Rooms-Katholieke Kerk: verschil tussen versies

2.768 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Rooms-Katholieke Kerk''' (RKK), ook kortweg ''Katholieke Kerk'' genoemd, is het grootste kerkgenootschap binnen de christenheid. Eind 2008 waren er in w...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Rooms-Katholieke Kerk''' (RKK), ook kortweg ''Katholieke Kerk'' genoemd, is het grootste kerkgenootschap binnen de christenheid. Eind 2008 waren er in wereld 1,16 miljard rooms-katholieken<ref>Nieuwsartikel [[http://www.refdag.nl/artikel/1427142/ Wereldwijd meer moslims dan katholieken]] op RefDag.nl, 19 aug. 2009</ref>. De RKK beroept zich op de Bijbel, maar ook op de Traditie en het leergezag van Rome.
 
De landen waar de meeste katholieken wonen zijn Brazilië en Mexico (stand 2016). In Nederland zijn ruim 4,2 miljoen katholieken (2010). Van hen is ongeveer 6 procent actief als vrijwilliger in de kerk (2010). In Nederland gaat zo’n 7 procent van de katholieken met grote regelmaat naar de kerk (2010). Met Kerstmis en Pasen gaan er meer<ref>Bron: [[http://www.rorate.com/nieuws/nws.php?id=63404 Ontkerkelijking in Oosterhout sneller dan elders]], nieuwsartikel op Rorate.com, 31 okt. 2010</ref>. 
 
'''Mariaverering.''' In de leer neemt Maria, de moeder van Jezus Christus, een zeer vooraanstaande plaats in. De bijzondere verering van haar is kenmerkend voor de rooms-katholieke leer en praktijk. Ze zou in haar aardse leven altijd maagd zijn gebleven en geen andere kinderen dan haar zoon Jezus hebben gehad. Ze wordt onder meer 'de moeder van God', 'moeder van God de Zoon', 'bruid van de Heilige Geest', de 'Koningin van de hemel', 'toevlucht van de zondaars', "Medeverlosseres' en 'moeder van de kerk' genoemd<ref>Zie voor meer Maria-titels, [[http://users.telenet.be/katholieke-informatie/Maagd%20Maria.html litaniën van Maria]] op Users.telenet.be/katholieke-informatie</ref>. Ze heeft de rol van middelares gekregen, tot wie dikwijls wordt gebeden. Zie verder bij het artikel Mariaverering. 
 
'''Heiligenverering.''' De verering van zogenoemde heiligen neemt in de kerk een prominente plaats in. Het kerkelijk jaar heeft vele dagen gewijd aan de gedachtenis van deze of gene heilige. Zo is er een feestdag van de heilige Franciscus van Sales, die patroonheilige van de katholieke journalistiek is. Tot de heiligen wordt ook ''gebeden''. Op 9 mei 2013 bijvoorbeeld deelde de presentatrice van de roomskatholieke omroep Radio Maria mee dat men negen dagen lang tot "Sint Jozef" (Sint = heilige) had gebeden. 
Regel 18:
 
In zijn bestuur van de kerk wordt de paus bijgestaan door de '''Bisschoppensynode''', die (anno 2009) uit 250 'synodevaders' bestaat.
[[Bestand:Sint Pieter basiliek.jpg|thumb|600x600px|Sint Pieter Basiliek te Rome.]]
 
Nederland en België zijn elk een kerkprovincie. In de '''Nederlandse''' '''kerkprovincie''' gaan 300.000 rooms-katholieke gelovigen regelmatig in het weekeinde naar de kerk (2009). Deze kerkprovincie omvat zeven bisdommen: Utrecht, Groningen-Leeuwarden, Haarlem-Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Breda en Roermond. Een '''bisdom''' (of diocese) is het ambtsgebied van een bisschop. Het belangrijkste bisdom heet een ''aartsbisdom'' en de bisschop heet ''aartsbisschop''. Het aartsbisdom in Nederland is het bisdom Utrecht. Het qua aantal gelovigen grootste bisdom is dat van Den Bosch.
 
Regel 30:
 
De '''Congregatie voor de Geloofsleer''' is de instantie binnen het Vaticaan die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.
 
Het Vaticaan brengt '''nieuws''' via Radio Vaticaan, Vaticaan Televisie, het Vaticaanse nieuwsblad ''L'Osservatore Romano'', een persbureau en ''Fides'', een agentschap voor nieuws over zending.
 
Elk jaar houdt de paus met '''Pasen''' een paastoespraak en spreekt hij de paaszegen Urbi et Orbi uit. Het volgende nieuwsbericht gewaagt hiervan:<blockquote>''Zoals elk jaar met Pasen heeft paus Benedictus XVI zondag vanaf het balkon van de Sint-Pieterbasiliek in Rome de zegen urbi et orbi uitgesproken. Daarvoor had hij zich in zijn paastoespraak onder meer uitgesproken tegen geweld en voor diplomatie en dialoog in Libie. Urbi et orbi (Latijn voor: voor de stad en de wereld) staat voor de stad Rome en de omliggende wereld. De pausen leggen met deze formule de nadruk op hun leiderschap van de wereldkerk. Tienduizenden belangstellenden waren getuige van de ceremonie op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De 84-jarige Benedictus XVI bad voor de bevolking in het Midden-Oosten. Hij sprak de hoop uit dat de ,,menselijke waardigheid<nowiki>''</nowiki> het in deze regio ,,zal winnen van de duisternis van verdeeldheid<nowiki>''</nowiki>. In nagenoeg vlekkeloos Nederlands bedankte de in Duitsland geboren paus zoals gebruikelijk ook voor de bloemen uit Nederland.''<br>
(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 24 april 2011)</blockquote>Op de Derde Zondag van de Advent zegent de Paus traditiegetrouw de beeldjes van het Kindje Jezus in de kerststal<ref>Nieuwsartikel [http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID698940_FJaar2009.html Paus zegent Kindjes Jezus] op KatholiekNederland.nl dd. 13 dec. 2009</ref>. De beeldjes worden met een Italiaans woord '''''Bambinelli''''' genoemd.
 
Op '''ethisch''' terrein neemt de Rooms-Katholieke Kerk traditionele en Schriftmatige standpunten in. Het huwelijk zij voorbehouden aan een man en een vrouw; de kerk wijst homoseksuele omgang en het homohuwelijk af. Overspel, echtscheiding en abortus zijn een kwaad. 
 
In verscheidene landen wordt de kerk geplaagd door schandalen van '''seksueel misbruik''' van kinderen door priesters en andere rooms-katholieke geestelijken. De kerk is in onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Ierland en Belgie in de afgelopen jaren - we schreijven 2012 - geconfronteerd met talrijke misbruikschandalen. In de afgelopen decennia (tot 2011) konden in Nederlandse rooms-katholieke instellingen als gevolg van falend toezicht naar schatting tussen 10 en 20 duizend kinderen worden misbruikt. 
 
== Voetnoot ==