Nijl: verschil tussen versies

188 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Nijl''' is dé rivier van Egypte. Aan de geregelde overstromingen van deze rivier dankt Egypte zijn vruchtbaarheid. De stroom wordt vaak genoemd in het ...')
 
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Nijl''' is dé rivier van [[Egypte]]. Aan de geregelde overstromingen van deze rivier dankt Egypte zijn vruchtbaarheid. De stroom wordt vaak genoemd in het [[Oude Testament]].
[[Bestand:Nile River (PSF).png|miniatuur|593x593px|Engelse kaart waarop de loop van de Nijl wordt aangegeven]]
[[Bestand:Nilevalley NASA.jpg|miniatuur|518x518px|Satellietopname van het Nijldal.]]
'''Naam.''' Het oud-Egyptische woord voor „rivier" was ''jotru'', later uitgesproken ''jo'er'', ''jo'or'', in het Oude Testament: ''je'ôr''. In het Arabisch النيل ''an-nīl.'' Voor de Egyptenaren was de Nijl eenvoudig dé rivier. De Nijl wordt in de Heilige Schrift slechts als ''de rivier'' aangeduid. Is er van ''rivieren'' van Egypte sprake, dan worden de onderscheidene takken of kanalen van de Nijl bedoeld.
Regel 13:
Het is mogelijk dat 'de rivier' in Jes. 11:15-16 betrekking heeft op de Nijl. In dat geval zal God in de toekomst de rivier slaande verdelen in zeven stromen, waarmee Hij een weg baant voor het overblijfsel van zijn volk. <blockquote>''Jes 11:15  Ook zal de HEERE den inham der zee van Egypte verbannen, en Hij zal Zijn hand bewegen tegen de rivier, door de sterkte Zijns winds; en Hij zal dezelve slaan in de zeven stromen, en Hij zal maken, dat men met schoenen daardoor zal gaan. Jes 11:16  En er zal een gebaande weg zijn voor het overblijfsel Zijns volks, dat overgebleven zal zijn van Assur, gelijk als Israël geschiedde ten dage, toen het uit Egypteland optoog.'' (SV)</blockquote>Zie [[Jesaja (boek)/Hoofdstuk 11|Jes. 11]].
 
== BronBronnen ==
F.M.Th. Böhl, ''Het Oude Testament''. Deel I van de serie: Bijbelsch-kerkelijk woordenboek (red. A. van Veldhuizen). Groningen, Den Haag: J.B.Wolters Uitgeversmaatschappij, 1919. S.v. Nijl.
 
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. S.v. ''Nijl''.
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijl Nijl], nl.wikipedia.org. Enigetekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 11 feb. 2020.
 
== Voetnoot ==