Ongezuurde Broden (feest): verschil tussen versies

1.756 bytes toegevoegd ,  1 maand geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Ongezuurde Broden''' is een hoogtijd en feest van de HEER met zijn volk Israël in de maand Abib, de lentemaand waarin de Israëlieten uit het diensthuis van Egypte waren getrokken. De Israëlieten moesten op de dag na Pasen, het zuurdeeg uit hun huizen verwijderen en zeven dagen lang ongezuurde broden eten. Ongezuurde Broden spreekt zinnebeeldig van een rein en heilig leven, waarin men zich geestelijk voedt met het 'brood van het leven' (= de Zoon van God).
 
'''Synoniemen''' zijn: ''ongegisteOngegiste brodenBroden, ongedesemdeOngedesemde brodenBroden'', ''ongeheveldeOngehevelde brodenBroden, matsesfeestMatsesfeest.  ''
 
“Feest'''Hebreeuws.''' 'Feest der ongezuurde broden”broden' is in het '''Hebreeuws''' "'Chag HaMatsot"' (ook gespeld “Chag'Chag HaMatzot”HaMatzot'). Het Hebreeuwse woord voor ongezuurd brood is ''matsa'', meervoud ''matsot''. Jiddisch: ''matse'' (enkelvoud), ''matses'' (meervoud). Vandaar ook 'matsesfeest'.
 
'''Hoogtijd van God.''' Ongezuurde Broden is een van Zijn hoogtijden die God heeft ingesteld door de dienst van Mozes. Het is '''Zijn hoogtijd'''.
 
<blockquote>''Le 23:2 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: De gezette <u>hoogtijden des HEEREN</u>, welke gijlieden uitroepen zult, zullen heilige samenroepingen zijn; deze zijn Mijn gezette hoogtijden. (...) Le 23:4 Deze zijn de gezette <u>hoogtijden des HEEREN</u>, de heilige samenroepingen, welke gij uitroepen zult op hun gezetten tijd. (...)'' ''Le 23:6 En op den vijftienden dag der derzelver maand is het <u>feest</u> van de ongezuurde [broden] <u>des HEEREN</u>; zeven dagen zult gij ongezuurde [broden] eten.'' (SV)</blockquote>
 
'''Data.''' Het feest werd gehouden van de 1515e tot de 21e dag van de Hebreeuwse maand '''[[Abib''', de maand waarin de Israëlieten uit Egypte waren getrokken (ExHebr. 23:15)|Abib]]. Bij ons valt dat ongeveer in de eerste week van april. Ongegiste Broden<blockquote>''Ex volgde34:18 onmiddellijkHet opfeest Pasen,der datongezuurde op[broden] 14zult Abibgij werdhouden; gevierd. Zevenzeven dagen langzult aten de Israëlietengij ongezuurde [broden.] Ongezuurdeeten, Brodengelijk isIk éénu vangeboden deheb, drieter jaarlijksegezetter feestentijd waarvoorder allemaand mannelijkeAbib; Israelietenwant moestenin opgaande naarmaand JeruzalemAbib enzijt verschijnengij vooruit GodsEgypte aangezicht (Exuitgegaan.'' 23:12v(SV) </blockquote>Zeven dagen lang aten de Israëlieten ongezuurde broden.
 
Waarom in de maand Abib? Omdat in deze maand de Israëlieten uit Egypte waren getrokken (Ex. 23:15; 34:18). <blockquote>''Ex 34:18  Het feest der ongezuurde [broden] zult gij houden; zeven dagen zult gij ongezuurde [broden] eten, gelijk Ik u geboden heb, ter gezetter tijd der maand Abib; want in de maand Abib zijt gij uit Egypte uitgegaan.'' (SV)</blockquote>'''Aansluitend op Pasen.''' Ongegiste Broden volgde onmiddellijk op [[Pasen (Bijbel)|Pasen]], dat op 14 Abib werd gevierd.
De '''aanleiding''' was de uittocht van het volk Israël uit Egypte op 15 Abib. Het doel van de viering was gedachtenis: in herinnering houden dat God het volk uit het diensthuis Egypte had geleid, waar Israel verdrukking geleden had. De ongezuurde broden worden daarom ‘brood der ellende’ (‘brood der verdrukking’) genoemd. <blockquote>''Ex 12:17 Neem dan [het feest van] de ongezuurde [broden] in acht, <u>want</u> op deze zelfde dag zal Ik uw legers uit het land Egypte geleid hebben. Daarom moet u deze dag in acht nemen als een eeuwige verordening, [al] uw generaties door.'' (HSV)</blockquote>
 
