Kerkgeschiedenis: verschil tussen versies

1.290 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 54:
2. 1648 - 18e eeuw: De kerk in de tijd van het Piëtisme en de Aufklärung (Verlichting).
3. einde 18e eeuw - heden
'''Indelingsgronden.''' Eenstemmigheid heerst onder de verschillende schrijvers van handboeken over de kerkgeschiedenis ten opzichte van deze verdelingen niet. Ieder toch heeft „z'n eigen kijk op de zaken", een gevolg van opleiding en voortgezette studie. De kerkgeschiedenis kan op verschillende gronden worden ingedeeld. De oudste indeling is misschien die in Openbaring 2 en 3, die volgens sommige uitleggers een vooraf geopenbaarde kerkgeschiedenis in hoofdtrekken biedt: het begint met de kerk die met "ongeveer twaalf mannen" start (Efeze, Hand. 19:7), haar eerste liefde verlaat (Efeze)en eindigt met de lauwe zelfvoldane kerk van de eindtijd (Laodicea). Na Laodicea wordt de hemel geopend en klimt Johannes daarheen op, voorafbeelding van de opname van de Gemeente.
[[Bestand:The Book of Revelation; a study of the last prophetic book of Holy Scripture (1919) (14780708231).jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Profetische indeling van de kerkgeschiedenis volgens Clarence Larkin: de zeven gemeenten van Opb. 2 en 3 komen overeen met perioden van de kerkgeschiedenis.]]
 
Behalve die 'profetische' indeling is de oudste indeling die in ''boeken, ''zoals men die vindt bij Eusebius en Theodoretus. Deze indeling is zeer uitwendig, want niet elk boek (Eusebius heeft er tien en Theodoretus vijf) bevat een nieuwe zaak.
 
Regel 67:
 
== Kerkgeschiedenis der middeleeuwen (590 - 1517 n.C.) ==
De Kerkgeschiedenis der Middeleeuwen begint bij de opkomst van het pausdom en eindigt bij 't begin van de Kerkhervorming (590-1517<ref>H.A. van der Mast, ''Beelden en schetsen uit de kerkgeschiedenis'' (Amsterdam: H.A. van Bottenburg, 1924) heeft de jaren 594 - 1517 als het begin en het einde van dit tijdvak. </ref>). Ze behelst dus de lotgevallen der Kerk gedurende omstreeksruim negen eeuwen. Ze vestigt de aandacht op de Romaans-Germaanse Staatskerk, op de opkomst, de bloei en het verval van de pauselijke macht, maar wijst ook op het morgenrood van een nieuwe dag, die op maatschappelijk terrein, maar bovenal op kerkelijk gebied zou aanbreken.
 
In de Middeleeuwen zien we eerst, hoe de kerk de Germaanse volken in haar schoot opneemt. Onder die volken bemerken wij een sterke begeerte om te hebben één grote ''staats­kerk. ''Bij de pausen bemerken wij omgekeerd de neiging om te heersen over de kerk. Zij wilden een ''kerkstaat ''(strijd tussen keizer en paus). De éne Katholieke kerk scheurde in twee delen. In de Oosterse kerk was een streven naar ''caesaropapie, ''in de Westerse een begeerte naar ''hiërarchie.''
Regel 92:
 
== Meer informatie ==
J.H. Landwehr, ''Beknopt leerboek der kerk geschiedenis. ''Kampen: Kok, 5<sup>e</sup> vermeerderde druk 1929.   
 
G. van der Meulen, H.J. Honders, ''Kruis en kroon. De geschiedenis der christelijke kerk.'' ''Voor de jeugd verteld.'' Amsterdam: H.J. Spruyt's Uitgevers-Mij N.V, 1934. Literair mooi geschreven vertelling van de kerkgeschiedenis voor de jeugd.
 
H.P. Hoffmann, D.A.M. Timmermann, J.B. Uytterhoeven, ''De geschiedenis van het christendom, voor jonge mensen verhaald en getekend''. In 10 delen. Beveren: Orbis Boekhandel, Orbis en Orion Uitgevers N.V., 1982. Rooms-katholieke geschiedschrijving die ook de misstanden beschrijft. Literair goed geschreven vertelling voor de jeugd.
 
''Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis'' (VNK), opgericht 27 mei 1989, is een landelijk platform voor geïnteresseerden in de Nederlandse Kerkgeschiedenis. Website: http://vnkonline.nl/