Openbaring 12: verschil tussen versies

4.630 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 20:
== 2 ==
Opb 12:2 En zij was zwanger en schreeuwde in haar weeën en in haar pijn om te baren. (TELOS)
'''OmSchreeuwde in haar weeën en in haar pijn om te baren''' (12:2). "... de vrouw die zou baren... zou baren" (vers 4).
 
Hoeveel smarten moeten de vrouw verduren ten behoeve van de geboorte van haar kind. In Jes. 66 is sprake van Sion, dat een kind krijgt zonder barensnood. <blockquote>''Jes 66:7  Eer zij barensnood had, heeft zij gebaard, eer haar smart overkwam, zo is zij van een knechtje verlost.'' Jes 66:8  ''Wie heeft [ooit] zulks gehoord? Wie heeft dergelijks gezien? Zou een land kunnen geboren worden op een enigen dag? Zou een volk kunnen geboren worden op een enige reize? Maar Sion heeft weeën gekregen, en zij heeft haar zonen gebaard.'' (SV)</blockquote>In vs. 8 van Jes. 66 daarentegen 'zonen' (meervoud). Het knechtje is vermoedelijk Jezus Christus. Zijn geboorte ging niet gepaard met barensnood of smart van het volk Israël. Die barensnood komt nu, in Openbaring 10.
Hoeveel smarten moeten de vrouw verduren ten behoeve van de geboorte van haar kind.
 
De barensnood van het gelovige Israël doet ook denken aan Rachel, die een kind kreeg dat ze "Zoon van mijn smart" (Ben-Oni). Jakob noemde hem achter "Zoon der rechterhand" (Benjamin).
==8==
'''Maar Sion heeft weeën gekregen.''' In vers 7, bij die geboorte, waren kennelijk geen weeën. Misschien gebeurden die weeën bij het kruislijden van Christus (tevoren geboren als 'een knechtje', vs. 7), en vond de geboorte van 'haar zonen' plaats op de Pinksterdag.<blockquote>''Lu 2:34  En Simeon zegende hen en zei tot zijn moeder Maria: Zie, Deze is gesteld tot een val en opstanding van velen in Israel en tot een teken dat weersproken wordt  Lu 2:35  (en ook door uw eigen ziel zal een zwaard gaan), opdat de overleggingen uit vele harten openbaar worden.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Lu 23:28  Jezus echter wendde Zich tot hen en zei: Dochters van Jeruzalem, weent niet over Mij; weent evenwel over uzelf en over uw kinderen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Lu 23:48  En al de menigten die waren samengekomen voor dit schouwspel, keerden terug toen zij hadden aanschouwd wat er was gebeurd, en sloegen zich op de borst.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 2:37 Toen zij nu dit hoorden, werden zij in het hart getroffen en zij zeiden tot Petrus en de overige apostelen: Wat moeten wij doen, mannen broeders?'' (Telos)</blockquote>
 
== 3 ==
Opb 12:3 En er werd een ander teken gezien in de hemel; en zie, een grote, vuurrode draak met zeven koppen en tien horens en op zijn koppen zeven diademen. (TELOS)
[[Bestand:The Book of Revelation; a study of the last prophetic book of Holy Scripture (1919) (14597372657).jpg|miniatuur|445x445px]]
'''Een ander teken.''' Het vorige teken, dat groot was, was een vrouw (1).
 
'''In de hemel.''' Ook dit volgende teken wordt gezien in de hemel.
 
'''Grote, vuurrode draak'''. Ook in vs. 9 wordt hij een grote draak genoemd. De draak stelt de duivel voor. De draak is groot, d.i. machtig. Hij is vuurrood. Ook het Beest uit de zee heeft een rode kleur: scharlakenrood (17:3).[[Bestand:Biserica de lemn din Dobricu Lăpusului II-interioare 20.JPG|miniatuur|399x399px]]'''Met zeven koppen en tien horens'''. De draak heeft dezelfde hoeveelheid koppen en horens als het Beest uit de zee, dat later zal opkomen (13:1). Dit Beest met zijn koppen en horens zijn door de draak, d.i. de duivel begeesterd. De zeven koppen zijn zeven bergen en zeven opeenvolgende koningen. De tien horens zijn tien gelijktijdig regerende koningen.
 
