Openbaring 17: verschil tussen versies

3.621 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 57:
'''Het beest'''. Sommigen zien hierin het Romeinse rijk<ref name=":1">H.L. Heijkoop, ''De toekomst; volgens de profetieën van Gods woord'' (Winschoten: H.L. Heijkoop, 1950), p. 57</ref>. Anderen ontkennen dat, omdat de engel zegt dat het niet bestaat (ten tijde van Johannes), terwijl het Romeinse rijk destijds bestond. Het Romeinse rijk is de "een is" in Opb. 17:10.
 
'''Uit de afgrond'''. Uit de diepte van de zee. Het is immers opgestegen uit de zee. <blockquote>''Opb 11:7 En wanneer zij hun getuigenis voleindigd zullen hebben, zal het beest dat uit de afgrond opstijgt, oorlog met hen voeren en hen overwinnen en hen doden. (TELOS)''</blockquote>Zie ook [[Afgrond]].
 
'''Was en is niet en zal uit de afgrond opstijgen en ten verderve gaan.''' Volgens een uitleg<ref name=":12">[[Roger Liebi]] (2014) ''[https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.04-2014-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-4-K7-8-.pdf Das Buch Daniel (7-8)]'', op Rogerliebi.ch. Transscript van een toespraak, juni 2014.</ref> zijn deze drie fasen:
 
# ''Was'': 40 v. Chr. - 1806 n.C. Op 6 aug. 1806 legde Keizer Frans II de keizerskroon neer, waarmee een eind aan het 'Heilige Roomse Rijk' (periode 800 of 962 tot 1806<ref>800 n.C. als men het laat beginnen met de keizerskroning van Karel de Grote, of 962 n.C. als men het begin stelt met de keizerskroning van Otto I de Grote)</ref>).
# ''Is niet:'' 1806 – 1957.
# ''Zal uit de afgrond opstijgen en ten verderve gaan'': 1957 - terugkomst van Jezus Christus. In 1957 werd het Verdrag van Rome getekend (door zes landen: België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië), dat op 1 jan. 1958 van kracht werd: ontstaan van de Europese Economische Gemeenschap, waaruit in 1992/3 de Europese Unie voortkwam.
 
== 9 ==
Regel 71 ⟶ 77:
Het is onduidelijk wie deze zeven koningen zijn. Wie zijn zij? Welke zijn hun koninkrijken? Verschillende antwoorden zijn gegeven. Ze zijn vaak gekunsteld.
 
1. '''Keizers'''. De zeven koningen zijn zeven Romeinse keizers, die na elkaar geregeerd hebben. Dit is een gangbare verklaring.
 
{{Romeinse keizers}}
2. '''Staatsvormen'''. De zeven koningen zijn zeven staats- of regeringsvormen. Volgens de kanttekenaren van de Statenvertaling kan men ook denken aan zeven koninklijke regeringen. Ze volgen elkaar in de tijd op<ref name=":1" /><ref>De Kanttekenaren kenden die opvatting: “Daarom verstaan anderen het beter voor de zeven vormen of wijzen van regering, waarmee de stad Rome zo tevoren geregeerd was, als daarna nog geregeerd zou worden, gelijk de engel (''Opb 17:10,11)'' getuigt.”  </ref>. Uit de ongewijde geschiedenis weten we dat de volgende regeringsvormen in Rome waren<ref name=":1" />:
 
De vijf reeds 'gevallen' keizers zouden zijn, met vermelding van het jaar waarin zij 'gevallen', op gewelddadige wijze aan hun einde gekomen zijn: Caligula (41), Claudius (54), Nero (68), Vespasianus (79), Titus (81). Wat Vespasianus betreft zijn er ook andere bronnen die hem in bed laten sterven. "De ene is er", de zesde, verwijst naar de ten tijde van Johannes' visioen regerende keizer [[Domitianus]] (keizer 81-96 n.C.). Na hem moet nog een zevende, de schrijver onbekende keizer aan de macht komen. De achtste zou Nero Redivivus zijn, de na zijn dood teruggekeerde Nero<ref>Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Nero_Redivivus_legend</ref>. Hij komt voort uit zeven, hij was de derde. "... die ''was, en niet is'', de beruchte historische Nero, die als ''achtste en toch een van de zeven'' de belichaming is van de eschatologische tegenstander", zegt een commentaar<ref>Aantekening in de Willibrord vertaling uit 1995 bij Opb. 17:10. </ref>.
 
