Paulus: verschil tussen versies

5.651 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 18:
 
Saulus was een vijand van allen die hij hield voor vijanden der Wet. Daarom haatte deze Schriftgeleerde uit de school van de Farizeeër Gamaliël de volgelingen van Jezus en had een welbehagen in Stefanus’ steniging (Hand. 7:58; 8:1), hij vervolgde de discipelen van Jezus te Jeruzalem (Hand. 8 :3; 22 :4), en wilde ook de discipelen die in Damascus woonden vervolgen. Hij verklaarde later tegenover een menigte Joden: <blockquote>''Hnd 22:4 en ik heb deze Weg vervolgd tot de dood toe, terwijl ik zowel mannen als vrouwen boeide en in gevangenissen overleverde, Hnd 22:5 zoals ook de hogepriester van mij kan getuigen en de hele raad der oudsten, van wie ik ook brieven aan de broeders heb ontvangen, en ik ben naar Damaskus gereisd om ook hen die daar waren, geboeid naar Jeruzalem te brengen, opdat zij gestraft zouden worden. (TELOS)''</blockquote>En tegenover koning [[Herodes Agrippa II|Agrippa II]] verklaarde hij:<blockquote>''Hnd 26:9 Ik meende dan bij mijzelf, dat ik tegen de naam van Jezus de Nazoreeer veel vijandigs moest doen, Hnd 26:10 wat ik ook heb gedaan in Jeruzalem; en velen van de heiligen heb ik in gevangenissen opgesloten, waartoe ik de volmacht van de overpriesters had ontvangen; en als zij werden gedood, stemde ik ervoor. Hnd 26:11 En in alle synagogen dwong ik, door hen te straffen, hen dikwijls te lasteren; en bovenmate woedde ik tegen hen en vervolgde hen tot zelfs in de buitenlandse steden. (TELOS)''</blockquote>
 
== Bekering, roeping, vroege dienst ==
Maar op de reis naar de Syrische stad, met een volmacht van de overpriesters om de christenen op te pakken en geboeid naar Jeruzalem mee te voeren, verscheen de verheerlijkte Zaligmaker hem, sprak hem aan en greep hem in het hart (Hand. 9:3 v.; 22 :6 v.; 26 :9 v.). Hij werd verblind en naar Damascus gebracht. Daar werd hij na enkele dagen bezocht door Jezus’ leerling Ananias, genezen van zijn blindheid en gedoopt. 
 
De Heer riep hem tot het apostelschap, waartoe hij verkoren was (Gal. 1:15, 16), om Zijn Naam voor de heidenen te dragen. Paulus zei later tot de ouderlingen van de gemeente te Efeze:<blockquote>''Hnd 20:24 Maar ik reken mijn leven niet als kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loop volbreng en <u>de bediening die ik van de Heer Jezus heb ontvangen, om het evangelie van de genade van God te betuigen</u>. (TELOS)''</blockquote>In Damascus verkondigde hij in de synagogen dat Jezus de Messias is, de Zoon van God. De Joodse leiders beraadslaagden dan samen om hem te doden, maar hij wist te ontkomen.
 
Hij verkondigde aan Jood en heiden het evangelie. Tegenover koning Agrippa verklaarde hij later: <blockquote>''Hnd 26:20 maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het hele land van Judea en aan de volken verkondigd, dat zij berouw moesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig. (TELOS)''</blockquote>[[Bestand:Paulus bekering en vroege dienst (Access Foundation).jpg|miniatuur|1247x1247px|''Paulus' bekering en vroege dienst.''|geen]]
 
== Zendingsreizen ==
De apostolische taak heeft Paulus volbracht door zijn drie grote zendingsreizen (Hand. 13–20) èn door de zendbrieven die hij schreef. Paulus moest op zijn zendingsreizen veel lijden voor de naam van de Heer Jezus (Hand 9:16). maar hij ondervond ook Gods genade. Zijn metgezel, de arts Lucas beschreef Paulus’ reizen en handelingen in het boek [[Handelingen der Apostelen|Handelingen der apostelen]].
 
{{Eerste zendingsreis van Paulus}}
 
[[Bestand:Paulus eerste zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' eerste zendingsreis''|geen]]De route van de tweede zendingsreis is hieronder aangewezen:
{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis'' (Hand. 15:36-18:22)|geen]]De route van de derde zendingsreis is hieronder aangewezen:
{{Derde zendingsreis van Paulus}}
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' derde zendingsreis.''|geen]]
 
== Zijn heengaan ==
Het boek Handelingen eindigt met het verblijf van Paulus in Rome; wat daarna gebeurt wordt niet beschreven. Hieronder wordt zijn reis naar Rome aangeduid:
[[Bestand:Paulus reis naar Rome-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' reis naar Rome.''|geen]]{{Reis van Paulus naar Rome}}
 
Zie [[Reis van Paulus naar Rome]] voor het hoofdartikel.
 
