon. 12:20 v., 2 Kron. 11:1, met een deel der inwoners van Simeon, 2 Kron. 11:13 v., 15:9, 1 Kon. 12:17 en, een tijdlang, ook met een deel van Efraïm en Manasse, 2 Kron. 13:9, 15:8 v., 31:1, 6.
 
Na de wegvoering van de 10 stammen en na de Babylonische ballingschap staat "Juda" voor het hele land (Hagg. 1:1, 14; 2: 3).[[Bestand:Israel en Juda-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1337x1337px|''Ligging van het koninkrijk Juda'']]
'''Hoofdstad.''' De hoofdstad van het koninkrijk Juda was Jeruzalem, in 2 Kron. 25:28 genoemd "de stad van Juda".
 
== Geschiedenis ==
De geschiedenis van het rijk van Juda telde 19 koningen en één koningin (zie hieronder), waarvan slechts [[Josafat]], [[Hizkia]] en [[Josia]] in deugd en ijver voor de Godsdienst uitmuntten.
 
Na de scheuring van het rijk zette zich het koningschap van Davids huis in Juda vast, dat nu als zelfstandig koninkrijk optreedt, in vereniging met den stam Benjamin, 1 Kron. 12:16, 29, 1 Kon. 12:20 v., 2 Kron. 11:1, met een deel der inwoners van Simeon, 2 Kron. 11:13 v., 15:9, 1 Kon. 12:17 en, een tijdlang, ook met een deel van Efraïm en Manasse, 2 Kron. 13:9, 15:8 v., 31:1, 6.
[[Bestand:Israel en Juda-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1337x1337px|''Ligging van het koninkrijk Juda'']]
Tweemaal, onder Amazia en Achaz, werd Juda door Israël overweldigd, maar overigens bleek Juda wel tegen Israël opgewassen, ofschoon het echter nimmer die staatkundige betekenis verkreeg als het Noordelijke rijk.
 
In tegenstelling met Israël, waarin de troonwisselingen en omwentelingen menigvuldig waren, blijftbleef in judaJuda het geslacht van David door geregelde troonsopvolging aan het bewind, en terwijl van de koningen van Israël geen enkele de Heer in waarheid vreesde, zijn er onder die van judaJuda mannen van uitnemende godsvrucht geweest.
 
Was reeds in 't 6de jaar van HiskiaHizkia's regering Israël weggevoerd naar Assyrië, spoedig begon ook Juda's macht te tanen. Josia, Manasse's kleinzoon trad als reformatiekoning op, maar hij kon het bederf van de volksgeest niet stuiten, zodat het oordeel van God niet kon uitblijven. Josia werd bij Megiddo door Farao Necho verslagen. Nadat Jojakim, zijn oudste zoon, door Necho koning gemaakt was, wordt Egypte met de daarna schatplichtige landen aan Babel onderworpen.
 
Na 3 jaren Babel gediend te hebben, rebelleert Jojakim tegen Nebukadnezar. Gevolg: eerste wegvoering, waarbij Daniël en de 3 jongelingen (606 v.C.).
 
Onder Jojachim, zijn zoon, neeftheeft de tweede wegvoering plaats, waarbij Ezechiël (598 v.C.).
 
Zedekia, een jongere zoon van Josia, regeert, als vasalvazal van Babel, 11 jaar: rebelleert, tegen Jeremia's waarschuwing in, ondertussen hulp verwachtend van Egypte. Na een beleg van 1<sup>1</sup>/<sub>2</sub> ,5 jaar bezwijkt jeruzalemJeruzalem voor de Babylonische overmacht. Zedekia's zonen werden voor zijn oogenogen geslacht, daarna hij zelf blind gemaakt, en naar Babel verbannen. Derde wegvoering (588 v.C.). Alleen de armsten werden in het land overgelaten onder Gedalja als landvoogd, die echter reeds na 2 maanden werd vermoord.
 
Het rijk van Juda hield zich 134 jaren<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Juda. </ref> langer staande dan dat van Israël.
 
Na de ballingschap verving de naam ''Joden'' die van ''Hebreeën (''of ''Hebreeërs)'', omdat de meesten van de uit Babel teruggekeerden, van de stammen van het oude koningrijk van Juda waren.
 
== Landschap ==
Regel 38 ⟶ 50:
# [[Uzzia]]
# Jotham
# [[Achaz (koning)|Achaz]]
# [[Hizkia]]
# [[Manasse]]
Regel 48 ⟶ 60:
# [[Zedekia (koning van Juda)|Zedekia]]
 
== BronBronnen ==
Voor de eerste versie van dit lemma is gebruik gemaakt van tekst uit ''Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk'' s.v. Juda. Kampen: Kok, 1925.
 
S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Juda. Hieruit is op 14 dec. 2020 tekst genomen en onder wijziging verwerkt.
 
== Voetnoot ==