Nieuwe Kerkgeschiedenis: verschil tussen versies

46 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 157:
'''Leertwist en dorheid.''' Na de geweldige inspanning van de eeuw die voorafging, zien we in dit tijdvak een geest van verslapping en inzinking. De tijd was rijk aan twisten over de kerkleer, vooral in Duitsland, maar ook elders. Een dorre rechtzinnigheid verving maar al te dikwijls de leer en het leven volgens de Schrift. Toch ontbreekt het ook in dit tijdvak niet aan innig vrome mannen en vrouwen, die getuigden van het levend geloof, dat ze deelachtig waren en wier werk van het geloof in gedachtenis zal blijven.
 
'''Piëtisme.''' Toen in de Lutherse kerk het [[orthodoxisme]] de boventoon kreeg, ontstond als reactie het Piëtisme met Spener en Francke. [[Philipp Jacob Spener|Spener]], een predikant van de Lutherse Kerk in Duitsland, was een waarlijk vroom man met een heldere blik, die aandrong op meer kennis van de Schrift, op betonen van werken van het geloof en van de liefde, op betere opleiding van de predikers en op eenvoudiger, warmer prediking. Hij hield samenkomsten voor Bijbelbespreking en gebed (''collegia pietatis'') en deze samenkomsten bezorgden hem en zijn volgelingen de naam van Piëtisten.
 
Door Piëtisme wordt de beweging verstaan, die aandrong op vroomheid van het hart en vruchten van het geloofgeloofs, maar die dikwijls verviel in een zich uiterlijk afkeren van de wereld; een eenvormigheid in de bekering voorstond in enkele kringen en ook wel tot separatisme leidde.
 
Na Spener was Francke te Halle de voornaamste vertegenwoordiger van het echte Piëtisme. Hij bracht het Piëtisme in Duitsland tot grote bloei. Zijn stichtingen van het geloof dwingen nog de bewondering van ieder af. Voor de verfrissing en de verdieping van het geestelijk en ook van het kerkelijk leven heeft het Piëtisme veel gedaan.
 
'''Hernhutters.''' Tot op zekere hoogte zijn de '''Hernhutters''', waaraan de naam van de vrome Graaf van Zinzendorf verbonden is, een tak van deze beweging.
 
Verwant aan het Piëtisme is het '''Methodisme''' (methode = regel). Deze stroming ontstond in Engeland en daardoor, maar ook door de omstandigheden vertoont het een eigen karakter. Het Methodisme is veel minder omlijnd dan het Piëtisme. Hoofddoel dezer beweging was: het verlorene te zoeken, liefst volgens een vaste methode. Stichter van deze beweging was Wesley, die met de Calvinistische Whitefield (hijzelf was Arminiaan) broederlijk samenwerkte. Beiden zijn voor duizenden tot zegen geweest en de volgelingen van Wesley telde men in de jaren 20 van de 20e eeuw thans bij millioenen, vooral in Amerika.