'''Met zeven koppen en tien horens'''. De draak heeft dezelfde hoeveelheid koppen en horens als het Beest uit de zee, dat later zal opkomen (13:1). Dit Beest met zijn koppen en horens zijn door de draak, d.i. de duivel begeesterd. De zeven koppen zijn zeven bergen en zeven opeenvolgende koningen. De tien horens zijn tien gelijktijdig regerende koningen.
 
== 4 ==
Regel 48 ⟶ 56:
'''Hoeden met een ijzeren staf''' (12:5). De Heer Jezus zal hoeden met een ijzeren staf.
 
''Opb 19:15 En uit zijn mond komt een scherp zwaard, opdat Hij daarmee de naties slaat. En Hij zal hen hoeden met een ijzeren staf en Hij treedt de wijnpersbak van de wijn van de grimmigheid van de toorn van God de Almachtige. (TELOS)''
[[Bestand:Book of Revelation Chapter 12-1 (Bible Illustrations by Sweet Media).jpg|miniatuur|445x445px|Fantasie-verbeelding van de wegrukking van het kind]]
 
Ook de overwinnende leerling van Jezus zal - samen met Hem - hoeden met een ijzeren staf (2:27). Hij deelt in de heerschappij van Christus. Zie [[Openbaring van Johannes/Onderwerpen#IJzeren staf]].
 
'''Weggerukt naar God en naar zijn troon''' (12:5). Om het kind in veiligheid te brengen. En om het de hoogste zetel van heerschappij te geven.
'''Weggerukt naar God en naar zijn troon''' (12:5). Om het kind in veiligheid te brengen. En om het de hoogste zetel van heerschappij te geven. Merk op dat deze snelle en opmerkelijke opeenvolging ook te vinden is in Jes. 9:6: <blockquote>''Jes 9:6 (9-5) Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, <u>en</u> de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst; Jes 9:7  (9-6) Der grootheid dezer heerschappij en des vredes zal geen einde zijn op den troon van David en in zijn koninkrijk, om dat te bevestigen, en dat te sterken met gericht en met gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid toe. De ijver des HEEREN der heirscharen zal zulks doen''. ''(SV)''</blockquote>De redding van de éénjarige [[Joas (koning van Juda)|Joas]] doet hieraan denken. De goddeloze [[Athalia]] zou hem gedood hebben, als hij niet door zijn tante [[Joseba]] weggerukt was. Gedurende zes jaren werd hij verborgen in het huis van God te Jeruzalem (2 Kron. 22:11-12) om daarna tot koning gekroond te worden.
 
'''Weggerukt naar God en naar zijn troon''' (12:5). Om het kind in veiligheid te brengen. En om het de hoogste zetel van heerschappij te geven. Merk op dat deze snelle en opmerkelijke opeenvolging ook te vinden is in Jes. 9:6: <blockquote>''Jes 9:6 (9-5) Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, <u>en</u> de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst; Jes 9:7  (9-6) Der grootheid dezer heerschappij en des vredes zal geen einde zijn op den troon van David en in zijn koninkrijk, om dat te bevestigen, en dat te sterken met gericht en met gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid toe. De ijver des HEEREN der heirscharen zal zulks doen''. ''(SV)''</blockquote>De reddingvrouw vanin deOpenbaring éénjarige12 [[Joasbaart (koningin vanhaar Juda)|Joas]]nood doetniet hieraande denken.''lijdende'' De goddeloze [[Athalia]] zou hem gedood hebbenMessias, alsmaar hijde niet''regerende'' door zijn tante [[Joseba]] weggerukt wasMessias. GedurendeDe zesHeer jarenJezus werdhoeft hij verborgen in het huis van God te Jeruzalem (2 Kron. 22:11-12) om daarna tot koningniet gekroondopnieuw te wordenlijden.
 
<u>Weggerukt.</u> Geen statige opgang zoals bij de hemelvaart van de Heer. Maar een wegrukking als die van de gemeente van Christus (zie [[Opname van de gemeente]]).
 
De redding van de éénjarige [[Joas (koning van Juda)|Joas]] doet hieraan denken. De goddeloze [[Athalia]] zou hem gedood hebben, als hij niet door zijn tante [[Joseba]] weggerukt was. Gedurende zes jaren werd hij verborgen in het huis van God te Jeruzalem (2 Kron. 22:11-12) om daarna tot koning gekroond te worden.
<u>Weggerukt.</u> Geen statige opgang zoals bij de hemelvaart van de Heer. Maar een wegrukking als die van de gemeente van Christus (zie [[Opname van de gemeente]]).
 
