Koningsvijver: verschil tussen versies

1.004 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Koningsvijver''' was een waterreservoir van het oude Jeruzalem. Het is het latere badwater Siloam. De vijver nam water van de Gihonbron o...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Koningsvijver''' was een waterreservoir van het oude Jeruzalem. Het is het latere badwater [[Siloam (water)|Siloam]].
 
Bij zijn inspectie van de stadsmuren kwam Nehemia bij de vijver van de Koning.<blockquote>''Ne 2:13 Ik ging ‘s nachts door de Dalpoort [de stad] uit, voorbij de Drakenbron, naar de Mestpoort, en inspecteerde de muren van Jeruzalem, waarin bressen waren geslagen en waarvan de poorten door vuur waren verteerd. <br>Ne 2:14 Ik ging verder naar de Bronpoort en naar de <u>vijver van de koning</u>. Er was echter geen ruimte om verder te gaan voor het dier waarop ik zat. (HSV)''</blockquote>
De vijver nam water van de Gihonbron op, dat door een rotstunnel, gegraven ten tijde van koning Hizkia (ca 700 v. Chr., 2 Kon. 20:20), werd aangevoerd. Het is het latere ‘badwater Siloam’, genoemd in Joh 9: 7,11.
 
Het is waarschijnlijk het latere ‘badwater Siloam’<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht.'' Boekencentrum, 1987. Toelichting bij Neh. 2:14. Dit commentaar stelt de Koningsvijver gelijk aan het badwater Siloam.</ref>, genoemd in Joh 9: 7,11. Maar mogelijk is het een andere vijver geweest, zie kaart hieronder.
''Ne 2:13 Ik ging ‘s nachts door de Dalpoort [de stad] uit, voorbij de Drakenbron, naar de Mestpoort, en inspecteerde de muren van Jeruzalem, waarin bressen waren geslagen en waarvan de poorten door vuur waren verteerd. Ne 2:14 Ik ging verder naar de Bronpoort en naar de <u>vijver van de koning</u>. Er was echter geen ruimte om verder te gaan voor het dier waarop ik zat. (HSV)''
[[Bestand:Jeruzalem ten tijde David Salomo-Access Foundation.jpg|centre|thumb|1024x1024px|Mogelijke ligging van de Koningsvijver, in onderscheid van Siloam (zie volgende kaart).]]
[[Bestand:Jeruzalem Hizkia-Access Foundation.jpg|centre|thumb|1024x1024px]]
 
DeIs vijverde Koningsvijver gelijk aan het badwater Siloam, dan nam de vijver water van de Gihonbron op, dataangevoerd door een rotstunnel, gegraven ten tijde van koning Hizkia (ca 700 v. Chr., 2 Kon. 20:20), werd aangevoerd. Het is het latere ‘badwater Siloam’, genoemd in Joh 9: 7,11.
 
Men heeft echter wel geopperd dat het stadsdeel rond de hoger gelegen vijver Siloam werd genoemd en de lager gelegen vijver de Koningsvijver of Beneden Gichon (Beneden Gihon) was<ref>J.J. Bimson, ''Encyclopedie van Bijbelse plaatsen'' (Kampen: Kok, 2007), blz. 354.</ref>.
 
== Bron ==