Maan: verschil tussen versies

20 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:Full moon.png|miniatuur|483x483px]]
De '''maan''' is een '''maaksel''' '''van''' '''God''', het werk van Zijn vingers. De maan is op de vierde dag geschapen. De maan is een van de twee lichten in het [[Gewelf]]. De maan en de zon zijn ons tot aanduiding van dagen en jaren. De maan is het kleine licht om de nacht te beheersen.
<blockquote> ''Ge 1:13 En God zei: laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en laten zij zijn tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren! En laten zij tot lichten zijn aan het hemelgewelf om licht te geven op de aarde! En het was Zo. En God maakte de twee grootte lichten: het grote licht om de dag te beheersen en het kleine licht om de nacht te beheersen; en ook de sterren.''</blockquote>
 
<blockquote>''Ps 8:2 O HEERE, onze Heere! hoe heerlijk is Uw Naam op de ganse aarde! Gij, die Uw majesteit gesteld hebt boven de hemelen. Ps 8:3 Als ik Uw hemel aanzie, het werk Uwer vingeren, de maan en de sterren, die Gij bereid hebt; Ps 8:4 (8–5) Wat is de mens, dat Gij zijner gedenkt, en de zoon des mensen, dat Gij hem bezoekt?'' (SV)</blockquote>
Regel 34:
 
== Licht van de maan ==
Wanneer we met de Psalmist de hemel aanzien en de maan zien schijnen, ontvangen we in feite licht van de zon. Want '''maanlicht''' is weerkaatst zonlicht. Haar heerlijkheid is haar helemaal verleend door de zon. De maan is op zichzelf zo donker als een zwarte trui. Ze weerkaatst daardoor slechts 7 % van het licht dat erop valt, ongeveer zoveel als een zwarte trui. De maan is een van de minst weerkaatsende hemellichamen in ons zonnestelsel.
 
De hoeveelheid licht dat de maan geeft wisselt, zie de volgende animatie, die laat zien hoe de maan in de loop van een maan van verschillend door de zon beschenen wordt: [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Lunar_libration_with_phase2.gif maanfasen].