De [[tweede brief aan Timotheüs]] is een afscheidsbrief. Hij schrijft daarin: [[Bestand:Saint Paul's martyrdom.jpg|miniatuur|549x549px|''De martelaarsdood van Paulus. Afbeelding door Hendrick Goltzius (1558–1617)'']]
<blockquote>''2Ti 4:6 Want ik word al als een drankoffer uitgegoten en de tijd van mijn heengaan is aangebroken. 2Ti 4:7 Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop geeindigd, ik heb het geloof behouden. 2Ti 4:8 Overigens is voor mij de kroon van de gerechtigheid weggelegd, die de Heer, de rechtvaardige Rechter, mij in die dag zal geven; en niet alleen mij, maar ook allen die zijn verschijning hebben liefgehad.'' (TELOS)</blockquote>Volgens de overlevering stierf hij de marteldood door onthoofding te Rome, in het jaar 64 of 67 na Christus.
 
== Brieven van Paulus ==
Regel 57 ⟶ 33:
 
De brief aan de [[Hebreeën (bijbelboek)|Hebreeën]] is mogelijk ook door Paulus geschreven, maar dit is onzeker. Is Paulus de schrijver, dan komt het getal van zijn nieuwtestamentische geschriften op 14.
 
== De geschiedenis van Paulus vanaf zijn bekering ==
De geschiedenis van Paulus vanaf zijn bekering wordt hieronder naar tijdorde verhaalt. De vermelde jaartallen gelden als 'omstreeks' ('circa').
 
'''Ca. 36'''. Zijn bekering, Hand. 9. Op zijn reis naar de Syrische stad, met een volmacht van de overpriesters om de christenen op te pakken en geboeid naar Jeruzalem mee te voeren, verschijnt de verheerlijkte Zaligmaker hem, spreekt hem aan en grijpt hem in het hart (Hand. 9:3 v.; 22 :6 v.; 26 :9 v.). Hij wordt verblind en naar Damascus gebracht. Daar wordt hij na enkele dagen bezocht door Jezus’ leerling Ananias, genezen van zijn blindheid en gedoopt. De Heer riep hem tot het apostelschap, waartoe hij verkoren was (Gal. 1:15, 16), om Zijn Naam voor de heidenen te dragen. Paulus zei later tot de ouderlingen van de gemeente te Efeze:<blockquote>''Hnd 20:24 Maar ik reken mijn leven niet als kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loop volbreng en <u>de bediening die ik van de Heer Jezus heb ontvangen, om het evangelie van de genade van God te betuigen</u>. (TELOS)''</blockquote>'''Ca. 36-39.''' In Damascus verkondigdeverkondigt hij in de synagogen dat Jezus de Messias is, de Zoon van God. De Joodse leiders beraadslaagdenberaadslagen dan samen om hem te doden, maar hij wistweet te ontkomen.
 
Hij verkondigdeverkondigt aan Jood en heiden het evangelie. Tegenover koning Agrippa verklaarde hij later: <blockquote>''Hnd 26:20 maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het hele land van Judea en aan de volken verkondigd, dat zij berouw moesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig. (TELOS)''</blockquote>[[Bestand:Paulus bekering en vroege dienst (Access Foundation).jpg|miniatuur|1247x1247px|''Paulus' bekering en vroege dienst.''|geen]]Hij gaat naar Arabië en keert vandaar naar Damaskus terug, en vlucht uit Damaskus. Gal. 1 : 17.
 
'''Ca. 39'''. Saulus' eerste bezoek te Jeruzalem, drie jaren na zijn bekering. Hij gaat naar [[Tarsus]]. Hand. 9 : 23—30; Gal. 1 : 18.
 
'''Ca. 40-43.''' Saulus predikt het Evangelie in Syrië en Cilicië. Gal. 1 : 21. Daarop volgt een tijdperk van onbepaalde duur, in welke tijd hij waarschijnlijk de gevaren en vervolgingen doorstaat, die hij in 2 Kor. 11 verhaalt. — Barnabas brengt Saulus van Tarsus naar Antiochië, waar zij een jaar blijven vóór de hongersnood. Hand. 11 : 25, 26.
 
'''Ca. 44'''. Paulus' ''tweede'' bezoek te Jeruzalem om de collecte over te brengen. Hand. 11 : 30.
 
