Olijfberg: verschil tussen versies

907 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Olijfberg''' is een bergheuvelrug bij [[Jeruzalem]], dieten zijnoosten naam ontleent aan de olijfbomen, waarmee hij voornamelijk aan de westelijke helling beplant was;van deze bomenheilige zijn echter tot op enkele na verdwenenstad. Aan de voet van de Olijfberg ligt de hof [[Gethsémané]]. Van deze berg voer de Heer Jezus Christus ten hemel en op deze berg zal Hij eens weer neerdalen.
 
== Naam ==
In het Engels heet de berg: ''Mount of Olives.'' Bij de Arabieren is de naam: ''Dschebel et Tur''.
De heuvelrug ontleent zijn naam aan de olijfbomen, waarmee hij voornamelijk aan de westelijke helling beplant was; deze bomen zijn echter tot op enkele na verdwenen. In het Engels heet de berg: ''Mount of Olives.'' Bij de Arabieren is de naam: ''Dschebel et Tur''.
 
== Ligging ==
De Olijfberg '''strekt zich uit''' van de oostzijde der stad, van deze door het dal Kidron gescheiden, een goed uur gaans van het noorden naar het zuiden.
[[Bestand:Jeruzalem en de Olijfberg-Wolters.jpg|geen|miniatuur|1018x1018px1017x1017px|Jeruzalem en de Olijfberg.]]
 
== Hoogten ==
'''Toppen.''' De Olijfberg bestaat uit 3 toppen<ref>Anderen houden het op vier toppen. </ref>. De zuidelijke top wordt door de Christenen de ''berg der ergernis'' (berg Masheth, 2 Kon. 23: 13) genoemd, daar Salomo hier aan de Kamos, de afgod der Moabieten en aan Moloch, de gruwel der Ammonieten, zou geofferd hebben (1 Kon. 11:7). Aan zijn westelijke voet van de Olijfberg ligt Siloah.
 
De noordelijke spits heet de ''Galileaberg'', omdat hier de leerlingen van de Heer bij de hemelvaart door de twee mannen in witte klederen als „mannen uit Galilea" zijn toegesproken geworden (Hand. 1:10, 11). Vroeger stand hier ook een toren, die de naam droeg ''viri Gahlei'', d. i. ''Galileese mannen''.
Regel 13 ⟶ 15:
De middelste spits, ongeveer 300 schreden van de noordelijke verwijderd, is volgens de overlevering de plaats van waar Jezus zou zijn ten hemel gevaren; maar volgens Luc. 24: 30 voer Christus nabij Bethanië ten hemel, dat aan de oostelijke voet van de Olijfberg lag, waarmee Lukas (Hand. 1: 12 „de discipelen keerden terug naar Jeruzalem van de berg, die genoemd wordt de Olijfberg") niet zeggen wil, dat de hemelvaart op de top van de berg heeft plaatsgehad. Op de spits van de middelste top staat naast een islamitische moskee, de zogenaamde Hemelvaartskerk, ook het Latijnse klooster genoemd, die haar grondlegging aan de Romeinse keizerin Helena zou hebben te danken en door alle pelgrims wordt bezocht, om zich de laatste voetstappen van de Heer te laten aanwijzen, die daar in de grond gedrukt zouden staan.
 
=== Hoogte ===
De Olijfberg bestaat, gelijk het Westjordaanland in het algemeen, uit Jurakalksteen en is de hoogste onder de daar liggende bergen. De berg is hoger dan de stad Jeruzalem en ligt 300 voet boven de grond van de tempel.
De Olijfberg bestaat, gelijk het Westjordaanland in het algemeen, uit Jurakalksteen en is de hoogste onder de daar liggende bergen. De bergketen bereikt een hoogte van 827 meter, waarvan de eigenlijke Olijfberg met de Hemelvaartskoepel 809 meter hoog reikt en daarmee 120 meter boven het Kidrondal en ongeveer 65 meter boven de Tempelberg uitsteekt<ref>Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfberg. Geraadpleegd op 20 jan. 2014. Enige tekst is hieraan ontleend. </ref>. De berg is dus hoger dan de stad Jeruzalem.
 
== Uitzicht ==
Regel 38 ⟶ 41:
In het OT wordt tweemaal uitdrukkelijk van de Olijfberg gesproken: In 2 Sam. 15: 30,  waar [[David]] op zijn vlucht voor [[Absalom]] wenend naar de Olijfberg gaat, en in de profetie van Zacharia 14: 4.
 
David boog zich op een zekere plek bovenop de Olijfberg voor God neer. <blockquote>''2Sa 15:32  En het geschiedde, als David tot op de hoogte kwam, dat hij aldaar God aanbad; ziet, toen ontmoette hem Husai, de Archiet, hebbende zijn rok gescheurd, en aarde op zijn hoofd.'' (SV)</blockquote>De HerzieneNaardense Statenvertalingvertaling heeft "toenwaar Davidhij zich zal neerwerpen voor God". Uit de grondtekst is af te leiden dat op de top van de bergOlijfberg kwameen hoogte was, waarop men offerde en God aanbad. Luther vertaalde "da man Gott pflegte an zu beten". Obbink heeft "waar men God placht te vereren". De Herziene Statenvertaling heeft "waar men zich voor God neerbuigt". De NBG51-vertaling heeft "waar men zich voor God pleegt neer te buigen" (NBG51). De NBV2004 heeft kortweg "gebedsplaats"
 
Uit de grondtekst is af te leiden dat op de top van de Olijfberg een hoogte was, waarop men offerde en God aanbad. Zulke hoogten werden er in Israël vele gevonden. Na de tempelbouw werd het offeren op de hoogten tot zonde gerekend.<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 2 Sam. 15:32. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 27 april 2020. </ref>
 
[[John Gill]]<ref>''John Gill's Expositor'', commentaar bij 2 Sam. 15:32 </ref> vermoedt dat David aldaar de korte Psalm 3 heeft gedicht, dat begint met de woorden: "''Een psalm van David, toen hij vluchtte voor het aangezicht van zijn zoon Absalom"'' en eindigt met "''Het heil is des HEEREN; Uw zegen is over Uw volk. Sela."''
Regel 54 ⟶ 57:
 
In die tijd zal de Olijfberg zal “zich midden in tweeën verdelen, van het oosten tot het westen, zeer ver van elkaar".
 
== Video ==
<Youtube width="768" height="432">nWj_poqpHa4</youtube><BR>''De Verkenners 2: De Olijfberg.'' Youtube.com: De Verkenners, 30 maart 2022. Verkenning van de Olijfberg met Albert Groothedde.
 
== Meer informatie ==