Mariaverering: verschil tussen versies

2.009 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Mariaverering''' is de bijzondere verering van de moeder van Jezus Christus die gevonden wordt in de [[Rooms-Katholieke Kerk|rooms-katholieke]] en oosters-katholieke kerken. De verering uit zich in gebeden, eretitels, beelden, schilderijen en iconen in kerken en in de huizen.
 
'''Kenmerk van het rooms-katholicisme.''' De verering van Maria is kenmerkend voor de Rooms-katholieke leer en praktijk.
De verering van Maria is kenmerkend voor de '''Rooms-katholieke''' leer en praktijk. De moeder van Jezus zou in haar aardse leven altijd maagd zijn gebleven en geen andere kinderen dan haar zoon Jezus hebben gehad. Sinds de 5e eeuw wordt Maria genoemd 'de moeder van God'. Behalve 'de moeder van God', 'moeder van God de Zoon', wordt zij ook genoemd 'bruid van de Heilige Geest', de 'Koningin van de hemel', 'toevlucht van de zondaars', "Medeverlosseres' en 'moeder van de kerk'<ref>Zie voor meer Maria-titels, [http://users.telenet.be/katholieke-informatie/Maagd%20Maria.html litaniën van Maria] op Users.telenet.be/katholieke-informatie</ref>. Ze heeft de rol van middelares gekregen, tot wie dikwijls wordt gebeden.
 
'''Altijd maagd gebleven.''' De moeder van Jezus zou in haar aardse leven altijd maagd zijn gebleven en geen andere kinderen dan haar zoon Jezus hebben gehad.
Aan Maria zijn verscheidene jaarlijkse feesten gewijd: ''Maria reiniging'' (2 febr.), ''Maria boodschap'' (15 maart), ''Maria hemelvaart'' (15 aug.) en ''Maria geboorte'' (8 sept.).
 
'''Hoogheilige.''' De Katholieke Kerk heeft Maria nooit formeel heilig heeft verklaard, gelijk zij dit andere personen wel heeft gedaan. Maar wat op hetzelfde neerkomt, de Katholieke Kerk heeft Maria praktisch altijd als heilig beschouwd, ja als de grootste onder de Heiligen na Christus<ref>Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922. Blz. 190. De rooms-katholieke apologeet Bensdorp vermeldt de gronden waarop Maria als hoogheilig wordt beschouwd. </ref>. Zij is, volgens een Rooms-katholieke apologeet, "de heiligste, de meest met goddelijke genade vervulde"<ref name=":0">Th. F. Bensdorp, ''a.w.'', blz. 194. </ref>. En de Katholieke Kerk vereert haar als de grootste onder heiligen. Ze is zelfs heiliger dan de heilige engelen<ref>Aldus [https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Gruner Nicolas Gruner] (gest. 2015), in: [https://www.youtube.com/watch?v=FvrTi6pl3OQ&t=1002s Modesty in Dress with Colleen Hammond Pt. 7]. Youtube.com: The Fatima Center, 28 okt. 2015. Vanaf 9 min. 35 sec. </ref>.
[[Bestand:Nuestra Senora Del Pilar de Manila.jpg|miniatuur|Beeldje van Maria en haar kindje Jezus. ]]
De verering van Maria is kenmerkend voor de '''Rooms-katholiekeVerhoging.''' leerEr enzijn praktijk.haar Demeer moederverhogingen van Jezusmenselijke zouzijde inten haardeel aardsegevallen. levenDe altijdRooms-katholieke maagdKerk zijnvereert geblevenhaar en"als geenhet anderemeeste kinderenmet danHem haarmede zoonverheerlijkt Jezusin hebbende gehadglorie der zaligen"<ref name=":0" />. Sinds de 5e eeuw wordt Maria genoemd <nowiki>'de moeder van God'. Behalve 'de moeder van God', 'moeder van God de Zoon', wordt zij ook genoemd 'bruid van de Heilige Geest', de 'Koningin van de hemel', 'toevlucht'Toevlucht van de zondaars', "Medeverlosseres' en 'moederMoeder van de kerk'</nowiki><ref>Zie voor meer Maria-titels, [http://users.telenet.be/katholieke-informatie/Maagd%20Maria.html litaniën van Maria] op Users.telenet.be/katholieke-informatie</ref>. In de [[Rozenkrans]], een bekend Rooms-katholiek gebed, wordt ze genoemd 'Ark van het verbond', 'Deur van de hemel', 'Morgenster'. Ze heeft de rol van middelares gekregen, tot wie dikwijls wordt gebeden.
''Paus spreekt over eigen levenseinde''
Regel 9 ⟶ 13:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 19 mei 2003.
'''Feesten.''' Aan Maria zijn verscheidene jaarlijkse feesten gewijd: ''Maria reiniging'' (2 febr.), ''Maria boodschap'' (15 maart), ''Maria hemelvaart'' (15 aug.) en ''Maria geboorte'' (8 sept.).
Mariaverering moet evenals heiligenverering niet verward worden met aanbidding. De Rooms-katholieke zegt dat aanbidding alleen God toekomt. Aan zogenoemde heiligen komt de 'verering' (Lat. ''dulia'') toe, aan Maria ''''bijzondere verering'''<nowiki/>' (Lat. ''hyperdulia''), maar enkel aan God (Vader, Zoon, Heilige Geest) 'aanbidding' (Lat. ''latria''; 'latreutische eredienst').
[[Bestand:Mary Statue with candles in the Chapel of Light, Attleboro USA.jpg|miniatuur|Mariabeeld in een Amerikaanse kapel. Op de voorgrond staan kandelaars. ]]
'''Bijzondere verering.''' Mariaverering moet evenals heiligenverering niet verward worden met aanbidding. De Rooms-katholieke zegt dat aanbidding alleen God toekomt. Aan zogenoemde heiligen komt de 'verering' (Lat. ''dulia'') toe, aan Maria ''''bijzondere verering'''<nowiki/>' (Lat. ''hyperdulia''), maar enkel aan God (Vader, Zoon, Heilige Geest) 'aanbidding' (Lat. ''latria''; 'latreutische eredienst').
 