2. '''Staatsvormen'''. De zeven koningen zijn zeven opeenvolgende staats- of regeringsvormen. Volgens de kanttekenaren van de Statenvertaling kan men ook denken aan zeven koninklijke regeringen. Ze volgen elkaar in de tijd op<ref name=":1" /><ref>De Kanttekenaren kenden die opvatting: “Daarom verstaan anderen het beter voor de zeven vormen of wijzen van regering, waarmee de stad Rome zo tevoren geregeerd was, als daarna nog geregeerd zou worden, gelijk de engel (''Opb 17:10,11)'' getuigt.”  </ref>. Uit de ongewijde geschiedenis weten we dat de volgende regeringsvormen in Rome waren<ref name=":1" />:
# Koningen
# Consuls
Regel 101 ⟶ 111:
Opb 17:11 En het beest dat was en niet is, is ook zelf de achtste, en het is uit de zeven en gaat ten verderve. (TELOS)
Het Beest met de zeven koppen (bergen, opeenvolgende koningen) en tien hoornen (gelijktijdige koningen, zie volgende vers) stelt zelf het achtste en laatste koninkrijk voor. De geschiedenis van deze koninkrijken culmineert in die van het Beest.  
 
== De tien horens ==
 
== 12 ==
Opb 17:12 En de tien horens die u hebt gezien, zijn tien koningen, die nog geen koninkrijk ontvangen hebben, maar een uur gezag als koningen ontvangen met het beest. (TELOS)
'''Tien koningen'''. Volgens één opvatting gaat het om het herstelde Romeinse rijk<ref>Zo Gerard Kramer, op de bijbelstudieconferentie over Openbaring van Johannes, Voorburg, 18-20 okt. 2017.</ref> gaat het om het herstelde Romeinse rijk dat tien koninkrijken omvat.
 
Een andere opvatting<ref>Peter van Beugen, op de Bijbelstudieconferentie over het boek Openbaring te Voorburg, 18-20 oktober 2017. </ref> zegt dat het om tien toekomstige machtsblokken gaat: Europa, Verenigde Staten, China, Japan, enz. Tegen deze gedachte kan men opwerpen dat van deze collectie van machtsblokken niet gezegd kan worden: "was, is niet en zal zijn"
 
Een middenstandpunt<ref>Van Lee Brainard, in: https://www.youtube.com/watch?v=nbaafadTewk dd. 24 jan. 2023.</ref> houdt het erop, dat het herstelde Romeinse rijk de hele wereld zal onderwerpen, waarbij eventueel de wereld bestuurlijk in tien delen verdeeld wordt.
== Opb. 17:14. Oorlog tegen het Lam ==
Opb 17:14 Dezen zullen oorlog voeren tegen het Lam, en het Lam zal hen overwinnen-want Hij is Heer van de heren en Koning van de koningen-en zij die met Hem zijn, geroepenen en uitverkorenen en getrouwen. (TELOS)
'''Oorlog'''. Vergelijk:
 
== 13 ==
''Opb 16:13 En ik zag uit de mond van de draak en uit de mond van het beest en uit de mond van de valse profeet drie onreine geesten komen als kikkers; Opb 16:14 want het zijn geesten van demonen die tekenen doen en die uitgaan naar de koningen van het hele aardrijk, om hen te verzamelen tot de oorlog van de grote dag van God de Almachtige. (TELOS)''
Opb 17:13 Dezen hebben enerlei bedoeling en geven hun macht en gezag aan het beest. (Telos)
De macht en het gezag wordt geconcentreerd in één persoon, de achtste van de opeenvolgende koningen.
 