'''Pelgrimsfeest.''' Ongezuurde Broden is één van de drie jaarlijkse feesten waarvoor alle mannelijke Israëlieten moesten opgaan naar Jeruzalem en verschijnen voor Gods aangezicht (Ex. 23:12v). → [[Pelgrimsfeesten]].
Op de '''eerste dag''' van het zevendaagse feest moest al het zuurdeeg uit de huizen worden verwijderd, ja, zelfs uit het land (Deut. 16:4). Ook was er die dag een 'heilige samenroeping' (samenkomst, vergadering). Men mocht geen arbeid verrichten, het was een rustdag; een maaltijd mocht men wel bereiden.<blockquote>''Le 23:7 Op den eersten dag zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen.'' (SV)</blockquote>
 
De '''aanleidingAanleiding.''' De aanleiding was de uittocht van het volk Israël uit Egypte op 15 Abib. Het doel van de viering was gedachtenis: in herinnering houden dat God het volk uit het diensthuis Egypte had geleid, waar IsraelIsraël verdrukking geleden had. De ongezuurde broden worden daarom ‘brood der ellende’ (‘brood der verdrukking’) genoemd. <blockquote>''Ex 12:17 Neem dan [het feest van] de ongezuurde [broden] in acht, <u>want</u> op deze zelfde dag zal Ik uw legers uit het land Egypte geleid hebben. Daarom moet u deze dag in acht nemen als een eeuwige verordening, [al] uw generaties door.'' (HSV)</blockquote>
Brood is het hoofdbestanddeel van het voedsel van de Israëliet. Op elk van de zeven dagen werden '''ongezuurde broden gegeten'''. Er mocht niets gegeten worden dat gedesemd is (Ex. 12:20). Wie toch het gezuurde at, moest worden uitgeroeid (Ex. 12:15, 19).
 
Op de '''eersteEerste dag.''' Op de eerste dag van het zevendaagse feest moest al het zuurdeeg uit de huizen worden verwijderd, ja, zelfs uit het land (Deut. 16:4). Ook was er die dag een 'heilige samenroeping' (samenkomst, vergadering). Men mocht geen arbeid verrichten, het was een rustdag; een maaltijd mocht men wel bereiden.<blockquote>''Le 23:7 Op den eersten dag zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen.'' (SV)</blockquote>
De Israëliet mocht niet met lege handen voor Gods aangezicht verschijnen (Ex. 23:15), hij moest een '''offergave''' brengen. Dagelijks moest een ''vuuroffer'' worden gebracht.
 
'''Ongezuurde broden.''' Brood is het hoofdbestanddeel van het voedsel van de Israëliet. Op elk van de zeven dagen werden '''ongezuurde broden gegeten'''. Er mocht niets gegeten worden dat gedesemd is (Ex. 12:20). Wie toch het gezuurde at, moest worden uitgeroeid (Ex. 12:15, 19).
 
'''Brandoffer.''' De Israëliet mocht niet met lege handen voor Gods aangezicht verschijnen (Ex. 23:15), hij moest een '''offergave''' brengen. Dagelijks moest een ''vuuroffer'' ten brandoffer tot een liefelijke reuk (Num. 28:14) worden gebracht.
 
<blockquote>''Le 23:8 Zeven dagen [lang] moet U de HEERE een vuuroffer aanbieden. (...)'' (HSV)</blockquote>
 
Het brandoffer bestond uit (Num. 28:19v):
Op de dag na de sabbat van het begin van Ongezuurde Broden was de eendaagse hoogtijd van het feest van de ''eerstelingsgarve''. Op deze feestdag, die binnen de feestperiode van de Ongezuurde Broden viel, moesten de Israëlieten door de dienst van een priester een schoof met eerstelingen (van de gersteoogst) als beweegoffer aan God, de Eigenaar van het land en de Gever van de oogst, aanbieden.
 
