Lelie (Lilium) is een geslacht van kruidachtige planten, dat behoort tot de leliefamilie en meer dan honderd soorten telt. De lelie wordt in de Bijbel genoemd. De Heer Jezus nam de lelies als voorbeeld.

Witte lelie (Lilium candidum)
Witte Lelie (Lilium Candidum)

Witte lelie. Onder de mooie bloemen in de dalen van het land Israël bekleedt wel de witte lelie een eerste plaats. De plant toont de schitterend, witte kleur der reinheid, met de eenvoudig verheven klokvormigen bouw van haar bloem en kroon, en met de heerlijke reuk, inzonderheid van haar goudgeel meelstof. Sommige leliesoorten geuren sterk. Door de Grieken wordt zij „de koninklijke lelie"genoemd. Zij munt uit door de genezende kracht van haar bladeren en bollen[1].

Witte lelies in Israël

Daarom is het waarschijnlijk, dat het deze prachtige bloem is, waarmee in het Hooglied de bekoorlijkheden van de bruidegom en de bruid worden vergeleken, en in Hos. 14:6 de toekomstige bloeiende toestand van Israël na zijn bekering. In Hooglied zegt de bruid van haar geliefde:

Hoo 5:13  Zijn wangen zijn als een bed van specerijen, [als] welriekende torentjes; Zijn lippen zijn als leliën, druppende van vloeiende mirre. (SV)

Veldbloemen. De Heer Jezus wees op het voorbeeld van de lelies.

Lu 12:27  Let op de lelies, hoe zij groeien; zij arbeiden niet en spinnen niet; en Ik zeg u: zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid was niet bekleed als een van deze. (Telos)

Met 'lelies' bedoelt de Heer niet alleen de Witte Lelie (Lilium candidum), maar alle soorten veldbloemen die tussen het gras verschijnen, zoals de Perzische Boterbloem (Ranunculus asiaticus), Gekroonde Ganzebloem (Chrysanthemum coronarium L.), de Anemoon (Anemone coronaria) en de Grote Klaproos (Papaver rhoeas).[2]

Bron

 
Witte lelie op Israëlische postzegel,

H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Lelie. De tekst van dit lemma is op 13 juli 2019 onder wijziging verwerkt.

Voetnoot

  1. H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Lelie.
  2. J.P. van de Giessen, Lelies uit de tuin, www.BijbelAantekeningen.nl, 18 juni 2010.