Olijfberg: verschil tussen versies

1.877 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Olijfberg''' is een berg bij Jeruzalem, die zijn naam ontleent aan de olijfbomen, waarmee hij voornamelijk aan de westelijke helling beplant was; deze bom...')
 
Regel 11:
De noordelijke spits heet de ''Galileaberg'', omdat hier de leerlingen van de Heer bij de hemelvaart door de twee mannen in witte klederen als „mannen uit Galilea" zijn toegesproken geworden (Hand. 1:10, 11). Vroeger stand hier ook een toren, die de naam droeg ''viri Gahlei'', d. i. ''Galileese mannen''.
 
De middelste spits, ongeveer 300 schreden van de noordelijke verwijderd, is volgens de overlevering de plaats van waar Jezus zou zijn ten hemel gevaren; maar volgens Luc. 24: 30 voer Christus nabij Bethanië ten hemel, dat aan de oostelijke voet van de Olijfberg lag, waarmee Lukas (Hand. 1: 12 „de discipelen keerden terug naar Jeruzalem van de berg, die genoemd wordt de Olijfberg") niet zeggen wil, dat de hemelvaart op de top van de berg heeft plaatsgehad. Op de spits van de middelstenmiddelste top staat naast een mohammedaanscheislamitische moskee, de zogenaamde Hemelvaartskerk, ook het Latijnse klooster genoemd, die haar grondlegging aan de Romeinse keizerin Helena zou hebben te danken en door alle pelgrims wordt bezocht, om zich de laatste voetstappen van de Heer te laten aanwijzen, die daar in de grond gedrukt zouden staan.
 
De Olijfberg bestaat, gelijk het Westjordaanland in het algemeen, uit Jurakalksteen en is de hoogste onder de daar liggende bergen. De berg is hoger dan de stad Jeruzalem en ligt 300 voet boven de grond van de tempel.
Regel 36:
 
== Gebeurtenissen ==
In het OT wordt tweemaal uitdrukkelijk van de Olijfberg gesproken: In 2 Sam. 15: 30,  waar [[David]] op zijn vlucht voor [[Absalom]] wenend naar de Olijfberg gaat, en in de profetie van Zacharia 14: 4.
 
David boog zich op een zekere plek bovenop de Olijfberg voor God neer. <blockquote>''2Sa 15:32  En het geschiedde, als David tot op de hoogte kwam, dat hij aldaar God aanbad; ziet, toen ontmoette hem Husai, de Archiet, hebbende zijn rok gescheurd, en aarde op zijn hoofd.'' (SV)</blockquote>De Herziene Statenvertaling heeft "toen David op de top van de berg kwam, waar men zich voor God neerbuigt".
Naar het oosten was eens de heerlijkheid des Heren van de tempel  uitgegaan en had zich neergezet „op de berg, die ten het oosten der stad ligt" — de Olijfberg (Ezech. 11: 23); gelijk ook David, de afschaduwing van de hemelse koning, bij zijn vlucht naar het oosten over de Olijfberg was gegaan, en Jezus zelf bij zijn laatste heengaan uit de tempel, waar hij de verwoesting van het heiligdom had aangekondigd, naar de Olijfberg zich begaf (Matth. 23: 38, 39, vgl. 24:3).
 
Uit de grondtekst is af te leiden dat op de top van de Olijfberg een hoogte was, waarop men offerde en God aanbad. Zulke hoogten werden er vele gevonden. Na de tempelbouw werd het offeren op de hoogten tot zonde gerekend.<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 2 Sam. 15:32. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 27 april 2020. </ref>
De Olijf berg wordt in het NT vaak genoemd. Jezus ging, als Hij in Jeruzalem was, meermalen op de Olijfberg, om daar te overnachten (Joh. 8:1-2; Luk. 21:37). Hij was op de Olijfberg gezeten met de blik op Jeruzalem en de tempel, toen Hij zijn leerlingen over zijn toekomst onderricht (Matth. 24: 3; Mark. 13: 3). Op zijn laatste reis naar Jeruzalem kwam Hij van Jericho naar [[Bethfage]] aan den Olijfberg en het volk geleidde Hem in triomf de Olijfberg af naar Jeruzalem (Matth. 21: 1; Mark. 11: 1; Luk. 19: 29, 37). Op een terras aan de westelijke helling is de plaats, waar Hij over Jeruzalem weende (Luk. 19: 41). De oostelijke voet van de Olijfberg wordt als de plaats van de hemelvaart genoemd.
 
[[John Gill]]<ref>''John Gill's Expositor'', commentaar bij 2 Sam. 15:32 </ref> vermoedt dat David aldaar de korte Psalm 3 heeft gedicht, dat begint met de woorden: "''Een psalm van David, toen hij vluchtte voor het aangezicht van zijn zoon Absalom"'' en eindigt met "''Het heil is des HEEREN; Uw zegen is over Uw volk. Sela."''
 
NaarVeel hetlater oosten was eenszou de heerlijkheid des Heren van de tempel  uitgegaan ennaar hadhet oosten en zich neergezetneerzetten „op de berg, die ten het oosten der stad ligt" — de Olijfberg (Ezech. 11: 23) — een verwijzing naar de Olijfberg; gelijk ook David, de afschaduwing van de hemelse koning, bij zijn vlucht naar het oosten over de Olijfberg was gegaan, en Jezus zelf bij zijn laatste heengaan uit de tempel, waar hij de verwoesting van het heiligdom had aangekondigd, naar de Olijfberg zich begaf (Matth. 23: 38, 39, vgl. 24:3).
 
De Olijf bergOlijfberg wordt in het NTNieuwe Testament vaak genoemd. Jezus ging, als Hij in Jeruzalem was, meermalen op de Olijfberg, om daar te overnachten (Joh. 8:1-2; Luk. 21:37). Hij was op de Olijfberg gezeten met de blik op Jeruzalem en de tempel, toen Hij zijn leerlingen over zijn toekomst onderrichtonderrichtte (Matth. 24: 3; Mark. 13: 3). Op zijn laatste reis naar Jeruzalem kwam Hij van Jericho naar [[Bethfage]] aan dende Olijfberg, en het volk geleidde Hem in triomf de Olijfberg af naar Jeruzalem (Matth. 21: 1; Mark. 11: 1; Luk. 19: 29, 37). Op een terras aan de westelijke helling is de plaats, waar Hij over Jeruzalem weende (Luk. 19: 41). DeOp oostelijkede voetOlijfberg, in de hof van Gethsemané, heeft Jezus zich neergeworpen, gesmeekt en angsten uitgestaan met het oog op het verschrikkelijke kruislijden dat Hem wachtte. Op de Olijfberg wordtwerd alshij gearresteerd en weggevoerd. Van de plaatsOlijfberg vansteeg hij, de hemelvaartverrezen genoemdHeer, overwinnaar van dood en graf, zegenend ten hemel. En op deze berg betuigden twee engelen dat hij op dezelfde wijze zou terugkomen.
 
De oostelijke voet van de Olijfberg wordt als de plaats van de hemelvaart genoemd.
 
== Toekomst ==
Regel 52 ⟶ 60:
== Bronnen ==
Voor de eerste versie van dit artikel is tekst gebruikt uit: H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Tweede deel K – Z, s.v. Olijfberg. 's Gravenhage: M.J. Visser, 1872.
 
== Voetnoot ==