* 2 gave jonge varren + voor elke var een spijsoffer van 3/10 (drietiende) efa meelbloem, met olie gemengd + drankoffer
Op de '''zevende en laatste dag''' van het feest was wederom een heilige samenroeping of vergadering en mocht er geen arbeid worden verricht.
* 1 gave ram + met een spijsoffer van 2/10 efa meelbloem, met olie gemengd + drankoffer
* 7 gave eenjarige lammeren + voor elk lam een spijsoffer van 1/10 efa meelbloem, met olie gemengd + drankoffer
 
'''Eerstelingsgarve.''' Op de dag na de sabbat van het begin van Ongezuurde Broden was de eendaagse hoogtijd van het feest van de ''eerstelingsgarve''. Op deze feestdag, die binnen de feestperiode van de Ongezuurde Broden viel, moesten de Israëlieten door de dienst van een priester een schoof met eerstelingen (van de gersteoogst) als beweegoffer aan God, de Eigenaar van het land en de Gever van de oogst, aanbieden.
<blockquote>''Le 23:8 Zeven dagen [lang] moet U de HEERE een vuuroffer aanbieden. Op de zevende dag is er dan een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u [dan] doen.'' (HSV)</blockquote>
 
Op de'''Zevende dag.''' Op de zevende en laatste dag''' van het feest was wederom een heilige samenroeping of vergadering en mocht er geen arbeid worden verricht.
Het feest is een '''altoosdurende''' inzetting voor de Israëlieten (Ex. 12:17). Ook in het toekomstige messiaanse vrederijk zal het feest worden gevierd (Ez. 45:21-23).
 
<blockquote>''Le 23:8 Zeven dagen [lang] moet U de HEERE een vuuroffer aanbieden. Op de zevende dag is er dan een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u [dan] doen.'' (HSV)</blockquote>{{Ongezuurde Broden tijdbalk}}
'''Altoosdurend.''' Het feest is een '''altoosdurende''' inzetting voor de Israëlieten (Ex. 12:17). OokOók in het toekomstige messiaanse vrederijk zal het feest worden gevierd (Ez. 45:21-23).
 
== Zinnebeeldige betekenis ==
Op de verschoning en verlossing, gegrond op het bloed van het geslachte Lam, volgt de praktische heiliging: afleggen van het kwaad, wegdoen wat verkeerd is, en zich voeden met Christus, het ongezuurde (= reine, zuivere) brood des Levens. Zoals Pasen en Ongezuurde Broden onlosmakelijk '''verbonden''' waren, zo horen ook de verlossing en de heiliging bij elkaar.
 
In de Schrift is zuurdeeg een zinnebeeld van aantastende zonde, bij voorbeeld in 1 Cor. 5:6v. <blockquote>''1Co 5:6 Uw roemen is niet goed. Weet u niet, dat een beetje zuurdeeg het hele deeg doorzuurt? 1Co 5:7 Zuivert het oude zuurdeeg uit, opdat u een nieuw deeg bent; u bent immers ongezuurd. Want ook ons pascha, Christus, is geslacht. 1Co 5:8 Laten wij daarom feestvieren, niet met oud zuurdeeg, ook niet met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid. 1Co 5:9 Ik heb u in de brief geschreven, dat u geen omgang moet hebben met hoereerders;'' (TELOS)</blockquote>Welbeschouwd is er maar Eén werkelijk in figuurlijke zin ongezuurd, d.i. zuiver en rein: Jezus Christus'. Bij Hem was geen korreltje zuurdeeg van huichelarij, noch zuurdeeg van verkeerde leer, noch zuurdeeg van een verkeerde wandel. In alles was Hij ongezuurd. Het spijsoffer, een zinnebeeld van zijn volkomen menselijke leven, mocht geen zuurdeeg bevatten (op één uitzondering na, zie Lev. 23:17).
In de Schrift is zuurdeeg een zinnebeeld van aantastende zonde, bij voorbeeld in 1 Cor. 5:6v.
 
Welbeschouwd is er maar Eén werkelijk in figuurlijke zin ongezuurd, d.i. zuiver en rein: '''Jezus Christus'''. Bij Hem was geen korreltje zuurdeeg van huichelarij, noch zuurdeeg van verkeerde leer, noch zuurdeeg van een verkeerde wandel. In alles was Hij ongezuurd. Het spijsoffer, een zinnebeeld van zijn volkomen menselijke leven, mocht geen zuurdeeg bevatten (op één uitzondering na, zie Lev. 23:17).
 
Op de '''eerste dag''' moest het zuurdeeg uit de huizen worden weggedaan en was er een heilige samenroeping van Gods volk. Ons nieuwe leven begint met een persoonlijke ontmoeting met de Heer Jezus: bekering tot Hem en geloof in Hem.