Naar inhoud springen

Openbaring 12: verschil tussen versies

2.537 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 22:
'''Om te baren''' (12:2). "... de vrouw die zou baren... zou baren" (vers 4).
 
Hoeveel smarten moeten de vrouw verduren ten behoeve van de geboorte van haar kind. In Jes. 66 is sprake van Sion, dat een kind krijgt zonder barensnood. <blockquote>''Jes 66:7  Eer zij barensnood had, heeft zij gebaard, eer haar smart overkwam, zo is zij van een knechtje verlost.'' Jes 66:8  ''Wie heeft [ooit] zulks gehoord? Wie heeft dergelijks gezien? Zou een land kunnen geboren worden op een enigen dag? Zou een volk kunnen geboren worden op een enige reize? Maar Sion heeft weeën gekregen, en zij heeft haar zonen gebaard.'' (SV)</blockquote>In vs. 8 van Jes. 66 daarentegen 'zonen' (meervoud). Het knechtje is vermoedelijk Jezus Christus. Zijn geboorte ging niet gepaard met barensnood of smart van het volk Israël. Die barensnood komt nu, in Openbaring 10.
Hoeveel smarten moeten de vrouw verduren ten behoeve van de geboorte van haar kind.
==8==
'''Maar Sion heeft weeën gekregen.''' In vers 7, bij die geboorte, waren kennelijk geen weeën. Misschien gebeurden die weeën bij het kruislijden van Christus (tevoren geboren als 'een knechtje', vs. 7), en vond de geboorte van 'haar zonen' plaats op de Pinksterdag.
 
''Lu 2:34  En Simeon zegende hen en zei tot zijn moeder Maria: Zie, Deze is gesteld tot een val en opstanding van velen in Israel en tot een teken dat weersproken wordt  Lu 2:35  (en ook door uw eigen ziel zal een zwaard gaan), opdat de overleggingen uit vele harten openbaar worden.'' (Telos)
 
''Lu 23:28  Jezus echter wendde Zich tot hen en zei: Dochters van Jeruzalem, weent niet over Mij; weent evenwel over uzelf en over uw kinderen.'' (Telos)
 
''Lu 23:48  En al de menigten die waren samengekomen voor dit schouwspel, keerden terug toen zij hadden aanschouwd wat er was gebeurd, en sloegen zich op de borst.'' (Telos)
 
''Hnd 2:37 Toen zij nu dit hoorden, werden zij in het hart getroffen en zij zeiden tot Petrus en de overige apostelen: Wat moeten wij doen, mannen broeders?'' (Telos)
== 3 ==
Opb 12:3 En er werd een ander teken gezien in de hemel; en zie, een grote, vuurrode draak met zeven koppen en tien horens en op zijn koppen zeven diademen. (TELOS)
Regel 55 ⟶ 65:
Ook de overwinnende leerling van Jezus zal - samen met Hem - hoeden met een ijzeren staf (2:27). Hij deelt in de heerschappij van Christus. Zie [[Openbaring van Johannes/Onderwerpen#IJzeren staf]].
 
'''Weggerukt naar God en naar zijn troon''' (12:5). Om het kind in veiligheid te brengen. En om het de hoogste zetel van heerschappij te geven.
'''Weggerukt naar God en naar zijn troon''' (12:5). Om het kind in veiligheid te brengen. En om het de hoogste zetel van heerschappij te geven. Merk op dat deze snelle en opmerkelijke opeenvolging ook te vinden is in Jes. 9:6: <blockquote>''Jes 9:6 (9-5) Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, <u>en</u> de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst; Jes 9:7  (9-6) Der grootheid dezer heerschappij en des vredes zal geen einde zijn op den troon van David en in zijn koninkrijk, om dat te bevestigen, en dat te sterken met gericht en met gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid toe. De ijver des HEEREN der heirscharen zal zulks doen''. ''(SV)''</blockquote>De redding van de éénjarige [[Joas (koning van Juda)|Joas]] doet hieraan denken. De goddeloze [[Athalia]] zou hem gedood hebben, als hij niet door zijn tante [[Joseba]] weggerukt was. Gedurende zes jaren werd hij verborgen in het huis van God te Jeruzalem (2 Kron. 22:11-12) om daarna tot koning gekroond te worden.
 