<u>Identiteit van het kind.</u> De gangbare uitleg ziet in de zoon, het mannelijke kind, Jezus Christus. Immers (1) is hij uit de vrouw, Israël, voortgekomen en (2) zal Hij de naties hoeden met een ijzeren staf.
Regel 113 ⟶ 125:
== 12 ==
Opb 12:12 Daarom weest vrolijk, hemelen en die daarin woont. Wee de aarde en de zee, want de duivel is tot u neergekomen met grote grimmigheid, daar hij weet dat hij weinig tijd heeft. (TELOS)
'''Hemelen en die daarin woont'''. De hemel is een woonoord, evenals de aarde. In het boek Openbaring is een duidelijk onderscheid tussen hen die in de hemelen wonen en hen die op de aarde wonen. OvereenkomstigVolgens het [[pretribulationisme]] behoren de bij de komst van de Heer opgenomen gelovigen tot hen die in de hemelen wonen.
 
'''Wee de aarde en de zee'''. Dat is het derde wee, dat door de zevende bazuin is aangekondigd. Het wee komt door toedoen van de duivel en zijn demonen, die op de aarde zijn neergeworpen.
 
De aarde is hier, gezien 'en de zee', het land.
 
'''Neergekomen'''. Hij is neergeworpen, vs. 9, 10, 13.
Regel 124 ⟶ 138:
 
== 13 ==
Opb 12:13 En toen de draak zag dat hij op de aarde neergeworpen was, vervolgde hij de vrouw die de mannelijke [zoon] gebaard had. (TELOS)
'''Draak'''. Dat is de duivel.
 
'''Vervolgde'''. Hij of zijn handlangers zijn dikwijls de aanstichter van vervolging.
 
'''De mannelijke [zoon].''' Zie vs. 5. Dit kind stelt onze Heer Jezus Christus voor.
 
== 14 ==
Opb 12:14 En aan de vrouw werden de twee vleugels van de grote arend gegeven, opdat zij in de woestijn zou vliegen naar haar plaats, waar zij gevoed wordt een tijd en tijden en een halve tijd, buiten het gezicht van de slang. (TELOS)
[[Bestand:Apocalypse 18. A woman clothed with the sun and moon. Revelation cap 12 vv 1-5. Ryley. Phillip Medhurst Collection.jpg|miniatuur|479x479px]]
'''Twee vleugels van de grote arend ... vliegen'''. Jahweh droeg zijn volk Israël bij de vlucht uit Egypte op arendvleugelsarendsvleugels. <blockquote>''Ex 19:4 U hebt zelf gezien wat Ik met de Egyptenaren gedaan heb en hoe Ik u op arendsvleugels gedragen en u bij Mij gebracht heb. (HSV)''</blockquote>Israël werd toen naar de woestijn uitgevoerd. Daar werd het volk een tijd gevoed.
 
Misschien wordt zij op dezelfde wijze, als oudtijds Israël vroeger, veilig naar de woestijn uitgevoerd. Of misschien wordt zij in veiligheid gebracht door een luchtvoertuig, een vliegtuig - een vervoermiddel dat Johannes niet kende.
 
Het is alsof de geschiedenis (uittocht, onderhoud in de woestijn) zich kort herhaald.
 
'''In de woestijn.''' <blockquote>''Opb 12:6 En de vrouw vluchtte de woestijn in, waar zij een plaats heeft, door God bereid, opdat men haar twaalfhonderdenzestig dagen voedde. (TELOS)''</blockquote>Verzen 12:6 en 12:14 zijn geen twee uittochtverhalen, evenmin als de schepping van de mens in 'twee scheppingsverhalen' wordt verteld. Vers 12 vertelt ons dat zij naar de woestijn vluchtte. Vers 14 vertelt ons hoe, met welke hulpmiddelen zij naar de woestijn vluchtte. (Vergelijk: Gen 1. vertelt ons dat de mens geschapen werd naar Gods beeld en gelijkenis, in twee geslachtelijke versies. Gen. 2 vertelt ons hoe de man en de vrouw door God geschapen werden.)
 
