Offerfeest (Islam): verschil tussen versies

504 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''Offerfeest''', oftewel ''Eid al-Adha'', (Arabisch voor 'feest van het offer') is het belangrijkste feest binnen de [[islam]]. Het duurt drie dagen en wordt wereldwijd gevierd. Het middelpunt van de wereldwijde viering is in Mina, dicht bij Mekka<ref>Ongeveer 5 km van Mekka verwijderd.</ref>, tijdens en ter afsluiting van de Islamitische bedevaart [[hadj]].
[[Bestand:Turken wachten met schapen in het Amsterdamse abattoir om ze ritueel te slachten, Bestanddeelnr 933-7301.jpg|miniatuur|Moslims wachten met schapen in het Amsterdamse abattoir (slachthuis) om ze ritueel te slachten op het Islamitisch offerfeest (foto 1986)]]
'''Offerfeest en Hadj'''. Het feest is een onderdeel van de jaarlijkse bedevaart [[Hadj]]. De pelgrims nemen deel aan een vijfdaags gebeuren dat een reeks rituelen omvat, die de zielen moeten reinigen van zonden en een besef van gelijkheid en broederschap onder de moslims moeten inboezemen.
 
De laatste drie dagen zijn voor het offerfeest.
 
'''Tijd.''' Het driedaagse feest begint niet altijd op dezelfde datum van de Gregoriaanse kalender (die in Nederland en de meeste andere landen van de wereld gangbaar is), omdat [[moslims]] een andere kalender volgen, die gebaseerd is op de stand van de maan. In 2018 bijvoorbeeld begon het offerfeest 's avonds op 21 aug. 2018 en duurde tot 's avonds 25; in 2017 was het feest van 31 augustus tot 4 september.
 
'''OffersSlachtoffers.''' Op het offerfeest worden schapeneen schaap, runderengeit of andere dierenrund geslacht. Het vlees wordt gedeeld met familie en armen.
 
'''Gedachtenis.''' Het feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan Ibrahim (= [[Abraham]]), die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. God hield zijn hand tegen, spaarde de jongen en gaf een ram in diens plaats. Het feest benadrukt de bereidheid van de moslims om alles op te offeren voor Allah. De Koran noemt geen naam van de zoon, maar de meeste moslims nemen aan - in tegenstelling met de Bijbelse geschiedenis - dat Ibrahim zijn zoon Ismaïl (= [[Ismaël]]) offerde.
 
== Beoordeling ==