Rachels graf: verschil tussen versies

170 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Rachels graf''' is het graf waar [[Jakob]] zijn vrouw [[Rachel]] begroef, aan de weg naar [[Efrath]], dat is [[Bethlehem]].<blockquote>''Ge 35:17 En het geschiedde, als zij het hard had in haar baren, zo zeide de vroedvrouw tot haar: Vrees niet; want dezen zoon zult gij ook hebben!'' ''Ge 35:18 En het geschiedde, als haar ziel uitging (want zij stierf), dat zij zijn naam noemde Ben-oni; maar zijn vader noemde hem Benjamin. Ge 35:19 Alzo stierf Rachel; en zij werd begraven aan den weg naar Efrath, hetwelk is Bethlehem.'' ''Ge 35:20 En Jakob richtte een gedenkteken op boven haar graf, dit is het gedenkteken van Rachels graf tot op dezen dag.'' (SV)</blockquote>Op de plaats is veel later een gebouw geplaatst. De Hebreeuwse naam van de graftombe is ''Kever Rachel''.
[[Bestand:Rachels graf 1890-1900.jpg|miniatuur|990x990px|''Graftombe van Rachel, c. 1890 – 1900. (Klik op de foto om in te zoomen)''|alt=|geen]]
Een oud commentaar vermeldt:
 
Regel 7:
'''Ligging.''' Het Graf van Rachel ligt op minder dan een kilometer ten zuiden van de grens met het tegenwoordige Jeruzalem.
 
'''Betekenis in het Jodendom.''' De graftombe is de derde heiligste plaats in het Jodendom<ref name=":0" />.
[[Bestand:Rachels graf modern.jpg|miniatuur|500x500px|''Huidige graftombe van Rachel''|alt=]]
'''Twistzaak.''' Sinds de Oslo II Akkoorden van 1995 eisen de Palestijnen Rachels graf op. Het gebouw op over het graf noemen zij ''Bilal bin Rabah Moskee.'' De Turkse president zei dat het Graf van de aartsvaders en Rachels graftombe “nooit Joodse heilige plaatsen zijn geweest, maar altijd islamitische.”<ref name=":0">[https://brabosh.com/2018/10/11/pqpct-kr2/ UNESCO: Rachel’s Tombe en Graf Patriarchen zijn ‘Palestijns’ en Islam], op Brabosh.com, 11 okt. 2018.</ref>
 
Op 21 oktober 2010 besloot UNESCO – de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur – dat het Graf van Rachel, een integraal onderdeel vormt van de bezette Palestijnse gebieden en dat eventuele eenzijdige maatregelen door de Israëlische autoriteiten zullen worden beschouwd als een schending van het internationaal recht<ref>Artikel '[http://brabosh.com/2010/11/02/unesco-tovert-graf-van-rachel-in-bethlehem-om-naar-een-moskee/ UNESCO tovert Graf van Rachel in Bethlehem om naar een moskee]’, op Brabosh.com dd. 2 nov. 2010.</ref>. Dit verwekte protest van de kant van Israël, omdat het Rachels graf als nationaal Joods erfgoed beschouwt.
Regel 15:
== Meer informatie ==
Artikel '[http://brabosh.com/2009/03/05/graftombe-van-rachel-bethlehem-politiek-hangijzer-in-de-geschiedenis-van-de-joodse-staat/ Graftombe van Rachel (Bethlehem) politiek hangijzer in de geschiedenis van de Joodse staat]' op Brabosh.com, 5 maart 2009.
 
== Bron ==
[https://brabosh.com/2018/10/11/pqpct-kr2/ UNESCO: Rachel’s Tombe en Graf Patriarchen zijn ‘Palestijns’ en Islam], op Brabosh.com, 11 okt. 2018.
 
== Voetnoten ==