Pretorium: verschil tussen versies

112 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''pretorium''' was de residentie (het paleis) van een gouverneur. Het wordt ook 'rechthuis' of ‘gerechtsgebouw’ genoemd, omdat de gouverneur er rechtsprak.
 
'''Jeruzalem.''' Het pretorium in Jeruzalem was gebouwd door [[Herodes de Grote]] voor zichzelf. Daar verbleven de Romeinse procurators, wanneer zij Jeruzalem bezochten. Hun hoofdkwartier was in Caesarea.
[[Bestand:Jeruzalem ten tijde NT Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Plattegrond: Jeruzalem ten tijde van de Heiland. In het noordwesten van de bovenstad was het pretorium''|alt=|geen]]<blockquote>
 
''Joh 18:28 Zij dan leidden Jezus van Kajafas naar het pretorium; en het was ‘s morgens vroeg. En zij gingen niet in het pretorium, opdat zij niet zouden worden verontreinigd maar het pascha zouden eten. (TELOS)''</blockquote>Het pretorium in Jeruzalem was een prachtig gebouw en omvatte een ruim binnenplein (voorhof).<blockquote>''Mr 15:16 De soldaten nu leidden Hem in de voorhof, dat is het pretorium, en zij riepen de hele legerafdeling samen.'' ''(TELOS)''</blockquote>'''Caesaréa.''' In Caesarea[[Caesaréa]] was het pretorium (paleis) van Herodes de grote, dat hij daar had gebouwd. Daar werd Paulus op bevel van stadhouder [[Felix (stadhouder)|Felix]] gevangen gehouden. <blockquote>''Hnd 23:35 zei hij: Ik zal u verhoren wanneer ook uw beschuldigers zijn aangekomen. En hij beval dat hij in het pretorium van Herodes in bewaring zou worden gehouden. (TELOS)''</blockquote>Paulus schrijft van het pretorium in Rome, waar hij verantwoording aflegde.<blockquote>''Flp 1:13 zodat in het hele pretorium en aan alle overigen duidelijk is geworden dat ik in gevangenschap ben om Christus’ wil;'' ''(TELOS)''</blockquote>Het pretorium te Rome was rechthuis en de kazerne van de keizerlijke lijfwacht<ref>Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Filp. 1:13. Dit bijbelcommentaar is onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>.
 
== Voetnoot ==