Sinear en de torenbouw van Babel: verschil tussen versies

Kleine aanpassing aan de tekst
(kleine aanvulling op de tekst)
(Kleine aanpassing aan de tekst)
Regel 11:
De nakomelingen van Noach werden geconfronteerd met enorme natuurkrachten in de vorm van aardbevingen, vulkanisme, tsunami's en een verstoord klimaat. Dit maakte voor hen de voedselvoorziening heel onzeker. Rivieren en beken ontvingen geen water meer of verlegden hun bedding. Het moet deze gemeenschappelijke ervaring zijn geweest, waardoor men massaal op drift geraakte. Vluchtend voor al het geweld, trof men elkaar in de vlakte van Sinear (Gen. 11:2). Waarschijnlijk meende men daar te vinden waarnaar men zocht, veiligheid en voedsel. Het is mogelijk niet tot een botsing gekomen met families die reeds in de regio woonden. De oorspronkelijke bewoners zijn de dragers geweest van de vroegchalcolithische cultuur van Hassuna. In feite leefden zij in de overgangsfase naar het vroegchalcolithicum. Het kan ook zijn dat Noach en de zijnen reeds dragers waren van een chalcolitische cultuur. Sinear lag in het noordoosten van de Arabische plaat. Mogelijk was dit deel van de aardkorst redelijk stabiel.
 
Onder leiding van een sterke leider bundelde men de krachten (Gen. 11:3-4). Hij wordt genoemd in Gen. 10:8-10. Het bleek [[Nimrod]], een zoon van Cush, een zoon van Cham te zijn. Hij werd gezien als een held, als iemand bij wie men zich veilig voelde. Hij was een aanbidder was van Nammu (Naëma?), de godin van de grote waterdiepten, en van de slang. De macht van Nimrod zou uitlopen op pure opstand tegen de God van Noach (Gen. 10:9). In 1Kron. 1:10 wordt van hem gezegd dat hij geweldig begon te zijn op de aarde. In Sinear stichtte hij de steden Babel, Erech, Accad en Kalné (Gen. 10:10). De aartsvaders Arfachsad, Assur, Kenan en Selah waren tijdgenoten van hem. Ook Assur trok met de zijnen later naar Sinear. Assur en Arfachsad waren zoons van Sem. Assur werd de stamvader van de Chaldeeën. Een veilig heenkomen zoeken of een toren bouwen kan een goede zaak zijn. Het besluit in Sinear om een grote toren te bouwen berustte echter op pure haat tegen hetgeen de HEERE aan Noach openbaarde, namelijk dat er geen tweede vloed zou komen en dat zijn nakomelingen de aarde zouden bezitten door zich te verspreiden (Gen. 9:1,7; 9:11; 11:4).
 
Vertellingen uit de Bijbel doen het nog al eens voorkomen, dat letterlijk alle mensen naar de vlakte van Sinear trokken. De Bijbel zegt dat niet duidelijk. Eerder geeft de Bijbel aan, dat het vooral de nakomelingen van Cham zijn geweest en dat Assur zich later bij hen heeft gevoegd. Een hypothese zou kunnen zijn dat de mensen van Hassuna zelf nakomelingen van Cham zijn geweest. Ook de kanttekeningen van de Statenvertaling wijzen daar op. De Bijbel is het geschiedenisboek der Godsopenbaringen. Ze beschrijft Verbondsgeschiedenis, die gericht is op de komst van Jezus Christus 'in het vlees' en beperkt zich met informatie tot dat ene doel. Zij vermeldt in verband met de torenbouw daarom slechts de betrokken partijen.
 
Ongetwijfeld bevonden zich in die tijd in Europa kleine gemeenschappen die voornamelijk van de jacht leefden en reeds Europa verkenden nog voor de alpiene orogenese (gebergtevorming) begon. Europa zal dun bevolkt zijn geweest. Men rekent hen tot de 'Heidelberg-mensen' of de 'Homo erectus-mensen'. Hun cultuur rekent men tot het vroegpaleolithicum. Bekend zijn de gevonden schedels te Swanscombe (Eng.) en te Steinheim (Dld.). De schedels hadden normale moderne kenmerken. Zij leefden daar nog voor de komst van de mensen met neanderthaler kenmerken. Neanderthalers leefden in Europa naar onze overtuiging in dedeze periode van torenbouw (ca 3716-3400). Mogelijk zijn ook zij op drift geraakt door de grote geologische onrust als gevolg van de orogenese, maar richting Europa of Azië getrokken. Zij zijn de dragers van de Moustérien-cultuur van het middenpaleolithicum.
 
''Een vergelijking met het schema, gebaseerd op het evolutionistisch uitgangspunt, leert ons dat ingrijpende gebeurtenissen niet over perioden, die soms miljoenen jaren duurden, plaats hadden. Het Bijbels tijdschema laat zien dat zeer ingrijpende gebeurtenissen veelal catastrofaal binnen een korte periode verliepen en contemporain aan de geschiedenis van de mens waren.''
 
''Men dient onderstaande tabel te zien als een eenvoudig concept, dat voor verbetering vatbaar blijft (incl. de genoemde jaartallen)!''