'''Ca. 45.''' Paulus' terugkeer naar Antiochië. Hand. 12 : 25.
 
{{== Eerste zendingsreis van Paulus}}==
'''Ca. 46-49''', Paulus' eerste zendings- of evangeliereis, met Barnabas. Zij gaan naar Cyprus, Antiochië in Pisidië, Iconië, Lystre en Derbe, en keren door dezelfde plaatsen naar Antiochië terug. {{Eerste zendingsreis van Paulus}}
 
[[Bestand:Paulus eerste zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' eerste zendingsreis''|geen]]Na hun terugkeer blijven zij lange tijd te Antiochië, en worden vandaar naar Jeruzalem gezonden over de kwestie van de besnijdenis en het onderhouden van de Wet. Hand. 13, 14, 15 : 1, 2.
 
'''Ca. 50.''' Paulus' ''derde'' bezoek te Jeruzalem met Barnabas, 14 jaar na zijn bekering, Gal. 2 : 1. Vergadering te Jeruzalem, Hand. 15. Paulus en Barnabas keren naar Antiochië terug met Judas en Silas, Hand. 15 : 30—35.
 
{{== Tweede zendingsreis van Paulus}}==
'''Ca. 51.''' Paulus' tweede evangeliereis met Silas en Timotheüs. De route van de tweede zendingsreis is hieronder aangewezen:{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis'' (Hand. 15:36-18:22)|geen]]Paulus trekt van Antiochië naar Cilicië, Derbe, Lystre, Frygië, Galatië en Troas. — Lukas voegt zich bij hem. Hand. 15: 41; 16: 1—8. (Vergelijk ook Hand. 16 : 10, waar Lukas, de schrijver van de Handelingen, voor het eerst spreekt van 'wij'; dus een bewijs, dat hij daar bij het gezelschap was.)
 
'''ca. 52.''' Eerste prediking van het evangelie in Europa. Hand. 16. Paulus bezoekt Filippi, Thessalonika, Beréa, Athene en Korinthe, waar hij 1,5 jaar blijft. Hand. 16, 17, 18 : 1—11. Hij schrijft de [[Eerste brief van Paulus aan de Thessalonicenzen|eerste brief aan de Thessalonikers]].
 
'''ca. 53'''. Paulus schrijft de [[Tweede brief van Paulus aan de Thessalonicenzen|tweede brief aan de Thessalonikers]]. Paulus verlaat Korinthe, en gaat naar Efeze. Hand. 18 : 18, 19.
 
'''ca. 54'''. Paulus' ''vierde'' bezoek te Jeruzalem op het feest. Terugkeer naar Antiochië. Hand. 18 : 21, 22.
 
{{== Derde zendingsreis van Paulus}} ==
'''ca. 54-56.''' Paulus' derde evangeliereis. De route van de derde zendingsreis is hieronder aangewezen:{{Derde zendingsreis van Paulus}}
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' derde zendingsreis.''|geen]]Hij reist van Antiochië naar Galatië en Frygië, en komt te Efeze, waar hij 2 jaar en 3 maanden blijft. Hand. 18 ; 23; 19 : 1-10. Hij schrijft de [[brief aan de Galaten]].
 
'''Ca. 57'''. ''Lente:'' hij schrijft de [[Eerste brief aan de Korinthiërs]]. — Het oproer te Efeze. Paulus gaat naar Macedonië. Hand 19 en 20 : 1. — ''Herfst:'' [[Tweede brief aan de Korinthiërs]]. 2 Kor. 1 : 8; 2 : 13, 14; 7 : 5; 8 : 1; 9 : 1. — Paulus bezoekt Illyrië en gaat naar Korinthe, waar hij overwintert. Rom. 15 : 19; 1 Kor. 16 : 6.
 
'''Ca. 58.''' Paulus schrijft de [[brief aan de Romeinen]]. Rom. 15 : 25-28; 16 : 21-23; Hand. 20 : 4. — Paulus verlaat Korinthe, reist door Macedonië, zeilt van Filippi, predikt te Troas, neemt afscheid van de ouderlingen te Miléte, bezoekt Tyrus en Caesaréa. Hand. 20 en 21 : 1—14.
 
'''Ca. 58-60.''' Paulus' ''vijfde'' bezoek te Jeruzalem vóór Pinksteren. Hij wordt in de tempel gevangen genomen, voor Ananias en de Joodse raad gebracht, en eindelijk door Lysias naar Caesaréa gezonden, waar hij twee jaren in de gevangenis blijft. Hand. 21 : 15-40; 22, 23 en 24.
 
