Racisme: verschil tussen versies

1.683 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
Amnesty International bepaalt het begrip aldus: "racisme is een groep om raciale redenen minderwaardig behandelen of daarover vernederende uitspraken doen"<ref>[https://www.amnesty.nl/encyclopedie/racisme-en-rassendiscriminatie Racisme en rassendiscriminatie], www.amnesty.nl, geraadpleegd 30 aug. 2019.</ref>.
 
De ''cultuur'' (niet het ras) van een andere groep minder waard oordelen dan die van de eigen groep is geen racisme.
 
Het is niet altijd duidelijk of iets racistisch is of niet. Wat voor de een racistisch is, is dat voor een ander niet. Zo vinden sommigen het Sinterklaasfeest racistisch en anderen niet.
Regel 12:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 23 december 2011.
Of iets als racistisch wordt gezien, hangt samen met de verbinding die het (in het hoofd van een beoordelaar) met andere zaken of denkbeelden (herinneringen) heeft. In de loop van de tijd kan iets door sommigen als 'racistisch' worden bestempeld, terwijl dat voorheen algemeen niet zo werd gezien. Een geval is een beeld in de Keukenhof van een zwarte, naakte vrouw. Het beeld stond er al jaren, maar werd in 2016 bestempeld als seksistisch en racistisch en ontstond er discussie over. In datzelfde jaar ontstond er discussie over een kerklied van dichter Willem Barnard. Het lied 'Jeruzalem, mijn vaderstad', opgenomen in het in 2013 verschenen Liedboek, bevat een strofe over 'de negers met hun loftrompet'. De een vond dat het lied moet worden geschrapt, de ander vond het onzin, want er is niks racistisch aan.
[[Bestand:Races and skulls.png|miniatuur|560x560px|Deze afbeelding wekt de indruk - misschien onbedoeld - dat negers lager staan op de evolutionaire ladder. ]]
'''Anders zien die anders zijn'''. We kijken anders naar mensen die er anders uitzien. In een wetenschappelijke proef<ref>Peter Henk Steenhuis, [https://www.trouw.nl/nieuws/onbewust-racisme-kun-je-stoppen~b00395a3/ Onbewust racisme kun je stoppen]. Trouw.nl, 27 okt. 2016.</ref> werd aan blanken een filmpje getoond van chinezen in wier wang een medische spuit werd geboord. En omgekeerd werd aan Chinezen een filmpje getoond van blanken die dezelfde behandeling ondergingen. De blanken oordeelden dat de Chinezen evenveel pijn leden als hun eigen groep, en omgekeerd oordeelden de Chinezen hetzelfde aangaande de blanken. Maar de ''hersendelen'' die bij pijn betrokken zijn waren bij de blanken minder actief als zij de Chinezen zagen lijden dan wanneer zij blanken pijn zagen lijden, en het omgekeerde was het geval bij de Chinezen. Dit mag als een natuurlijke reactie worden beschouwd. Het zou racisme zijn als de blanken zich op raciale gronden zouden verheffen boven de Chinezen, of omgekeerd, of als het ene ras het andere ''onterecht'' zou discrimineren.
 
== Evolutietheorie en racisme ==
De evolutietheorie leert dat de mens zich ontwikkeld heeft uit aapachtigen. Deze theorie heeft ertoe geleid om sommige groepen mensen als achtergebleven in hun ontwikkeling, tussen apen en blanke mens in, te zien. Zo'n zienswijze kan leiden tot discriminatie.
 
== Racisme in nazi-Duitsland ==
Regel 19 ⟶ 24:
Het anti-joodse racisme kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in het bezette Nederland.
 
== BronBronnen ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme Racisme], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 30 aug. 2019.
 
Peter Henk Steenhuis, [https://www.trouw.nl/nieuws/onbewust-racisme-kun-je-stoppen~b00395a3 Onbewust racisme kun je stoppen]. Trouw.nl, 27 okt. 2016.
 
== Voetnoten ==