Rooms-Katholieke Kerk: verschil tussen versies

6.521 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 47:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 4 febr. 2012
|}
Om het schandaal van seksueel misbruik te ''verhullen'', bleven aandacht voor slachtoffers en een toereikende maatregelen uit. De kerk sloot de gelederen, plaatste daders over en cultiveerde een taboe op seksualiteit. Een minderjarige die binnen een katholieke instelling verbleef, had twee keer zo veel kans had om misbruikt te worden als het landelijk gemiddelde van 1 op de 10. Onderzoek<ref>Het onderzoek is op verzoek van de rooms-katholieke kerk in Nederland gedaan door de commissie Deetman. Deetman kreeg alle vrijheid en medewerking van de kerk. De conclusies van het onderzoek werden in december 2011 gepubliceerd.</ref> heeft ruim 800 daders geidentificeerd. Nederland reageerde geschokt op de omvang van het schandaal<ref>Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 16 dec. 2011.</ref>. 
Naar aanleiding van de misbruikschandalen heeft de kerk heeft maatregelen genomen om het misbruik te bestrijden. 
In andere (niet-roomskatholieke) instituten met mannelijke medewerkers komt seksueel misbruik onder niet-celibataire mannen verhoudingsgewijs echter veel vaker voor, zie artikel Seksueel misbruik.
 
== Beoordeling ==
Dat de Rooms-Katholieke Kerk zich niet alleen op de Bijbel beroept, maar ook op de '''Traditie''' en het '''leerzag van Rome''', is dé oorzaak van leerstellige geschillen met niet-Roomse gelovigen. De protestanten beriepen zich op de Schrift alleen ('sola scriptura') en wezen op grond van de Schrift allerlei onbijbelse leringen en praktijken, zoals aflaat en heiligenverering, af. Dat de menselijke traditie ('de overlevering der ouden') het woord van God krachteloos kan maken, weten we al uit de evangelieën.
 
De verering van '''Maria''' is een betreurenswaardige vorm van afgoderij. Er is geen bijbelse grond voor de gedachte dat zij altijd maagd is gebleven en geen andere kinderen dan haar zoon Jezus heeft gehad. Maria kan evenmin op bijbelse gronden 'de moeder van God' en de 'Koningin van de hemel' genoemd worden. Ook kan haar niet de rol van middelares worden verleend, Jezus Christus alleen is de Middelaar. Niet Maria, maar Christus is de toevlucht van de zondaars. Zie verder bij Mariaverering.
 
Het bidden tot (vragen van) overleden '''heiligen''' (Maria, "Sint Jozef", "Sint Petrus" enz.) is een vorm van de doden zoeken of vragen. Dit vragen van ontslapen heiligen wordt nergens in de Schrift geleerd. Het wordt de Israëlieten verboden om een dode te vragen, Deut. 18:10-11: "''Onder u zal niet gevonden worden ... die de doden vraagt.''" (SV). Toen koning Saul, ongehoorzaam aan dit gebod, door bemiddeling van een medium de overleden profeet Samuël zocht, antwoordde deze ''"Waarom stoort u mij door mij op te roepen?"'' (1 Sam. 28:15, Willibrord-95 vertaling). De enige gestorvene die we mogen aanroepen is de Verrezene, die uit de doden is opgestaan en leeft tot in eeuwigheid. Verschijnend aan Johannes, zei Hij: ''"Ik ben dood geweest, en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid"'' (Opb. 1:18). 
 
De verering van overblijfselen en voorwerpen van zogenoemde heiligen is eveneens, in het licht van Gods Woord, als misstand aan te merken (zie artikel Relikwie).
 
De verplichting voor priesters en kloosterlingen om ongehuwd te blijven ('''celibaatsplicht''') druist in tegen de gezonde leer van de Bijbel (zie artikel Celibaat). 
 
De officiële pauselijke titel '''''Pontifex'' ''Maximus''''' (=Grootste Bruggenbouwer) is niet op zijn plaats, omdat de Heer Jezus de Grootste Bruggenbouwer is. Hij bouwde immers de brug tussen God en de in de zonde gevallen mens. Hij is dé Middelaar tussen God en mensen. Geen paus, Maria of Petrus kan die rol vervullen.
Ook de naam '''''Heilige Vader''''' komt niet toe aan een mens, maar alleen aan God de Vader. De Heer Jezus zei:<blockquote>''Mt 23:9 En noemt niemand uw vader op de aarde, want een is uw Vader: de Hemelse.'' </blockquote>
 
== Geschiedenis ==
Enkele notities om te beginnen:
 
1268: Conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe paus vangt aan. Dit conclaaf duurt bijna 3 jaar en bracht Paus Gegorius X voort. 
 
1415: Paus Gregorius XII treedt af.
 
1503: Paus Julius II treedt aan. Zijn verkiezing gebeurde binnen enkele uren, volgens zijn tegenstanders omdat hij de kardinalen had omgekocht.
 
1522: Een Nederlander wordt paus: Adrianus VI (1522-1523).
 
1962-1965: Tweede Vaticaans Concilie. 
 
1970: Paus Paulus VI legt vast dat alleen kardinalen jonger dan 80 jaar in conclaaf mogen gaan om een paus te kiezen. 
 
1973: Paus Paulus VI bepaalt dat er hooguit 120 kardinalen aan het conclaaf, de besloten verkiezingsbijeenkomst voor een nieuwe paus, mogen deelnemen.
 
1978: in oktober wordt de Pool Karol Wojtyla tot nieuwe paus gekozen: Johannes Paulus II.
 
1988: de ultraconservatieve groepering Pius X, die tegen de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie uit de jaren '60 is, wordt uit de kerk gezet, nadat de oprichter zonder toestemming van de paus vier bisschoppen had gewijd. 
 
2005: In april wordt de Duitse kardinaal Joseph Ratzingerin de nieuwe paus: Benedictus XVI. Hij wordt in twee dagen gekozen. 
 
2008: In dit jaar neemt het aantal rooms-katholieken in de wereld toe met 1,7 procent. De aanwas vindt plaats in Afrika en Azie, doch in het rest van de wereld neemt het aantal rooms-katholieken af.
 
2009: in januari 2009 heft de paus de excommunicatie van de vier bisschoppen van Pius X op. 
 
2013: In februari treedt Benedictus XVI als paus af, omdat zijn krachten afnemen. Hij is de eerste paus sinds Gregorius XII in 1415 die aftreedt. 
 
== Meer informatie ==
* Informatie door rooms-katholieken voor onderwijs over de Rooms-katholieke kerk en het Rooms-katholieke geloof en leven biedt VenstersOpKatholiekGeloven.nl
* Officiële website van het Vaticaan: [http://www.vatican.va/ www.vatican.va]
* Over bisdom(men), zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom Bisdom] op Wikipedia.nl
* Over de pastoor, zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastoor Pastoor] op Wikipedia.nl
* Over de parochie, zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Parochie_(kerk) Parochie] op Wikipedia.nl
* Over het dekenaat, zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Dekenaat Dekenaat] op Wikipedia.nl
 
== Bronnen ==
Onder meer:
* artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom Bisdom] op Wikipedia
* artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastoor Pastoor] op Wikipedia.nl
* artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Parochie_(kerk) Parochie] op Wikipedia.nl
* artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Dekenaat Dekenaat] op Wikipedia.nl
 
== Voetnoot ==