'''Gevoed'''. Zij wordt gevoed in de woestijn. 'Men' voedt haar (6). God onderhield eertijds Israël in de woestijn en voedde zijn volk wonderdadig door manna en kwakkels. [[Elia]], die voor Izebel gevlucht was, werd wonderdadig gevoed door raven. De Heer Jezus voedde wonderdadig een grote menigte, waaronder zo'n 5000 mannen (Joh. 6). Ook de vrouw zal nu gevoed worden door Gods voorzienigheid.
 
'''Een tijd, tijden en een halve tijd'''. Een alternatieve aanduiding van 3,5 jaren. De aanduiding komt ook voor in Dan. 7:25 en 12:7.<blockquote>''Da 7:25 Woorden tegen de Allerhoogste zal hij spreken, de heiligen van de Allerhoogste zal hij te gronde richten. Hij zal erop uit zijn bepaalde tijden en de wet te veranderen, en zij zullen in zijn hand worden overgegeven voor een tijd, tijden en een halve tijd. (HSV)''</blockquote>Een tijd, tijden en een halve tijd zijn gelijk aan 1260 dagen ofwel 3,5 jaar. Dit bewijst Opb. 12:6: <blockquote>''Opb 12:6 En de vrouw vluchtte de woestijn in, waar zij een plaats heeft, door God bereid, opdat men haar twaalfhonderdenzestig dagen voedde. (TELOS)''</blockquote>Israël trok 40 jaren in de woestijn rond, zo lange tijd als gevolg van zijn ongeloof. De vrouw is een veel kortere tijd in de woestijn.
 
'''Buiten [het] gezicht van de slang.''' Mogelijk betekent dit: buiten diens tegenwoordigheid, buiten diens aanschijn. De slang bedient zich vooral van het Beest, een politieke leider. Ook mogelijk: de vrouw wordt onttrokken aan het gezicht van de duivel, zodat hij niet weet waar zij is. De duivel is niet alwetend als God.
 
== 15 ==
Opb 12:15 En de slang wierp achter de vrouw water uit zijn mond als een rivier, om haar door de rivier te laten meesleuren. (TELOS)
[[Bestand:Biserica de lemn din Dobricu Lăpusului II-interioare 20.JPG|miniatuur|425x425px]]'''Slang'''. Dat is 'de oude slang', de draak, de duivel, de satan (9).
 
'''Water ... als een rivier'''. Zie ook het volgende vers 16. Wat stelt het meesleurende water, de rivier van water voor?
 
1. Het water uit de mond van de slang kan een letterlijke watervloed voorstellen, welke door de duivel wordt veroorzaakt. Immers wordt in het volgende vers de rivier door de aarde verzwolgen. Een [[wadi]] kan plots veranderen in een kolkende rivier. Echter, hoe kan water een bedreiging vormen voor een wezen dat vleugels heeft en wegvliegt van het water?
Het water uit de mond van de slang kan een letterlijke overstroming voorstellen, welke door de duivel wordt veroorzaakt. Immers wordt in het volgende vers de rivier door de aarde verzwolgen. Het water kan echter ook, gelijk in psalm 124, een symbool zijn, van een door de duivel bezielde massa mensen, die het op de vrouw gemunt heeft. Het is alsof David in psalm 124, een 'lied der opgangen', de gevoelens van het bedreigde volk Israël vertolkt:<blockquote>''Ps 124:1 ... Als de HEERE niet bij ons geweest was, - zeg dat toch, Israël- Ps 124:2 als de HEERE niet bij ons geweest was, toen mensen tegen ons opstonden, Ps 124:3 dan hadden zij ons levend verslonden, toen hun toorn tegen ons ontbrandde; Ps 124:4 dan hadden de wateren ons overspoeld en was een woeste stroom over onze ziel gegaan; Ps 124:5 dan waren de onstuimige wateren over onze ziel gegaan. Ps 124:6 Geloofd zij de HEERE, Die ons niet overgaf tot een prooi voor hun tanden. Ps 124:7 Onze ziel is ontkomen als een vogel uit de strik van de vogelvanger; de strik is gebroken en wíj zijn ontkomen. Ps 124:8 Onze hulp is in de Naam van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft. (HSV)''</blockquote>Israël werd bij zijn vlucht uit Egypte in het nauw gedreven bij de Schelfzee, maar de wateren kwamen over de Egyptenaren.
 