== Voorbeelden ==
Het volgende gezang is een voorbeeld van Mariaverering:
''Wees gegroet, koningin des hemels''
Regel 31 ⟶ 38:
 
== Beoordeling ==
'''Bijbel'''. In de Bijbel wordt weinig over Maria meegedeeld. In het licht van de Schrift moet de bijzondere Mariaverering als mensverheerlijking of verafgoding van een gewone, zij het ook begenadigde, vrouw worden afgewezen. Haar kan geen voorbidders- of middelaarsrol worden toegekend. [[Christus]], niet Maria, is de Middelaar, Vredevorst, de Deur, Koning der koningen, enz.
 
Haar 'moeder van God' noemt berust op een verwarring van de menselijke en de goddelijke natuur van Christus. Maria is de moeder van de ''mens'' Jezus, niet van de goddelijke Persoon.
 
Haar kan geen voorbidders- of middelaarsrol worden toegekend. [[Christus]], niet Maria, is de Middelaar, Vredevorst, de Deur, Koning der koningen, enz.
 
Jezus zelf maakte zich 'los' van haar en zijzelf wees op de Heer Jezus: <blockquote>''Joh 2:3 En toen er gebrek aan wijn kwam, zei de moeder van Jezus tot Hem: Zijn hebben geen wijn.'' ''Joh 2:4 En Jezus zei tot haar: Wat heb Ik met u te doen, vrouw? Mijn uur is nog niet gekomen. Joh 2:5 Zijn moeder zei tot de dienstknechten: Wat Hij u ook zegt, doet dat.'' (TELOS)</blockquote>Jezus wendde de aandacht van zijn lijfelijke moeder af naar zijn geestelijke moeder. <blockquote>''Lu 8:20 En men berichtte Hem: Uw moeder en uw broers staan buiten en willen U zien. Lu 8:21 Hij antwoordde echter en zei tot hen: Mijn moeder en mijn broeders zijn dezen die het woord van God horen en doen. (TELOS)''</blockquote>Ook bij een andere gelegenheid leidt hij de aandacht af. <blockquote>''Lu 11:27 Het gebeurde nu, toen Hij dit zei, dat een vrouw uit de menigte haar stem verhief en tot Hem zei: Gelukkig de schoot die U heeft gedragen en de borsten die U hebt gezogen. Lu 11:28 Hij echter zei: Jawel, maar veeleer gelukkig zij die het woord van God horen en bewaren. (TELOS)''</blockquote>Deze woorden de Heer moeten ons bewaren voor oververheffing van Maria, zoals helaas in de [[Rooms-Katholieke Kerk]] is gebeurd. Hoewel de Heer Jezus zei "Wat heb Ik met u te doen?", hebben rooms-katholieken veel met haar te doen. De betamelijke plaats van Maria is niet op een voetstuk, maar, gelijk Maria van Bethanië, aan de voeten van de Heer.