'''Weggerukt naar God en naar zijn troon''' (12:5). Om het kind in veiligheid te brengen. En om het de hoogste zetel van heerschappij te geven. Merk op dat deze snelle en opmerkelijke opeenvolging ook te vinden is in Jes. 9:6: <blockquote>''Jes 9:6 (9-5) Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, <u>en</u> de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst; Jes 9:7  (9-6) Der grootheid dezer heerschappij en des vredes zal geen einde zijn op den troon van David en in zijn koninkrijk, om dat te bevestigen, en dat te sterken met gericht en met gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid toe. De ijver des HEEREN der heirscharen zal zulks doen''. ''(SV)''</blockquote>De reddingvrouw vanin deOpenbaring éénjarige12 [[Joasbaart (koningin vanhaar Juda)|Joas]]nood doetniet hieraande denken.''lijdende'' De goddeloze [[Athalia]] zou hem gedood hebbenMessias, alsmaar hijde niet''regerende'' door zijn tante [[Joseba]] weggerukt wasMessias. GedurendeDe zesHeer jarenJezus werdhoeft hij verborgen in het huis van God te Jeruzalem (2 Kron. 22:11-12) om daarna tot koningniet gekroondopnieuw te wordenlijden.
 
<u>Weggerukt.</u> Geen statige opgang zoals bij de hemelvaart van de Heer. Maar een wegrukking als die van de gemeente van Christus (zie [[Opname van de gemeente]]).
 
De redding van de éénjarige [[Joas (koning van Juda)|Joas]] doet hieraan denken. De goddeloze [[Athalia]] zou hem gedood hebben, als hij niet door zijn tante [[Joseba]] weggerukt was. Gedurende zes jaren werd hij verborgen in het huis van God te Jeruzalem (2 Kron. 22:11-12) om daarna tot koning gekroond te worden.
<u>Weggerukt.</u> Geen statige opgang zoals bij de hemelvaart van de Heer. Maar een wegrukking als die van de gemeente van Christus (zie [[Opname van de gemeente]]).
 
<u>Identiteit van het kind.</u> De gangbare uitleg ziet in de zoon, het mannelijke kind, Jezus Christus. Immers (1) is hij uit de vrouw, Israël, voortgekomen en (2) zal Hij de naties hoeden met een ijzeren staf.
Regel 179 ⟶ 193:
'''De overigen van haar nageslacht.''' Zij had eerder een mannelijk kind gebaard (5, 13). 'Nageslacht' duidt op geestelijk nageslacht, dat door haar gebaard is. De apostel Paulus noemde de mensen die hij tot geloof in Christus had geleid 'mijn kinderen'. <blockquote>''Ga 4:19  mijn kinderen, van wie ik opnieuw in barensweeën ben, totdat Christus gestalte in u krijgt.'' (Telos) </blockquote>Misschien zijn ook de gelovigen die uit de grote verdrukking komen door de 144.000 duizend Israëlieten tot geloof in Christus gekomen (Opb. 7).
 
In Jes. 66 is sprake van een vrouw, Sion, dat een kind ('knechtje') krijgt zonder barensnood: Jezus bij zijn eerste komst en geboorte te Bethlehem. <blockquote>''Jes 66:7  Eer zij barensnood had, heeft zij gebaard, eer haar smart overkwam, zo is zij van een knechtje verlost.'' Jes 66:8  ''Wie heeft [ooit] zulks gehoord? Wie heeft dergelijks gezien? Zou een land kunnen geboren worden op een enigen dag? Zou een volk kunnen geboren worden op een enige reize? Maar Sion heeft weeën gekregen, en zij heeft haar zonen gebaard.'' (SV)</blockquote>In vs. 8 van Jes. 66 is vervolgens sprake van 'zonen' (meervoud).
== 18 ==
Opb. 12:18 en hij ging op het zand van de zee staan.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.