Het water uit de mond van de slang kan een letterlijke overstroming voorstellen, welke door de duivel wordt veroorzaakt. Immers wordt in het volgende vers de rivier door de aarde verzwolgen2. Het water kan echter ook, gelijk in psalm 124, een symbool zijn, van een door de duivel bezielde massa mensen, die het op de vrouw gemunt heeft. Het is alsof David in psalm 124, een 'lied der opgangen', de gevoelens van het bedreigde volk Israël vertolkt:<blockquote>''Ps 124:1 ... Als de HEERE niet bij ons geweest was, - zeg dat toch, Israël- Ps 124:2 als de HEERE niet bij ons geweest was, toen mensen tegen ons opstonden, Ps 124:3 dan hadden zij ons levend verslonden, toen hun toorn tegen ons ontbrandde; Ps 124:4 dan hadden de wateren ons overspoeld en was een woeste stroom over onze ziel gegaan; Ps 124:5 dan waren de onstuimige wateren over onze ziel gegaan. Ps 124:6 Geloofd zij de HEERE, Die ons niet overgaf tot een prooi voor hun tanden. Ps 124:7 Onze ziel is ontkomen als een vogel uit de strik van de vogelvanger; de strik is gebroken en wíj zijn ontkomen. Ps 124:8 Onze hulp is in de Naam van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft. (HSV)''</blockquote>Israël werd bij zijn vlucht uit Egypte in het nauw gedreven bij de Schelfzee, maar de wateren kwamen over de Egyptenaren.
 
== 16 ==
Opb 12:16 En de aarde kwam de vrouw te hulp, en de aarde opende haar mond en verzwolg de rivier die de draak uit zijn mond geworpen had. (TELOS)
'''De aarde.''' 'Aarde' in de betekenis van 'land'. De aarde scheurde open en verzwolg de oproerige Korach, Dathan en Abiram in de woestijn, waardoor Mozes gespaard bleef.
 
'''De draak.''' In vs. 15 genoemd 'de slang'.
 
'''De rivier'''. Zie het vorige vers.
Regel 161 ⟶ 183:
Opb 12:17 En de draak werd toornig op de vrouw en hij ging weg om oorlog te voeren tegen de overigen van haar nageslacht, hen die de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben;
'''Toornig op de vrouw'''. De duivel was neergekomen met grote grimmigheid, vers 12; zijn nederwerping maakte hem zeer grimmig. Nu wordt zijn toorn opgewekt door de vrouw. Frustratie om zijn mislukte poging haar te verzwelgen door de rivier zal mede een oorzaak van zijn toorn zijn.
[[Bestand:Book of Revelation Chapter 12-2 (Bible Illustrations by Sweet Media).jpg|miniatuur|439x439px]]
 
'''Oorlog te voeren'''. Hij heeft in de hemel oorlog gevoerd (en verloren, verzen 7-8), nu doet hij het op aarde.
 
'''De overigen van haar nageslacht.''' Zij had eerder een mannelijk kind gebaard (5, 13). 'Nageslacht' duidt op geestelijk nageslacht, dat door haar gebaard is. De apostel Paulus noemde de mensen die hij tot geloof in Christus had geleid 'mijn kinderen'. <blockquote>''Ga 4:19  mijn kinderen, van wie ik opnieuw in barensweeën ben, totdat Christus gestalte in u krijgt.'' (Telos) </blockquote>Misschien zijn ook de gelovigen die uit de grote verdrukking komen door de 144.000 duizend Israëlieten tot geloof in Christus gekomen (Opb. 7).
 
In Jes. 66 is sprake van een vrouw, Sion, dat een kind ('knechtje') krijgt zonder barensnood: Jezus bij zijn eerste komst en geboorte te Bethlehem. <blockquote>''Jes 66:7  Eer zij barensnood had, heeft zij gebaard, eer haar smart overkwam, zo is zij van een knechtje verlost.'' Jes 66:8  ''Wie heeft [ooit] zulks gehoord? Wie heeft dergelijks gezien? Zou een land kunnen geboren worden op een enigen dag? Zou een volk kunnen geboren worden op een enige reize? Maar Sion heeft weeën gekregen, en zij heeft haar zonen gebaard.'' (SV)</blockquote>In vs. 8 van Jes. 66 is vervolgens sprake van 'zonen' (meervoud).
== 18 ==
Opb. 12:18 en hij ging op het zand van de zee staan.
'''De zee'''. Een symbool van de woelige volkerenmassa. Uit de zee zal een beest verrijzen, dat door de draak bezield wordtzal worden om oorlog te voeren tegen de heiligen (17).
 
