Misjna: verschil tussen versies

355 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Misjna''' (Hebreeuws: מִשְׁנָה, "herhaling" of "leer"; Jiddisj: ''Misjne''; Eng.: ''Mishnah'' of ''Mishna'') omvat de buitenbijbelse, mondeling...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 26:
# Kodasjiem - heilige zaken; offerwetten en al wat met de tempeldienst in verband staat.
# Taharot - reinheid; voornamelijk bepalingen over persoonlijke en godsdienstige reinheid.
Deze zes hoofdafdelingen zijn onderverdeeld in traktaten (’masechtot’), die op hun beurt zijn onderverdeeld in hoofdstukken (‘perakiem’), welke verdeeld zijn in 'Misjnajot' of 'Halachot' (wetten, regels). Voorbeeld: Het twaalfde traktaat ('masechet') van Kodasjiem heet 'Maten' (Hebr. ''midot),'' dat vijf hoofdstukken telt en handelt over de afmetingen en de inrichting van de Tempel te Jeruzalem, zijn hoven, poorten, hallen en het altaar<ref>Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Midot</ref>.
 
In totaal bestaat de Misjna uit:
* 63 Masechtot (tractaten), bijvoorbeeld het tractaat Soekka over het loofhuttenfeest. 
* 525 Perakiem (hoofdstukken)
* 4178 Misjnajot of Halachot (wetten, regels)
Regel 38:
== Misjna en Gemara ==
De wetten van de Misjna werden vervolgens, door diepgaand onderzoek, in de vorm van verklaringen en uiteenzettingen in discussievorm, door de Rabbijnen in de jaren van de Gemara (Talmoed) uitgebreid. De Gemara is het deel van de [[Talmoed]] waarin de kale wetten van de Misjna uitgebreid worden besproken en toegepast op zowel echte als fictieve situaties. Vervolgens zijn er ook daarop verklaringen geschreven.
 
== Meer informatie ==
Doorzoeken van de Misjna, in het Engels, op: [https://www.sefaria.org/texts Sefaria.org]
 
== Bron ==
Artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Misjna Misjna] op Wikipedia.nl. Tekst van deze versie is verwerkt op 22 december 2014. 
 
== Voetnoot ==