Palestijnen: verschil tussen versies

1.319 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 114:
 
In juli besluit de Arabische Liga om bij de Verenigde Naties een verzoek in te dienen, Palestina als volwaardige staat te erkennen. Overleg met Israel over de toekomst schijnt zinloos. Op 1 november 2011 wordt ‘Palestina’ opgenomen als volwaardig lid van de UNESCO, het cultureel agentschap van de Verenigde Naties dat waakt over het werelderfgoed.
 
Sinwar, de latere leider van Hamas, wordt bij een gevangenenruil vrijgelaten, na meer dan 20 jaar vast te hebben gezeten in Israël. Hij was destijds veroordeeld onder meer om de ontvoering en moord op twee Israëlische soldaten.
 
'''2012.''' Op 6 januari sluiten de twee rivaliserende groeperingen Fatah en Hamas een akkoord. Ze willen samen een nieuwe regering vormen, die zeggenschap krijgt over zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook. De huidige Palestijnse president Abbas (leider van Fatah) wordt de beoogde premier. Israël wijst de Palestijnse coalitie met Hamas af. 
Regel 119 ⟶ 121:
Per 29 november krijgt de PLO volledig lidmaatschap bij de [[Verenigde Naties]] (VN). De Algemene Vergadering van de VN erkent de 'Staat Palestina'. De uitspraak is echter niet bindend.
 
'''2017.''' Sinwar wordt in 2017 gekozen tot leider van Hamas in de Gazastrook. — Op 12 oktober ondertekenen in de Egyptische hoofdstad Cairo Hamasleider Salah al-Arouri en Fatah’s afgevaardigde Azzam al-Ahmad een verzoeningsakkoord. Dit is door Egypte bemiddeld en moet een einde maken aan de tien jaar durende vete.
 
'''2018'''. In maart begint de Mars van de Terugkeer, een wekelijks tegen de Israëlische grensbewaking en Israëlische grensdorpen gericht gewelddadig protest.
 
'''2020.''' Hamas-leider Ismail Haniyeh mag de Gazastrook niet meer in, Egypte belet dat. Hij verblijft in Qatar.
 
'''2021.''' In maart van dit jaar wordt Sinwar herkozen als leider van Hamas, waardoor hij tot 2025 op zijn post kan blijven. — Half mei breekt een oorlog uit tussen Israël; en de Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook. Omdat zij raketten afvuren op Israël, zelfs op Jeruzalem, slaat Israël terug met zware bombardementen. Het zijn de zwaarste gevechten sinds de Gaza-oorlog van 2014. De strijd leidt tot grote spanningen en geweldsincidenten in Israëlische steden met een gemengde bevolking, Joodse en Arabische Israëliërs. Tegelijkertijd is er een tegenbeweging van Arabieren en Joden die gezamenlijk de straat op gaan en hun verbondenheid betuigen.<ref>[https://nos.nl/collectie/13864/artikel/2380909-palestijnen-melden-zeker-26-doden-in-gaza-door-israelische-luchtaanvallen Palestijnen melden zeker 26 doden in Gaza door Israëlische luchtaanvallen]. NOS.nl, 16 mei 2021.</ref>
 
== Toekomst ==