Oude kerkgeschiedenis: verschil tussen versies

1.456 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 173:
Zie [[Manicheïsme]] voor het hoofdartikel.
 
'''Dwalingen op het gebied der zedenleer.''' In het midden van de 2de eeuw traden de [[montanisten]] op, die overdreven streng waren en grote misdadigers nooit meer wilden toelaten in de kerk. In de 3de eeuw leerden de [[Novatianen]] dat een zondaar nooit meer in de gemeenschap der kerk mocht worden opgenomen. Het verst gingen de ''Enkratieten'' (d. i. beoefenaars der onthouding). Zij verboden het gebruik van vlees en wijn, en zelfs het huwelijk. Zogenaamde profeten of geïnspireerden plaatsten zich, als door God gezonden, boven het door kerkelijk leergezag.
 
'''Veroordeling van deze dwalingen.''' De Pausen en de, in gewestelijke Synoden vergaderde, bisschoppen veroordeelden al deze dwalingen en sloten de verbreiders en aanhangers buiten de gemeenschap der Kerk. Zij beriepen zich daarbij niet zozeer op de Heilige Schrift (want deze werd door elke ketter op zijn manier uitgelegd), als op de ''Traditie'' of „Overlevering”: “Zó is het ons door de apostelen over overgeleverd”
 
=== Chiliasten ===
De '''Chiliasten''' of ''Millenarii'' (van ''mille'' = duizend) beweerden, dat na een zesduizendjarig bestaan van deze wereld de Antichrist zal komen en zegepralen. Na een heerschappij van drie en een halt jaar zal de Christus overwinnen. Dan begint het [[Duizendjarige rijk|duizendjarige rijk]], dat zijn zetel te Jeruzalem heeft. Christus beheerst de wereld, die in een paradijs-toestand zal verkeren. Al die tijd blijft satan machteloos. Na die tijd hervat hij de strijd, die eindigt met zijn volslagen nederlaag en het Laatste Oordeel.
 
Helaas rekende de paus en andere bisschoppen ook het chiliasme, dat het Schriftgedeelte over het duizendjarig rijk letterlijk neemt, tot een dwalingen.
 
Zie [[Chiliasme]] voor het hoofdartikel.
 
== De Grieks-Romeinse rijkskerk (323-590 n.C.) ==
Regel 232 ⟶ 241:
* J.H. Landwehr, ''Handboek der Kerkgeschiedenis''. Vier delen. Kampen: J.H. Kok, 1922, 2e druk. Hieruit is tekst genomen.
* J. W. van Loon, ''Beknopt chronologisch overzigt der Kerkgeschiedenis''. Amsterdam, 1863. Google e-book. Hieruit is tekst genomen.
*H.M.H. Bartels, ''Geschiedenis der Katholieke Kerk'' (Venloo: G. Mosmans senior, 1926) blz. 47-5657. Tekst hiervan, onder andere betreffende de jaren 313, 316 en 323, is onder wijziging verwerkt.
 
== Voetnoot ==