Perat

Uit Christipedia
(Doorverwezen vanaf Prat)

Perat of prat of Wadi el-Qelt of Wadi Qelt is een riviertje in de woestijn van Juda, noordoostelijk van Jeruzalem.

Naam. De Hebreeuwse naam is Nahal Prat.

Perat of Nahal Prat (foto 2008).

Loop. De rivier loopt van west naar oost.

Wadi el-Qelt oftewel de rivier Perat of Prat (kaart uit 1921)

De gordel van Jeremia. Jeremia, die in Anatoth woonde (zie kaart), moest zijn gordel verbergen in een rotsspleet van de vallei waardoor de rivier stroomt.

Jer 13:3  Toen kwam het woord des HEREN andermaal tot mij: Jer 13:4  Neem de gordel die gij gekocht hebt, die gij om uw middel draagt, en maak u op, ga naar Perat en verberg hem daar in een rotsspleet. Jer 13:4  Neem de gordel die gij gekocht hebt, die gij om uw middel draagt, en maak u op, ga naar Perat en verberg hem daar in een rotsspleet. Jer 13:5  Dus ging ik heen en verborg hem in Perat, gelijk de HERE mij geboden had. Jer 13:6  Nu gebeurde het vele dagen later, dat de HERE tot mij zeide: Maak u op, ga naar Perat en haal vandaar de gordel die Ik u geboden had daar te verbergen.  Jer 13:7  Toen ging ik naar Perat en zag rond en haalde de gordel van de plaats waar ik hem verborgen had, en zie, de gordel was bedorven, hij deugde nergens toe. Jer 13:8  Toen kwam het woord des HEREN tot mij: Jer 13:9  Zo zegt de HERE: evenzo zal Ik verderven de glorie van Juda en van Jeruzalem, die groot is. (NBG51)

In de volgende video vertelt Martha Groothedde over de Prat, naar aanleiding van Jer. 13.


De Verkenners 12: Nahal Prat (rivier in Woestijn van Judea). Youtube.com: De Verkenners, 28 apr. 2023. Duur: 5 min. 37 sec.

Meer informatie

Wadi Qelt, op: nl.wikipedia.org.

Wadi Qelt, op: de.wikipedia.org. Duitstalig.