== 14 ==
== Opb. 17:15. De wateren verklaard. ==
Opb 17:14 Dezen zullen oorlog voeren tegen het Lam, en het Lam zal hen overwinnen-want Hij is Heer van [de] heren en Koning van [de] koningen-en zij die met Hem zijn, geroepenen en uitverkorenen en getrouwen. (TELOS)
Opb 17:15 En hij zei tot mij: de wateren die u hebt gezien, waarop de hoer zit, zijn volken en menigten en naties en talen.
'''Heer van [de] heren.''' De hoogste Heer, de Opperheer. Vgl. Hooglied: Lied der liederen.
Vergelijk vers 1:
 
'''Koning van [de] koningen.''' De hoogste koning. Vrouwe Babylon heeft ook een hoge stand: zij heeft koningschap "over de koningen van de aarde" (18).
''Opb 17:1 En een van de zeven engelen die de zeven schalen hadden, kwam en sprak met mij en zei: Kom, ik zal u tonen het oordeel over de grote hoer die op vele wateren zit, (TELOS)''
 
'''Oorlog voeren tegen het Lam'''. Vergelijk:<blockquote>''Opb 16:13 En ik zag uit de mond van de draak en uit de mond van het beest en uit de mond van de valse profeet drie onreine geesten komen als kikkers; Opb 16:14 want het zijn geesten van demonen die tekenen doen en die uitgaan naar de koningen van het hele aardrijk, om hen te verzamelen tot de oorlog van de grote dag van God de Almachtige. (TELOS)''</blockquote>'''En zij die met Hem zijn.''' Zij nemen delen aan Jezus' overwinning.
 
'''Geroepenen en uitverkorenen en getrouwen.''' 'Getrouwen' - sommige vertalingen hebben 'gelovigen'. Het Griekse woord laat beide vertalingen toe. Gods zijde: Hij heeft ze geroepen en uitverkoren. Hun zijde: zij zijn God en Zijn Zoon trouw gebleven. Hun trouw staat tegenover de ontrouw, de hoererij van vrouwe Babylon.
 
== 15 ==
Opb 17:15 En hij zei tot mij: de wateren die u hebt gezien, waarop de hoer zit, zijn volken en menigten en naties en talen.
Vergelijk vers 1: "de hoer die op vele wateren zit". Dit beeld laat zien hoe wereldwijd haar invloed is.
 
== 16 ==
== Opb. 17:16. De horens tegen de hoer. ==
Opb 17:16 En de tien horens die u hebt gezien en het beest, dezen zullen de hoer haten en haar eenzaam en naakt maken, en haar vlees eten en haar met vuur verbranden. (TELOS)
De vrouw was innig met de tien koningen en het beest verbonden. Het beest droeg haar zelfs. Nu is hun gezindheid in vijandschap verkeerd. Dit wordt door God gewerkt (17).
 
'''Tien horens'''. Dat zijn tien koningen, zie 17:vs. 12.
 
'''Het beest.''' Is ook een mens, die kan haten.
'''Eenzaam'''. Geen man zal haar meer bezoeken. Ze komt alleen te staan, ze wordt niet meer gedragen.
 
'''Haten.''' Haat is een gezindheid van het hart, die kan uitmonden in kwaad gedrag, hier: eenzaam maken enz.
'''Naakt'''. Ze was bekleed met purper en scharlaken. <blockquote>''Opb 17:4 En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels, en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol gruwelen en de onreinheden van haar hoererij. (TELOS)''</blockquote>Die koninklijke weelde is nu voorbij.
 
