Montenegro: verschil tussen versies

24 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 46:
'''2003.''' Sinds het begin van de 21e eeuw streeft de Montenegrijnse regering openlijk naar afscheiding van Joegoslavië. In 2003 werd afgesproken Joegoslavië om te vormen tot een confederatie van twee deelstaten, onder de naam Servië en Montenegro. Daarbij werd vastgelegd dat elk van beide deelgebieden in 2006 een referendum over onafhankelijkheid mocht houden. Een land waar een dergelijk referendum zou worden aangenomen, zou zich onafhankelijk mogen verklaren. De Europese Unie, die de onderhandelingen had geleid, bedong daarbij wel dat het aantal voorstemmers minstens 55% moest zijn bij een opkomst van minstens 50%. Het andere land zou volgens de afspraken dan de overkoepelende bezittingen krijgen, zoals ambassades.
 
'''2006.''' Servië kiest ervoor om geen referendum te houden; dat land was vóór het behouden van de confederatie. De Montenegrijnse regering echter is een groot voorstander van Montenegrijnse onafhankelijkheid. In Montenegro wordt dan ook op 21 mei 2006 een referendum gehouden. De meerderheid van de stemmen is vóór onafhankelijkheid. Op 3 juni wordt de onafhankelijkheid van Montenegro uitgeroepen. Op 4 juni deelde de Servische regering mee dat zij het uiteenvallen van de Servisch-Montenegrijnse unie als een voldongen feit aanvaardde. In dezelfde maand wordt Montegro erkend als door Rusland, de Europese Unie hebben, de Verenigde Staten, de buurlanden Bosnië en Herzegovina en Servië. Op 28 juni werd het land toegelaten als lid van de Verenigde Naties.
 
'''2015.''' In december wordt Montenegro door de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) uitgenodigd zich bij deze organisatie aan te sluiten. Dit leidt tot een Russische dreiging met vergeldingsacties.
 
'''2017.''' Op 5 juni 2017 wordt Montenegro lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, in weerwil van exportbelemmeringen door Rusland (dat tegen toetreding door Montenegro is) voor met name Montenegrijnse wijnen.
 
'''2019.''' In december wordt een aangenomen, krachtens welke religieuze organisaties moeten aantonen dat ze al voor 1918 eigenaar waren van hun vastgoed. De wet is omstreden: veel gelovigen zeggen dat de overheid de wet gebruikt om honderden bezittingen van kerken, kloosters en landgoederen af te pakken. Vooral de Servisch-Orthodoxe bevolking van Montenegro, naar schatting 70 procent van de Montenegrijnen, is gekant tegen de wet<ref>https://nos.nl/artikel/2316418-tumult-bij-parlementszitting-montenegro-18-politici-opgepakt.html</ref>.
 
== Bron ==