'''Ca. 60.''' Paulus wordt gehoord door Felix en Festus. Hij beroept zich op de Keizer. Hij verantwoordt zich voor koning Agrippa en Bernice en de mannen van Caesaréa. Hand. 25 en 26. — ''Herfst'': Paulus wordt ingescheept naar Italië. — ''Winter'': Schipbreuk te Malta. Hand. 27 en 28 : 1 — 15.
 
'''Ca. 61.''' ''Lente:'' Aankomst te Rome, waar hij twee jaar in zijn eigen gehuurde woning blijft. Hand. 28 : 16 en 30.
 
'''Ca. 62.''' ''Lente:'' Paulus schrijft de brieven aan [[Filémon (persoon)|Filémon]], de [[Brief aan de Kolossers|Kolossers]] en de [[Brief aan de Efeziërs|Efeziërs]]. Filém. 1; Kol. 4 : 10; Ef. 4 : 1. — ''Herfst:'' Hij schrijft de [[brief aan de Filippiërs]]. Fil. 1 : 12, 13.
 
'''Ca. 63.''' ''Lente:'' Paulus wordt losgelaten. Hebr. 13 : 23. — Hij schrijft de [[Hebreeënbrief|brief aan de Hebreeën]]. — Paulus doet nog een reis, van plan zijnde Klein-Azië en Griekenland te bezoeken. Filémon : 22; Fil. 2 : 24.
 
'''Ca. 64.''' Paulus bezoekt [[Kreta]], waar hij Titus achterlaat, terwijl hij Timotheüs vermaant te Efeze te blijven. 1 Tim. 1 : 3; Tit. 1 : 5. Hij schrijft de [[Eerste brief aan Timotheüs]] en de [[brief aan Titus]].
 
'''Ca. 64-67.''' Paulus heeft plan te Nicópolis te overwinteren. Titus 3 : 12. Hij bezoekt Troas, Korinthe en Miléte. 2 Timotheüs 4 : 13, 20. Hij wordt gevangen genomen en naar Rome gezonden. Door allen verlaten, alleen met Lukas bij zich, zit hij te Rome. Hij schrijft de [[tweede brief aan Timotheüs]], waarschijnlijk kort vóór zijn dood. 2 Tim. 4 : 5—8.
 
'''Ca. 67.''' Paulus sterft de [[marteldood]].
 
== Zijn heengaan ==
Het boek Handelingen eindigt met het verblijf van Paulus in Rome; wat daarna gebeurt wordt niet beschreven. Hieronder wordt zijn reis naar Rome aangeduid:
[[Bestand:Paulus eerstereis zendingsreisnaar Rome-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' eerstereis zendingsreisnaar Rome.''|geen]]De route{{Reis van de tweede zendingsreisPaulus isnaar hieronderRome}} aangewezen:
 
Zie [[Reis van Paulus naar Rome]] voor het hoofdartikel.
 
De [[tweede brief aan Timotheüs]] is een afscheidsbrief. Hij schrijft daarin: [[Bestand:Saint Paul's martyrdom.jpg|miniatuur|549x549px|''De martelaarsdood van Paulus. Afbeelding door Hendrick Goltzius (1558–1617)'']]
<blockquote>''2Ti 4:6 Want ik word al als een drankoffer uitgegoten en de tijd van mijn heengaan is aangebroken. 2Ti 4:7 Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop geeindigd, ik heb het geloof behouden. 2Ti 4:8 Overigens is voor mij de kroon van de gerechtigheid weggelegd, die de Heer, de rechtvaardige Rechter, mij in die dag zal geven; en niet alleen mij, maar ook allen die zijn verschijning hebben liefgehad.'' (TELOS)</blockquote>Volgens de overlevering stierf hij de marteldood door onthoofding te Rome, in het jaar 64 of 67 na Christus.
 
== Meer informatie ==
Regel 67 ⟶ 108:
== Bron ==
C. Lindeboom, ''Bijbelgids, of Handleiding tot het verkrijgen van Bijbelkennis'' (Middelburg: Stichting de Gihonbron, 2009; bewerking door J. Pluimers van de uitgave uit 1929), blz. 72. Hieruit is, onder toestemming, op 2 dec. 2012 tekst gebruikt.
 
H.C. Voorhoeve Jzn, ''Vragen ter Beantwoording over de Bijbelsche Geschiedenis''. 's Gravenhage: H.C. Voorhoeve Jzn, 1890, tweede druk 1903. Tekst van het aanhangsel 'De geschiedenis van Paulus naar tijdorde' is onder wijziging verwerkt op 25 aug. 2018.