Kirjath-Jearim: verschil tussen versies

2.019 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Kirjath-Jearim''' (= stad met bossen) was een stad in Juda. Het Hebreeuwse woord is יערים קרית, Kirjath Jeariem, en betekent “stad met bossen". De n...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Kirjath-Jearim''' (= stad met bossenBossenstad) was een stad in [[Juda (stam)|Juda]].
 
'''Naam.''' Het Hebreeuwse woord is יערים קרית, Kirjath Jeariem, en betekent "bossenstad", “stad met bossen". De naam komt 20x voor in het Oude Testament. Het [[Strongnummer]] is 07157. Haar oudste naam was Baäla. <blockquote>''1Kr 13:6 Toen trok David met heel Israël naar <u>Baäla</u>, dat is naar Kirjath-Jearim, dat aan Juda toebehoort, .... (HSV)''</blockquote>Deze naam komt voor in de verschillende vormen: Baäl, Baälim Juda, Kirjath-Baal. Haar nieuwe naam was Kirjath-Jearim, ook Jaär geschreven. De stad werd ook ‘Kirjath’, Kirjath-Arim’, ‘Kirjath-baäl’ of ‘Baälah’ genoemd.<blockquote>''Joz 18:14 Daarna loopt de grens met een boog en buigt hij langs de westzijde af in zuidelijke richting, vanaf de berg die in het zuiden tegenover Beth-Horon ligt. Zijn eindpunt ligt bij <u>Kirjath-Baäl</u> (dat is <u>Kirjath-Jearim</u>), een stad van de nakomelingen van Juda. Dit is de westkant. (HSV)''</blockquote>[[Bestand:Israel stammen-Access Foundation.jpg|miniatuur|1333x1333px|Ligging van Kirjath Jearim in Juda, op de zuidwestgrens met Benjamin. ]]'''Ligging.''' De stad lag op de top van een heuvel die nu ''Der el Azar'' heet en het nu ''Aboe Rosj'' geheten dorp ''Kirjat el Inab'' (= Druivenstad).
Het Hebreeuwse woord is יערים קרית, Kirjath Jeariem, en betekent “stad met bossen". De naam komt 20x voor in het Oude Testament. HJet Strongnummer is 07157.
 
Door haar ligging beheerst ze het brede dal, dat vroeger Sorek-dal, nu ''Wadi es-Sarar'' heet, het dal, waardoor de Filistijnen tegen het bergland van Israël plachten op te trekken langs Bet-Semes, Zora en Estaol, het dal, waarin Simsons eerste gevechten plaats vonden.
Haar oudste naam was Baäla. Deze naam komt voor in de verschillende vormen: Baäl, Baälim Juda, Kirjath-Baal. Haar nieuwe naam was Kirjath-Jearim, ook Jaär geschreven. De stad werd ook ‘Kirjath’, Kirjath-Arim’, ‘Kirjath-baäl’ of ‘Baälah’ genoemd.
 
De stadKefira lag in het stamgebied van Juda, op de noordgrens van Juda en op de zuidwestelijke grens van Benjamin. Volgens [[Eusebius]] lag zij 15 km van Jeruzalem.
[[Bestand:Israel stammen-Access Foundation.jpg|miniatuur|1333x1333px|Ligging van Kirjath Jearim in Juda, op de zuidwestgrens met Benjamin. ]]
 
Zij lag 3 km<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 33.</ref> ten zuiden van Kefira, vóór Israël een eveneens een stad der Gibeonieten. Volgens [[Eusebius]] lag zij 15 km van Jeruzalem.
De stad was eertijds een bezitting van de Gibeonieten en werd daarna aan Juda toegewezen.
 
'''Terassen.''' Zoals bij Kefira verhogen ook hier vele terrassen op de helling van de heuvel de militaire waarde van de stad.
Hier werd de ark van het verbond gedurende enige tijd bewaard, totdat David haar naar Jeruzalem deed brengen. De profeet Uria, een tijdgenoot van de koning Jojakim, was uit deze stad afkomstig. Ook haar bewoners werden in ballingschap naar Babel weggevoerd.
 
'''Inwonertal.''' De stad kan ten tijde van Jozua ongeveer eenzelfde aantal inwoners gehad heb­ben als [[Kefira]], ca. 1500 zielen<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 32-33.</ref>.
 
'''Geschiedenis.''' De stad was eertijds een bezitting van de [[Gibeonieten]] en werd daarna aan Juda toegewezen.
 
 
 
Hier werd de ark van het verbond gedurende enige tijd bewaard, totdat David haar naar Jeruzalem deed brengen. <blockquote>''1Sa 6:21 Zij stuurden boden naar de inwoners van <u>Kirjath-Jearim</u> om te zeggen: De Filistijnen hebben de ark van de HEERE teruggebracht; kom en haal hem op naar u toe. 1Sa 7:1 Toen kwamen de mannen van <u>Kirjath-Jearim</u>, haalden de ark van de HEERE en brachten die in het huis van Abinadab, op de heuvel; en zij heiligden zijn zoon Eleazar om voor de ark van de HEERE zorg te dragen. (HSV)''</blockquote>De profeet Uria, een tijdgenoot van de koning Jojakim, was uit deze stad afkomstig (Jer. 26:20).
 
Ook haar bewoners werden in ballingschap naar Babel weggevoerd.
 
De moderne stad Kirjath-Jearim is gebouwd op de vermoede plaats van de oude stad.
 
== BronBronnen ==
''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.