== Betekenis van de vrouw ==
Wat of wie stelt deze vrouw voor? Duidelijk is dat, hoewel zij als een teken in de hemel gezien wordt (12:1), zij op de aarde is en daar vervolgd wordt (12:13). Op de vraag wie is zij is, zijn antwoorden gegevens als:
 
41. Maria de moeder van Jezus. In de Rooms-katholieke kerk echter wordt de vrouw als Maria, de moeder van Jezus gezien.
1. Het gelovig overblijfsel in Israël, het ware Israël. Dit zal onder de weeën van verdrukking tot de erkenning komen dat Jezus de Messias van Israël is. De draak zal dat willen bestrijden. Het overblijfsel zal zien dat het geboren kind in de hemel de heerschappij heeft ontvangen. <blockquote>''Jes 9:6 (9-5) Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, <u>en</u> de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst; (SV)''</blockquote>Het ware Israël bracht door Jozef en Maria de Messias voort. Het heeft meer kinderen dan het mannelijk kind (vers 5). <blockquote>''Opb 12:17 En de draak werd toornig op de vrouw en hij ging weg om oorlog te voeren tegen <u>de overigen van haar nageslacht</u>, hen die de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben; (12-18) en hij ging op het zand van de zee staan. (TELOS)''</blockquote>Dit overblijfsel is de vrouw van God. Hij zal haar 3,5 jaar lang onderhouden in de woestijn (vs. 6), zoals hij weleer 40 jaren lang met zijn oude verbondsvolk deed.
 
2. Het volk Israël. Een bezwaar tegen deze uitleg is dat niet allen uit Israël de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben.
 
3. Het hemelse Jeruzalem. Vergelijk: <blockquote>''Ga 4:26 maar het Jeruzalem dat boven is, is vrij, en dat is onze moeder. (TELOS)''</blockquote>Deze uitleg heeft als moeilijkheid dat het onwaarschijnlijk is dat het hemelse Jeruzalem boven is en de vrouw op aarde (12:13), zij zal vluchten in de woestijn (12:6).
 
4. Maria de moeder van Jezus. In de Rooms-katholieke kerk echter wordt de vrouw als Maria, de moeder van Jezus gezien.
 
Bezwaren tegen deze uitleg:
Regel 186 ⟶ 205:
 
iii. De vrouw heeft meerdere kinderen gekregen (vs. 17: 'de overigen van haar nageslacht'), terwijl volgens de Rooms-katholieke leer Maria slechts één kind heeft gebaard.
 
32. Het hemelse Jeruzalem. Vergelijk: <blockquote>''Ga 4:26 maar het Jeruzalem dat boven is, is vrij, en dat is onze moeder. (TELOS)''</blockquote>Deze uitleg heeft als moeilijkheid dat het onwaarschijnlijk is dat het hemelse Jeruzalem boven is en de vrouw op aarde (12:13), zij zal vluchten in de woestijn (12:6).
 
23. Het volk Israël. Een bezwaar tegen deze uitleg is dat niet allen uit Israël de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben.
 
14. Het gelovig overblijfsel in Israël, het ware Israël. Dit zal onder de weeën van verdrukking tot de erkenning komen dat Jezus de Messias van Israël is. De draak zal dat willen bestrijden. Het overblijfsel zal zien dat het geboren kind in de hemel de heerschappij heeft ontvangen. <blockquote>''Jes 9:6 (9-5) Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, <u>en</u> de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst; (SV)''</blockquote>Het ware Israël bracht door Jozef en Maria de Messias voort. Het heeft meer kinderen dan het mannelijk kind (vers 5). <blockquote>''Opb 12:17 En de draak werd toornig op de vrouw en hij ging weg om oorlog te voeren tegen <u>de overigen van haar nageslacht</u>, hen die de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben; (12-18) en hij ging op het zand van de zee staan. (TELOS)''</blockquote>Dit overblijfsel is de vrouw van God. Hij zal haar 3,5 jaar lang onderhouden in de woestijn (vs. 6), zoals hij weleer 40 jaren lang met zijn oude verbondsvolk deed.
 
== Meer informatie ==