Pesten: verschil tussen versies

128 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
'''Pesten en plagen.''' Pesten kan gezien worden als een vorm van plagen, maar is niet hetzelfde. Bij plagen in de zin van elkaar op speelse wijze prikkelen met grapjes, zijn beide partijen (vrijwel) aan elkaar gelijk. De ene keer doet de een wat, de andere keer de ander. Het kan gebeuren dat de geplaagde het niet prettig vindt, en er kan zelfs ruzie van komen, maar zelfs dan geven beide partijen goed partij. Plagen kan een goedaardig karakter hebben, waarbij beide partijen erom kunnen lachen.
 
In tegenstelling tot bij plagen is er bij pesten geen gelijkwaardigheid meer. De pesterijen gebeuren (vaak) niet één op één, maar met een hele groep tegen één (soms twee of drie, maar vaak een minderheid). De gepeste kan zich goed niet goed verweren, en is altijd de sigaar.
 
'''Zonde'''. Pesten is een [[zonde]], zondigen tegen een medemens en tegen diens Maker.
Regel 38:
 
== Jezus en pesten ==
De Heer Jezus kan meevoelen met kinderen en volwassenen die gepest worden. Toen hij door de Hoge Raad ([[Sanhedrin]]) schuldig de dood schuldig werd bevonden, werd hij, vóórdat hij aan wereldlijke rechter, de stadhouder [[Pilatus]], te worden overgeleverd, door raadsleden bespuwd en geslagen.<blockquote>''Mt 26:67 Toen spuwden zij Hem in het gezicht en sloegen Hem met vuisten, Mt 26:68 en zij gaven Hem kaakslagen en zeiden: Profeteer ons, Christus, wie is het die U heeft geslagen? (TELOS)''</blockquote>Hoewel de stadhouder geen kwaad in Jezus vond, leverde hij hem naar de uitdrukkelijke wil van het samengeschoolde volk over om gekruisigd te worden. Vóórdat hij terechtgesteld werd, werd de Heer bespot, gekweld en mishandeld door de hele plaatselijke legerafdeling van de Romeinen. <blockquote>''Mt 27:27 Toen namen de soldaten van de stadhouder Jezus mee in het pretorium en verzamelden tegen Hem de hele legerafdeling. Mt 27:28 En na Hem ontkleed te hebben deden zij Hem een scharlaken mantel om; Mt 27:29 en na een kroon van dorens gevlochten te hebben zetten zij die op zijn hoofd, en een rietstok in zijn rechterhand; en zij vielen op hun knieen voor Hem en bespotten Hem aldus: Gegroet, koning der Joden! Mt 27:30 En zij spuwden op Hem, namen de rietstok en sloegen op zijn hoofd. Mt 27:31 En toen zij Hem hadden bespot, deden zij Hem de mantel af en deden Hem zijn kleren aan; en zij leidden Hem weg om Hem te kruisigen. (TELOS)''</blockquote>Pesten vindt opzettelijk plaats. Dat was ook jegens Jezus het geval. Pesten vindt vaak herhaaldelijk plaats door een groep. De Heer werd door twee groepen, bij twee gelegenheden, bespuwd en geslagen werd. Dat gebeurde aan het eind van zijn leven op aarde. Bij twee eerdere gelegenheden wilden mensen hem stenigen (Joh.8:59; 10:31).
Bij pesten is er een machtsverschil tussen de pestkop(pen) en het slachtoffer. Bij de Heer was er niet werkelijk, maar slechts ''ogenschijnlijk'' een machtsverschil. Dat hij machtiger was, werd kort betoond toen de menigte van soldaten en tempeldienaren op zijn woord "Ik ben [het]" achterover viel. Bovendien kon hij een beroep doen op de macht van de hemel. "''Of meen je dat Ik mijn Vader niet kan bidden en Hij zal Mij dadelijk meer dan twaalf legioenen engelen terzijde stellen?''" (Mt 26:53).