Oeigoeren: verschil tussen versies

463 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
== Onderdrukking ==
De reactie van de Chinese overheid was een omvangrijke campagne tegen extremisme. Zij houdt verschillende politieke en religieuze groepen van deze etnische moslimminderheid voor terroristen, mede omdat ze onafhankelijkheid wensen. De Oeigoeren in Xinjiang worden in de gaten gehouden door middel van camera's met gezichtsherkenning, checkpoints, militairen en afname van DNA. De overheid kan zelfs volledig meekijken op smartphones. Een correspondent zei (juli 2019): ""Op een gemiddelde straathoek is het aantal camera's met gezichtsherkenning niet op twee handen te tellen. Je ziet daarnaast overal politiechecks. De bevolking wordt etnisch gediscrimineerd."<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2292184-miljoenen-oeigoeren-worden-in-china-onderdrukt-en-de-situatie-verslechtert.html Miljoenen Oeigoeren worden in China onderdrukt, en de situatie verslechtert], nieuwsbericht op NOS.nl, 5 juli 2019.</ref>[[Bestand:Xinjiang nationalities by prefecture 2000.png|miniatuur|Belangrijkste volken in Xinjiang (2000).
'''Toezicht.''' De Oeigoeren in Xinjiang worden in de gaten gehouden door middel van camera's met gezichtsherkenning, checkpoints, militairen en afname van DNA. De overheid kan zelfs volledig meekijken op smartphones. Een correspondent zei (juli 2019): ""Op een gemiddelde straathoek is het aantal camera's met gezichtsherkenning niet op twee handen te tellen. Je ziet daarnaast overal politiechecks. De bevolking wordt etnisch gediscrimineerd."<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2292184-miljoenen-oeigoeren-worden-in-china-onderdrukt-en-de-situatie-verslechtert.html Miljoenen Oeigoeren worden in China onderdrukt, en de situatie verslechtert], nieuwsbericht op NOS.nl, 5 juli 2019.</ref>[[Bestand:Xinjiang nationalities by prefecture 2000.png|miniatuur|Belangrijkste volken in Xinjiang (2000).
{{Legenda|#0000FF|'''[[Oeigoeren]]'''}}
{{Legenda|#CC413E|'''[[Han-Chinezen]]'''}}
{{Legenda|#FFC44D|'''[[Kazachen]]'''}}|419x419px]]'''Kampen.''' Volgens de Verenigde Naties (2018)<ref name=":1" /> zitten ruim een miljoen islamitische Chinezen, veelal Oeigoeren, vast in tientallen heropvoedingskampen, die China 'anti-extremismecentra' noemt. Het zijn straf- of concentratiekampen, waar de geïnterneerden onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Ouders en kinderen worden door die kampen van elkaar gescheiden<ref name=":3" />. De kinderen worden in kostscholen geplaatst. Contact wordt onmogelijk gemaakt. Ouders kunnen hun taal, religie en cultuur niet overdragen.
 
China ontkent dat er heropvoedingskampen zijn: het zijn juist centra voor educatie en opleiding. Een hoge partijfunctionaris zei (2018) dat personen "die misleid zijn door religieus extremisme (...) zullen worden geholpen met hervestiging en educatie"<ref name=":0">Nieuwsbericht https://nos.nl/artikel/2246140-wat-gebeurt-er-in-de-opleidingskampen-voor-oeigoeren-in-china.html, 15 aug. 2018.</ref>. China zegt dat het de religie en cultuur van zijn etnische minderheden beschermt en dat de "veiligheidsmaatregelen" nodig zijn ter voorkoming van terrorisme en extremisme<ref name=":2">Nieuwsbericht: https://nos.nl/artikel/2271343-turkije-maant-china-heropvoedingskampen-voor-oeigoeren-te-sluiten.html, 10 feb. 2019.</ref>.
Omdat de wereld een goede verhouding met China wil, is het lastig om het lot van de Oeigoeren bespreekbaar te maken<ref name=":2" />.
 
Oeigoerse vrouwen hebben te maken gehad met gedwongen sterilisatie, abortus en verkrachting. Tienduizenden kinderen hebben een of beide ouders 'verloren' aan de kampen en/of aan dwangarbeid, zonder jarenlang ook maar iets van hen gehoord te hebben.<ref>E-mail dd. 3 okt 2020 van een echtpaar dat in centraal Azië werkt. </ref>
 
'''Vlucht.''' Oeigoeren zijn gevlucht over de hele wereld. Ook in [[Nederland]] wonen Oeigoeren.
 
== Geschiedenis ==