'''Eenzaam'''. Geen man zal haar meer bezoeken. Ze komt alleen te staan, ze wordt niet meer gedragen. Voorheen had ze contact met vele volken en naties.
'''Haar vlees eten.''' Ze wordt geplunderd, beroofd van haar goederen. Vergelijk:<blockquote>''Mr 12:40 die de huizen van de weduwen opeten (...) (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Ga 5:15 Als u echter elkaar bijt en opeet, kijkt dan uit dat u niet door elkaar verslonden wordt. (TELOS)''</blockquote>'''Haar met vuur verbranden'''. Kan een brand zijn zoals die welke een groot deel van Rome in het jaar 64 n.C. tijdens de regering van keizer Nero verwoestte<ref>Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_brand_van_Rome</ref>, maar dan een nog grotere brand die geheel Babylon in de as legt.
 
'''Naakt'''. Ze was bekleed met purper en scharlaken. <blockquote>''Opb 17:4 En de vrouwVoordien was "bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels," en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol gruwelen en de onreinheden van haar hoererij(4). (TELOS)''</blockquote>Die koninklijke weelde is nu voorbij.
== Opb. 17:17. Gods oordeelsinstrumenten ==
 
'''Haar vlees eten.''' ZeEen hoer geeft tegen betaling haar vlees te genieten, en zodoende zondigt zij tegen haar lichaam. De hoer Babylon wordt nu opgegeten: geplunderd, beroofd van haar goederen. Vergelijk:<blockquote>''Mr 12:40 die de huizen van de weduwen opeten (...) (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Ga 5:15 Als u echter elkaar bijt en opeet, kijkt dan uit dat u niet door elkaar verslonden wordt. (TELOS)''</blockquote>'''Haar met vuur verbranden'''. Kan een brand zijn zoals die welke een groot deel van Rome in het jaar 64 n.C. tijdens de regering van keizer Nero verwoestte<ref>Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_brand_van_Rome</ref>, maar dan een nog grotere brand die geheel Babylon in de as legt.
 
== 17 ==
Opb 17:17 Want God heeft in hun harten gegeven zijn bedoeling uit te voeren en het met enerlei bedoeling uit te voeren en hun koninkrijk aan het beest te geven, totdat de woorden van God vervuld zullen zijn. (TELOS)
Het oordeel dat aan Babylon voltrokken wordt, staat onder Gods bestuur. Hij zet de uitvoerders van het oordeel in.
Regel 138 ⟶ 162:
'''Tot de woorden van God vervuld zullen zijn'''. Van het begin tot het eind voert God de regie. Zijn woorden zullen worden vervuld.
 
== 18 ==
== Opb. 17:18. Zij is de grote, heersende stad ==
Opb 17:18 En de vrouw die u hebt gezien, is de grote stad die het koningschap heeft over de koningen van de aarde. (TELOS)
'''De grote stad.''' Ook zo aangeduid in 14:8 en 18:10, 21. Elders is sprake van het “grote Babylon” (16:1; 17:5; 18:2).
Haar koningschap kwam tot uitdrukking in haar kleding van purper en scharlaken:
 
De vergelijkbare grote stad ten tijde van Johannes was is Rome. Zij regeerde over de koningen van de aarde. Zij was de Koningin der koningen en regeerde over de koningen der aarde, althans de toenmalige wereld der Joden en christenen. Het hele aardrijk was het Romeinse rijk. <blockquote>''Lu 2:1 Het gebeurde nu in die dagen dat er een bevel uitging van keizer Augustus dat het hele aardrijk moest worden ingeschreven.'' (Telos)</blockquote>Alle koningen in het rijk vielen onder de rechtsspraak van Rome. Er was toentertijd geen andere stad zo machtig als Rome.  
 
[[Babylon (hoer)|Babylon de Hoer]] is een stad, de vrouw van het Lam is eveneens een stad, het Nieuwe Jeruzalem.
''Opb 17:4 En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels, en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol gruwelen en de onreinheden van haar hoererij. (TELOS)''
 
Babylon'''Die dehet Hoerkoningschap isheeft eenenz.''' stadHaar tegendeel, de vrouw van het Lam is eveneens een stad, het Nieuwe Jeruzalem. De vrouw van het Lam zal met Hem (Christus) regeren over de aarde.
 
== Voetnoten ==